„Pământul vine peste sat”

Până la zece gospodării ar putea fi evacuate în cazul în care alunecările de teren din satul Climăuţii-de-Jos, raionul Şoldăneşti vor continua. Suprafaţa terenului deteriorat deja depăşeşte un hectar. După sărbătorile pascale, oamenii din partea locului au observat nişte fisuri enorme la circa 100 metri de la case. La scurt timp, au început alunecările de proporţii.

Nina Ţicmeister spune că alunecările au început încă pe 25 aprilie, precizând că la început cărarea pe care se deplasau în centrul satului cei din mahalaua Săveştilor în doar câteva ore a fost acoperită cu pământ şi copaci. Într-o situaţie de risc sporit la moment se află doar o singură casă, în care mai bine de jumătate de an nu locuieşte nimeni. În pereţii acesteia s-au format crăpături mari. Nivelul pământului din preajma casei s-a lăsat cu aproape 20 cm.

Administraţia publică locală a anunţat locuitorii din regiune despre posibilele pericole. Alunecările de teren din Climăuţii-de-Jos au provocat mare alertă între locuitori. Bătrânii motivează că în această mahala prea mulţi gospodari şi-au săpat fântâni şi iazuri. Cu bună seamă, în teritoriu este un iaz, un izvor şi vreo 10 fântâni. Motivul lansat de cetăţeni este susţinut şi de specialiştii de la secţia Situaţii Excepţionale. Dl Burduja, şeful serviciului apărare împotriva incendiilor ne-a informat că deja au fost anunţaţi specialiştii geodezişti din republică şi în timpul apropiat aceştia se vor deplasa la faţa locului pentru a efectua testările corespunzătoare.

Pentru a stopa alunecările, specialiştii propun să fie săpat un canal alături de sectorul dat, pentru evacuarea apelor subterane. În opinia lui Constantin Dohmilă, şeful secţiei funciare a Consiliului Raional, pământul se mişcă la vale fiindcă la suprafaţă a ieşit stratul lutos, care este îmbibat cu apă şi care sporeşte alunecarea.

Locuitorii satului spun că astfel de alunecări au mai fost înregistrate cu aproape jumătate de secol în urmă. Atunci procesul s-a stopat de la sine. Se mai spune că data trecută pământul nu era mişcat de apă. Specialiştii admit că cele vreo cinci case situate în partea de jos a satului, care sunt supuse riscului, ar putea fi salvate.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.