Pachetul de legi privind integritatea, votat. Candu: Un alt început al luptei anti-corupție

Deputații au votat vineri în lectură finală și ultima pachetul de legi privind sistemul de integritate care vine cu amendamente importante la legislația prezentă. La propunerea șefului legislativului Andrian Candu, mai mulți deputați au votat pachetul de legi având în mână cartonașe roșii cu inscripția „Moldova contra corupției”. Este vorba de cartonașe realizate în cadrul unui acțiuni civice, care au fost afișate și de reprezentanții corpului diplomatic acreditat la Chișinău.

„Să fie astăzi poate un alt început al luptei împotriva corupției”, a declarat Andrian Candu după ce cele trei legi care fac parte din așa-numitul pachet privind integritatea au fost votate în lectura finală.

Pachetul de legi privind integritatea, care modifică nu doar structura și componența Comisiei Naționale de Integritate dar îi oferă și noi posibilități. Este vorba de trei acte legislative: Proiectul de lege privind declararea averii și intereselor personale, proiectul legii privind Centrul Național de Integritate și un proiect de modificări a mai multor actor legislative.

Comisia Națională de Integritate va fi redenumită în Centrul Național de Integritate (CNI).

Aceste legi vin, în esență, schimbe și să reformeze sistemul de raportare și verificare a integrității, persoanelor aflate în funcție publică și nu doar, extinzând cercul persoanelor și la conducători întreprinderilor de stat, autorităților din subordinea autorităților publice. De asemenea, este extins cercul subiecților și asupra membrilor familiei acestora. Astfel, persoana care depune declarația trebuie să informeze CNI și despre averile, veniturile, conflictele, interesele, restricțiile în raport cu membrii familiei până la gradul IV de rudenie.

De asemenea, subiecții vor fi obligați să depună declarații nu doar privind interesele și cotele părți în întreprinderi sau veniturile realizate, dar și privind obiecte de artă, acțiuni la societăți comerciale peste hotare. Se stabilește și un alt mecanism de declarare a averilor și conflictelor de interese.

În privința componenței CNI, se instituie funcția de inspector de integritate, care va avea o independență funcțională față de conducerea instituției. Inspectorul va avea atât calitatea de constatator cât și de organizator și de persoană cu dreptul de aplicare a sancțiunilor contravenționale atunci când va fi cazul. În același timp, competențele și drepturile instituției se extind până la dreptul de acționare în judecată și de urmărire a patrimoniului care este dobândit ilicit, precum și de confiscare a acestor bunuri.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.