Connect with us
"
"

Cultură

Orheiul Vechi se pregătește pentru sute de oaspeți ai festivalului în aer liber „descOPERĂ”

Publicat

pe

La Butuceni, Orheiul Vechi, continuă pregătirile pentru primul festival de muzică clasică în aer liber „descOPERĂ”, eveniment unic în lume, care va avea loc în perioada 3-5 iunie 2016. Evenimentul va fi organizat de Pensiunea Eco-Resort „Butuceni”, compania „Sens Music” și Teatrul Național de Operă și Balet „Maria Bieșu” sub patronajul Ministerului Culturii al RM, cu susținerea partenerului strategic Proiectul de Competitivitate al USAID Moldova.

Unicitatea festivalului „descOPERĂ” constă în faptul că vizitatorii vor putea descoperi frumusețea muzicii clasice într-un cadru inedit, Rezervația Cultural-Naturală „Orheiul Vechi”, amfiteatrul natural care asigură o sonoritate ideală pentru orchestră și vocile soliștilor de operă. Festivalul va oferi o experiență cu adevărat surprinzătoare îmbinând armonios opera cu atmosfera rurală, vinurile și gastronomia locală.

IMG_5086

Pregătirile de eveniment evoluează într-un tempou rapid: setarea infrastructurii, aprovizionări, amenajări și decor. Soliștii, orchestra și corul fac repetiții zilnic, iar la Pensiunea Eco-Resort „Butuceni” și Terasa „Panoramic” se desfășoară expoziții tematice de pictură și artă fotografică.

Monica Babuc, ministrul Culturii al Republicii Moldova: „Mă bucur foarte mult că importanța Orheiului Vechi crește din an în an. Fiind un complex arheologic și istoric foarte important pentru Republica Moldova, Orheiul Vechi va avea și o importanță culturală semnificativă. La inițiativa colegilor de la Eco-Resort „Butuceni” și a dlui Anatol Botnaru, a colegilor noștri de la Teatru Național de Operă și Balet și a prietenilor noștri, dirijorul din Austria, Friedrich Pfeiffer, precum și regizorul Andrea Battistini, va fi organizat un proiect inedit pentru Republica Moldova: un festival de operă în aer liber. Vor fi 3 zile de muzică minunată într-un cadru minunat. Este un foarte bun prilej să petrecem un weekend minunat cu familia, cu prietenii, cu oaspeții noștri din alte țări, aici la Orheiul Vechi, unde se poate găsi hrană spirituală.”

IMG_5114-monica-babuc

Ideea organizării festivalului a apărut acum 3 ani, când directorul Pensiunii Eco-Resort „Butuceni”, Anatol Botnaru, l-a cunoscut pe dirijorul austriac Friedrich Pfeiffer, aflat în vizită la Orheiul Vechi.

Anatol Botnaru, directorul Pensiunii Eco-Resort „Butuceni”, organizator: „Ne-a inspirat acest spațiu, devenit un amfiteatru natural, care are toate „ingredientele” necesare pentru a desfășura concerte cu o acustică deosebită. Pe atunci mă gândeam să construiesc aici o scenă pentru spectacole folclorice în aer liber, dar maestrul Pfeiffer mi-a sugerat să instalez o scenă pentru operă, pe care aș putea organiza orice tip de evenimente muzicale. În 2015 pe această scenă a avut loc primul concert și am înțeles că e prea puțin, e nevoie de un festival de cel puțin 3 zile. Cred că evenimentul „descOPERĂ” va fi o experiență impresionantă, care îi va încuraja pe moldoveni să descopere cultura, iar turiștilor le va da un motiv în plus să ne viziteze țara. Dirijorul Pfeiffer vine în Moldova cu propria echipă de filmare, care va înregistra spectacolele, pentru a promova evenimentul în străinătate.”

IMG_5140-anatol-botnaru

Pentru a asigura spectatorilor o experiență autentică, în afară de scenă și construcțiile speciale, la Orheiul Vechi au fost instalate „decoruri reale” pentru reprezentațiile din program. De exemplu, o barcă în mărime naturală va fi încadrată în mizanscena spectacolului, iar o casă adevărată din piatră a fost construită pentru Gilda, eroina operei „Rigoletto”, casa devenind apoi muzeu al operei. Vizitatorii vor fi întâmpinați cu vinuri de calitate oferite de Wine of Moldova și cu gustări tradiționale ale pensiunilor din satele rezervației. Spectatorii vor fi amenajați în aer liber, așezați pe baloți de paie sau pe scaune sculptate în lemn.

IMG_5088

Acest eveniment pune în valoare toate atuurile specificului local și se integrează cu obiectivele strategiei de dezvoltare a turismului în Republica Moldova.

Diana Lazăr, vicedirector al Proiectului de Competitivitate al USAID Moldova: „Oportunitatea de a fi parteneri ai evenimentului „descOPERĂ” a reprezentat pentru noi o bună ocazie de a uni eforturile într-un context de parteneriat public privat, cu scopul de a readuce în discuție și de a crește interesul pentru turismul local, dar și pentru a spori atracțiile turistice pentru turiștii străini. Evenimentele precum „descOPERĂ” sunt acele platforme de comunicare pe care ne dorim să le popularizăm atât pe piața locală, dar și pe extern. Având aici o echipă multinațională din cei mai de top experți din domeniul fiecăruia, ne permite să afirmăm că am putea să aducem în Moldova cei mai rafinați turiști, cei care apreciază valoarea adăugată a produsului nostru turistic, a patrimoniului cultural-istoric, mai ales că ne aflăm în rezervația cultural-naturală „Orheiul Vechi”.

IMG_5157-diana-lazar

Deși festivalul „descOPERĂ” se află la prima ediție, organizatorii afirmă că este doar la început, iar în următorii ani evenimentul va continua și chiar se va extinde, pentru a cuprinde și piese de teatru. Anul 2017 va fi dedicat lui Mozart, dar este planificată și montarea spectacolului „Hamlet” într-un decor inedit – un cimitir vechi. Iar în 2018, odată cu sporirea capacităților de cazare, la Butuceni vor fi invitați pasionații de operă din toată lumea, admiratori ai creației lui Wagner.

IMG_5089

Vino și „descOPERĂ” primul festival de muzică clasică în aer liber din Moldova, unde poți asculta perle ale muzicii universale așa cum nu le vei mai auzi niciunde!
Pentru informații suplimentare despre festivalul „descOPERĂ” accesează http://www.descopera.co/ sau pagina de Facebook a evenimentului https://www.facebook.com/events/1622531674738545/

Biletele pentru primul festival de operă în aer liber pot fi procurate la casele Teatrului Național de Operă și Balet „Maria Bieșu”, la Eco-Resort „Butuceni”, pe www.biletonline.eu și pe www.iticket.md.

IMG_5081

Citește mai departe
Advertisement

Sănătate

INFOGRAFIC / Cum s-a format focarul de coronavirus în raionul Fălești

Publicat

pe

PE SCURT

Vineri, 3 aprilie, Plastic Manufacturing SRL, fabrica unde se asamblează jucării de plastic pentru ouăle Kinder, și-a sistat activitatea după ce mai mulți angajați au fost infectați cu COVID-19. Astăzi, aproape 500 de angajați sunt în carantină, șase angajați sunt testați pozitiv la COVID-19, iar alți trei angajați nu au fost testați, dar au rude infectate.

Una dintre cele 21 de persoane decedate din cauza coronavirusului este din Fălești. Este vorba din s. Hâncești, Fălești, însă nu s-a infectat de la angajații de la fabrică, ci de la nora revenită de peste hotare.

PE LUNG

Fabrica frecvent numită „Kinder” de la Fălești și-a sistat activitatea vineri, 3 aprilie, pentru cel puțin 14 zile – timp în care aproape 500 de angajați vor fi în carantină. Informația a fost confirmată de către primarul orașului Fălești, Alexandr Severin. 

Primul caz de infecție cu COVID-19 din Fălești a fost înregistrat pe 1 aprilie. Până pe 3 aprilie, numărul a ajuns la 11. Pe 7 aprilie, numărul a crescut până la 20. Primarul spune că oamenii nu conștientizează pe deplin gravitatea situației și a povestit că, pe 3 aprilie, fluxul de oameni în Fălești era la fel de mare ca în zilele obișnuite.

Printre primele paciente ajunse la spital cu COVID-19 este o angajată din satul Chetriș. Potrivit primarei satului Chetriș, Zinaida Diaconu, 33 de femei din sat lucrează în această fabrică și familiile acestora sunt izolate. „Femeia se simte mai bine”, menționează primara despre persoana infectată din Chetriș. 

Este important să menționăm despre trei angajate a fabricii care nu au fost testate la COVID-19, pentru că nu prezentau simptome: nici tuse, nici rinoree sau febră. Totuși, rudele apropiate ale celor trei angajate au fost testate pozitiv la COVID-19.

Apoi, celelalte 11 cazuri din r. Fălești se pare că nu au nicio legătură cu fabrica de jucării. Persoanele s-au infectat de la rudele revenite de peste hotare.

În același timp, una dintre 21 de persoane decedate din cauza COVID-19 este o femeie de 71 de ani din Fălești. Aceasta a fost internată la spital pe 28 martie cu suspecție de COVID-19, însă nu se cunoștea dacă a contactat cu cineva de peste hotare sau s-a infectat local. Starea femeii s-a agravat pe 2 aprilie, când a apărut febra și pneumonia bilaterală. Autoritățile au anunțat că femeia a contactat cu nora revenită de peste hotare. Decesul ei a fost anunțat pe 5 aprilie. Totuși, astăzi, 7 aprilie, nora femeii a lăsat un mesaj pe pagina de Facebook a ministrei Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu. Nora spune că a revenit din Italia pe 22 februarie și nici ea și nici alți membri ai familiei nu au prezentat simptome de coronavirus.

Enlarge

4e8820a772ca334596f713e0b02f8559df689da5a176568265e779b7a121369a
Foto: Facebook/ Agora

Ulterior, medicul cardiolog și asistenta medicală care au avut grijă de persoana infectată au fost testați pozitiv. De asemenea, o felceră de pe ambulanță care a transportat-o pe femeie la spital, dar care a mai contactat cu o persoană infectată, a fost și ea testată pozitiv. Mai mult, Iurie Bobu, medicul coordonator la Centrul de Sănătate Publică Fălești, presupune că o pensionară din s. Năvârneț, Fălești, care a stat cu femeia respectivă în același salon s-ar fi infectat de la ultima. Specialistul spune că este complicat de stabilit cine a contactat și infectat-o pe femeia de 71 de ani și pe cine ea a infectat.

Nu sunt suficiente locuri la spital

Potrivit medicului coordonator Centrul de Sănătate Publică Fălești, Iurie Bobu, pacienții sunt transportați la Fălești unde ieri a fost deschisă o secție pentru persoanele infectate cu COVID-19, întrucât spitalul din Bălți este arhiplin.

Medicul anunță că secțiile de terapie ale Spitalului Raional Fălești (terapia 1 și terapia 2) sunt în carantină. Acum, are loc o anchetă pentru secția de reanimare, întrucât acolo au stat persoane infectate cu COVID-19. Specialistul spune că și secția de reanimare ar putea intra în carantină.

„Măști și mănuși mai avem, costume nu avem”, spune medicul, menționând că Primăria Fălești le-a promis că vor veni cu ajutor în procurarea echipamentelor de protecție.

Și deputata Doina Gherman a comentat situația despre numărul de locuri pentru persoanele infectate cu COVID-19 la Bălți. Potrivit ei, persoanelor cu simptome de COVID-19 li se administrează medicamente și sunt lăsați acasă, pentru că nu ar mai fi paturi la spitalul din Bălți, iar la Fălești – nu este centru COVID. De Chișinău nici nu se visează. Deci, aceste persoane nu sunt nici măcar testate. Nu sunt teste nici pentru pacienți, și nici pentru medici! Pentru nimeni!”, comentează deputata.

COVID-ul din Kinder sau “de-a joaca” pe timp de pandemieAbia ieri(!!!), fabrica de jucării pentru ouă „Kinder” din…

Geplaatst door Doina Gherman op Zaterdag 4 april 2020

Jurnaliștii de la Nordnews.md scriu că, potrivit vicedirectoarei Spitalului Clinic Bălți, Ala Condrea, instituția este dotată cu 40 de boxe, în care pacienții diagnosticați pozitiv cu coronavirus pot fi grupați a câte doi, iar cei diagnosticați negativ sunt plasați în carantină la domiciliu.

Citește mai departe

Social

Un jurnalist italian trăiește cu COVID-19 de 30 de zile. „Nu e un caz singular”, susțin medicii

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Alessandro Politi este un jurnalist din Italia care s-a îmbolnăvit de coronavirus la începutu lunii martie, dar și după treizeci de zile mai este încă pozitiv la test. Aceasta chiar dacă, după câteva zile cu febră și dureri de cap, simptomele au dispărut complet. Jurnalistul a lansat un video preluat de presa italiană în care povestește istoria sa, dar și întreabă: „Cât timp ai putea fi pozitiv și să nu știi despre aceasta fără să-ți faci un test?”. Și, principalul, sunt într-adevăr suficiente 15 zile de izolare pentru a putea ieși din casă?. Imediat după apariția filmulețului, mai mulți medici din Italia au relatat că acest caz nu este unul singular și că totul depinde de sistemul imunitar al organismului. Totodată, profesorii au menționat că chiar dacă testarea generală a populației nu este posibilă și se întâmplă că persoanele asimptomatice după 15 zile de izolare ies din casă  singurul instrument împotriva contagiunii este păstrarea distanței sociale. 

PE LUNG

Am avut febră și tuse câteva zile, apoi m-am simțit bine. Dar după o lună testul este încă pozitiv

„Pe 5 martie, m-am trezit cu o durere severă de cap, febră mare și tuse”, povestește el.  „La vremea respectivă nu a fost emis îcă decretul privind regimul de carantină. Încerc în toate felurile să obțin un test, chiar dacă medicii nu vor să mi-l facă pentru că nu am o simptomatologie atât de gravă. Cu toate acestea, la spital explic că sunt jurnalist și aș fi putut fi în contact cu multe persoane. După o mică ezitare, personalul acceptă și rezultatul testului  este clar: pozitiv pentru COVID-19, acum celebrul coronavirus”.

„Lucrul surprinzător este că în aceeași seară cu o tachipirină mi-a trecut febra, a doua zi am avut mai puține simptome și în a treia zi nu am mai avut simptome”, spune Alessandro Politi. „Dacă nu aș fi făcut testul, aș fi crezut că am avut o simplă gripă. După ce a trecut perioada obligatorie de carantină, este timpul să repetați testul: pentru a fi considerat vindecat, de fapt, aveți nevoie de două teste negative consecutive. Am fost bine, dar după 17 zile eram încă pe deplin pozitiv”, ami spune bărbatul.

„Trec alte zece zile, iar pe 3 aprilie, mai trec un test “, spune Alessandro. „De aproape o lună nu am simptome, dar rezultatul este întotdeauna același: pe deplin pozitiv. Am întrebat dacă aceasta este un lucru normal, medicii au presupus că poate am luat o formă virală mai agresivă. Din fericire corpul meu suportă bine această situație, dar pentru a elimina virusului este nevoie de mai mult timp “.

În acest context, Alessandro Politi adresează o întrebare: „De ce instituțiile permit persoanelor care au avut aceleași simptome ca mine să iasă din casă după 15 zile fără să fie testați?”. „Câte persoane ar putea lucra cu riscul de a răspândi virusul?”. Aceasta, pentru că până de curând, persoanele cu simptome ușoare, precum Alessandro Politi, nu făceau cu adevărat testul, ci trebuiau „să respecte” doar carantina și să aștepte sfârșitul simptomelor. Și cine a fost în contact direct cu un bolnav nu primește testul în absența semnelor bolii: singura rețetă fiind izolarea. „Cum s-a decis că cele cincisprezece zile sunt suficiente, dacă după treizeci de zile sunt încă pozitiv? Nu cumva, din acest motiv, infecția se oprește lent? ”, întreabă jurnalistul.

„Nu e un caz singular”

După videoclipul realizat de Alessandro Politi, în care își spune povestea și adresează câteva întrebări cu privire la managementul de urgență, jurnaliștii italieni  au vorbit despre acest lucru cu profesorul Bassetti: „Nu este un caz izolat, dar să facem teste pentru toți nu este deloc posibil: singurul instrument este distanțarea socială “.

Profesorul Matteo Bassetti, directorul clinicii de boli infecțioase din Genova, a menționat că este important să distingem două lucruri: timpul de incubație, poate ajunge la maximum 14 zile. „La început s-a spus că regimul de carantină trebuie să dureze 14 zile “, explică profesorul Bassetti. „În ceea ce privește evoluția bolii, am descoperit cât de mult variază: există cei care au foarte puține simptome, atât de puține încât nici nu observă că au fost bolnavi, dar și cei care dezvoltă simptome grave până la pneumonie care necesită spitalizare. Simptomatologia este atât de variabilă încât este dificil să urmărești toți pacienții”.

Deci, cât timp o persoană, poate asimptomatică, rămâne pozitivă? „Este foarte variabil, dar astăzi la San Martino facem testul în ziua a 21-a: majoritatea bolnavilor nu se vindecă în termen de 14 zile. Cu toate acestea, există un procent de subiecți care continuă să fie pozitivi în absența simptomelor chiar și după trei săptămâni ”,  spune Bassetti. „Va trebui să înțelegem de ce timpul de vindecare poate varia foarte mult, astăzi încă nu este sigur: este posibil ca acest lucru să depindă de capacitatea sistemului imunitar de a elimina virusul mai mult sau mai puțin repede”. Această idee este împărtășită și de profesorul Galli del Sacco din Milano: „Există mai multe cazuri și trebuie cercetate”, a declarat el pentru Corriere della Sera comentând condițiile de tratament.

Dar mai întâi există o întrebare abordată de Alessandro Politi: câți oameni ar putea fi în starea lui, dar nu au primit testul și, prin urmare, sunt liberi să iasă după două săptămâni, chiar dacă poate încă sunt virusați? „Ar putea exista astfel de cazuri, dar dacă respectăm distanțarea socială, acest risc este anulat. În acest sens, protocolul OMS este clar: distanța socială trebuie menținută întotdeauna până la zero cazuri de transmitere”.

„Dacă indicația de a rămâne acasă în izolare timp de 15 zile după încheierea bolii este insuficientă, explică Bassetti, atunci„ rezerva este reprezentată de distanțarea socială impusă”. Prin urmare, singurul instrument disponibil pentru prevenirea contagiunii este respectarea limitărilor impuse de autorități.„Din acest motiv a fost impusă distanțarea socială: nu este posibil să recunoaștem toți bolnavii, de aceea trebuie să ne protejăm”. Și aici este un alt punct fundamental, și anume dificultatea de a face testarea: „Ar fi bine să facem testarea generală, dar acest lucru nu este realist. Nu există suficiente resurse, reactivi, laboratoare pentru a testa populația. În plus, testul  are o problemă: are 30% falsuri negative.

Faptul că mai există totuși persoane pozitive după 30 de zile trebuie să ne facă să înțelegem că unele măsuri de protecție vor trebui prelungite”, explică Bassetti. 

Citește mai departe

Social

Violența domestică pe timp de pandemie de COVID-19. Ce faci și unde te adresezi

Publicat

pe

PE SCURT

Coaliția Națională „Viața fără Violență în Familie”, rețeaua comună a 21 de organizații din domeniu, vine cu 15 recomandări despre ce să faci și unde să te adresezi dacă ești victima violenței domestice.

Specialiștii spun că în contextul pandemiei de COVID-19, autoizolarea este un factor care supune femeile și copiii lor unui risc mai mare de violență din partea partenerilor agresivi. În aceste condiții, posibilitățile victimelor de a raporta cazurile de violență, de a sesiza poliția, de a se adresa serviciilor de suport sunt mult mai limitate, pe alocuri chiar imposibile. 

PE LUNG

Pentru a diminua riscurile contaminării în masă, în Republica Moldova, prin Hotărârea Parlamentului a fost declarată stare de urgență pe perioada 17 martie – 15 mai 2020. În acest context, autoizolarea persoanelor revenite din străinătate și recomandarea pentru populația Republicii Moldova de a evita deplasările în afara domiciliului, sunt factori care supun femeile și copiii lor unui risc mai mare de violență din partea partenerilor agresivi. În aceste condiții, posibilitățile victimelor de a raporta cazurile de violență, de a sesiza poliția, de a se adresa serviciilor de suport sunt mult mai limitate, pe alocuri chiar imposibile.

Prezentele recomandări sunt destinate specialiștilor/elor cu competențe în domeniul prevenirii și combaterii violenței în familie, precum și victimelor și potențialelor victime ale violenței, inclusiv violenței în familie pentru a asigura intervenții eficiente în cazurile de violență în contextul COVID-19.

Recomandări:

1. În cazurile de violență în familie și față de femei, în perioada stării de urgență, interesul superior al victimei, prevăzut în actele internaţionale și naționale fundamentale în domeniul drepturilor omului, va constitui principiul de bază în asigurarea intervenției organelor competente;

2. Telefonul de încredere pentru femei și fete 0 800 8008 va funcționa în regim de 24/24, 7 zile din 7, gratuit și confidențial.

3. Serviciul Național Unic pentru Apelurile de Urgență 112 va recepționa și redirecționa apelurile privind necesitatea intervenției în cazurile de violență în familie în regim obișnuit;.

4. Angajații Poliției, asistenții sociali și personalul medical care se deplasează la fața locului pentru a interveni și a oferi asistență în cazuri de violență în familie și față de femei și a oferi asistență victimelor, vor fi asigurați cu și vor purta în mod obligatoriu mijloace individuale de protecție (mască pentru față, mănuși, dezinfectant pentru mâini, protecție oculară, halate/salopete impermeabile).

5. Angajații Poliției vor acționa în conformitate cu prevederile Ordinului nr. 360 din 08.08.2018 cu privire la aprobarea Instrucţiunii metodice privind intervenţia Poliției în prevenirea şi combaterea cazurilor de violenţă în familie și măsurile instituite în contextul stării de urgență.

6. Excepție de la regula 5) vor face cazurile când persoanele care raportează cazuri de violență în familie sau agresorii familiali se află în regim de autoizolare obligatorie. În aceste situații, angajații Poliției vor asigura măsuri alternative de izolare a agresorului de victimă, fără a fi expusă riscului de infectare populația din imediata apropiere a agresorului (preluarea agresorilor familiali de hoteluri/unitățile de asistență medicală primară/secundară, etc.).

7. Asistenții sociali vor acționa în conformitate cu prevederile Ordinului MSMPS nr. 903 din 29 iulie 2019 cu privire la aprobarea Instrucțiunii privind intervenția structurilor teritoriale de asistență socială în cazurile de violență în familie și măsurile instituite în contextul stării de urgență.

8. Excepție de la regula 7) vor face cazurile când interacțiunea asistentului social urmează a fi realizată cu o victimă a violenței în familie/agresor familial care se află în autoizolare obligatorie după revenirea din zone de risc. În asemenea cazuri, contactul urmează a fi realizat prin telefon/mijloace electronice și, prin derogare de la prevederile art. 12 alin. (4) al Legii nr. 45 cu privire la prevenirea și combaterea violenței în familie și a p. 36 din Instrucțiune, cazul va fi raportat în mod obligatoriu, fără acordul victimei, organelor de Poliție și, după caz, instituției medico-sanitare.

9. Personalul medical va acționa în conformitate cu prevederile Ordinului MSMPS nr. 1167 din 15 octombrie 2019 cu privire la aprobarea Instrucțiunii privind intervenția instituțiilor medico-sanitare în cazurile de violență în familie și măsurile instituite în contextul stării de urgență.

10. Excepție de la regula 9) vor face cazurile când interacțiunea personalului medical urmează a fi realizată cu o victimă a violenței în familie/agresor familial care se află în autoizolare obligatorie după revenirea din zone de risc. În asemenea cazuri, prin derogare de la prevederile art. 12 alin. (4) al Legii nr. 45 cu privire la prevenirea și combaterea violenței în familie și a p. 49 din Instrucțiune, cazul va fi raportat în mod obligatoriu, fără acordul victimei, organelor de Poliție.

11. Echipele multidisciplinare și organizația care reprezintă victima violenței vor întreprinde toate măsurile pentru a asigura plasamentul de urgență al acestora prin identificarea unei locuințe de temporare;

12. În caz de necesitate, victimele vor fi plasate pe un termen de 30 de zile de către organizațiile de suport în apartamente de urgență asigurate de Coaliția Națională Viața fără violență în familie”;

13. Fiecare femeie și fată va avea acces la informație accesibilă și ușor de asimilat cu privire la formele de violență în familie și acțiunile pe care le poate întreprinde pentru a preveni/opri violența.

14. Sprijinul psihosocial și juridic online trebuie să fie disponibil și accesibil pentru femeile și fetele care ar putea fi afectate de COVID-19 și sunt, concomitent, victime ale violenței în familie, inclusiv internate în instituțiile medico-sanitare.

15. Informarea copiilor despre virusul COVID-19 la Telefonul Copilului 116111 în cadrul consilierii și informării copiilor.

Lista centrelor și serviciilor din cadrul Coaliției Naționale, disponibile în perioada COVID-19:

Organizația

Date de contact

Servicii oferite

Servicii pentru victime

Centrul Internațional „La Strada Moldova”

CONTACTE:

Telefonul de Încredere pentru femei și fete 0 8008 8008, 24/24 7 zile din 7-  oferă consiliere psihologică, consultație juridică și mediere socială, acolo unde este necesar.

Linia fierbinte pentru migrație sigură și anti-trafic 0 800 77777, de la 8:00 până la 20:00, 7 zile din 7.

Toate cazurile care vizează siguranța online a copiilor sunt consiliate online prin intermediul portalului www.siguronline.md

Activează în regim online/telefon:  consultație juridică, psihologică, pe cazurile de violență în familie;

În cazurile de violență sexuală, la necesitate, fiind evaluat fiecare caz individual, se merge în teren.

Centrul de Drept al Femeilor / Women’s Law Center

CONTACTE:

Linia gratuită: 0 800 80 000;

Tel: 0 (22) 811 999; +37368 855 050 (inclusiv Viber);

Email: [email protected];

Web: www.cdf.md

Activează în regim online și la telefon, oferă următoarele servicii: asistența juridică primară, consiliere juridică,  asistență socială, referire la servicii de consiliere psihologică/Luni-vineri 9:00-18:00

Promo-LEX

CONTACTE:

Tel: +373 69 439 446, jurista Lilia Potâng

Email: [email protected]

/Web: www.promolex.md

Activează în regim online și la telefon, servicii oferite:asistență juridică primară, Luni-vineri 9:00-18:00

Asociatia Impotriva Violentei “Casa Marioarei”

CONTACTE:

Tel: +373 9333260; +373 69333261

Email: [email protected]

FB/Asociatia Împotriva Violenței „Casa Mărioarei”

Activează în regim online și la telefon: oferă asistență socială, psihologică, juridică, plasament în apartamente sociale. /Luni-vineri 9:00-17:00

Centrul Naţional de Prevenire a Abuzului faţă de Copii (CNPAC)

CONTACTE:

Tel: +373 79880211, Diana Teberneac

Email:[email protected]/ Web:http://cnpac.org.md/

Activează în regim online și la telefon, serviciile oferite: consiliere juridică, asistență psihologică în cazurile în care e posibil – se face online./Luni-vineri 9:00-17:00/

Centrul pentru Reabilitarea Victimelor ” Memoria”

CONTACTE:

Telefon de serviciu: +373 79 704 809;

Telefon directoare/psihologă /Ludmila Popovici,  +373 79504809

Telefon asistenta de proiect/Andriana Zaslaveț, +373 69512855/

Web: www.memoria.md

Activează în regim online și la telefon, serviciile oferite: consiliere psihologică, consultație medicală cu prescrierea medicamentelor online, psihoterapie (individuală și de grup) online, consultații juridice, oferirea pachetelor alimentare/a unui suport financiar pentru chirie/servici comunale inclusiv pentru  femeile cu copii care recent au părăsit locuința agresorului sau nu au un venit lunar stabil./Luni-vineri 09:00-18:00

Centrul de Asistență și Protecție a Victimelor, Chișinău (CAP)

CON

TACTE:

Tel: 022927194; +373 69 053817 Email:

[email protected] / Web:www.cap.md

Activează în regim online și la telefon, serviciile oferite:consiliere psihologică, consultații juridice, asistență socială, asistență medical, referire la alte servicii în funcție de necesitate. /24/24, zilnic.

Instituția Publică Centrul Maternal “Pro Familia” din Căuşeni

CONTACTE:

Tel: 0 243 26835,

Directoare, Cristina Didilica: +373 68552458;

Email: [email protected]

Activează în regim online/la telefon, serviciile oferite sunt: consiliere psihologică, consultații juridice, asistență socială, asistență medicală, referire la alte servicii în funcție de necesitate./Orar: 8.00-18.00, zilnic sunt câte 3 specialiști la centru.

Instituția Publică Centrul Maternal ”Pro-Femina” din Hîncești

CONTACTE:

Tel: +373 79488130 Liliana Buza

Email: [email protected]

Centrul se află în carantină.

Specialiștii centrului referă victimele către alte servicii de suport

Instituția Publică Centrul Maternal Cahul

CONTACTE: Tel: 0299 44080

Email: [email protected]

Centrul activează doar pentru femeile cazate, serviciile oferite sunt: consiliere psihologică, asistență socială, asistență medicală, asistență profesională./Luni-vineri 8:00- 17:00/

Asociația obștească Centrul de ajutor social al femeii și familiei „Stimul”, Ocnița

CONTACTE:

Telefon: asistenta socială: +373 60165416, 069538496/

Email: [email protected]

Activează în regim online și la telefon, serviciile oferite: consiliere, asistenta psihologică și socială, consiliere juridică, comunicare pe grupuri închise pe FB și OK.

Luni-vineri 9:00- 17:00/

Instituția publică Centrul de Criză Familială „SOTIS”, Bălți

CONTACTE:

Telefon: 023192541 – linia fierbinte; 079992541

Email: [email protected]

Centrul oferă servicii în regim online și la telefon: asistență juridică, psihologică, asistență socială.

În perioada carantinei Centrul nu plasează victime.

Luni-vineri 08:00-20:00.

Asociația obștească „Onoarea și Dreptul Femeii Contemporane”, Bălți

CONTACTE:

Tel: +373 79055616 Olga Patlati

Email: [email protected]

Centrul de zi oferă asistență la telefon și online: consiliere psihologică, consultații juridice, asistență socială, referire la alte servicii, consultații economice.

Luni – vineri 9.00-18.00 zilnic este o persoană de serviciu

Asociația obștească Centrul de Resurse pentru Tineret DACIA, Soroca

CONTACTE: Tel: 0230 23619/Email: [email protected]/Web: www.dacia.org.md

Centrul de zi oferă asistență la telefon și online.

Luni-vineri 10:00-14:00 zilnic este o persoană de serviciu la birou.

Instituţia Publică Centrul pentru Reabilitarea vicimelor violenței „Ariadna” Drochia

CONTACTE:Tel:079000118

Web:www.artemida.md

Centrul oferă servicii: plasament în apartamente/case în colaborare cu echipa multidisciplinară, servicii de asistenta psihologică, asistență socială, lucrul cu echipele multidisciplinare.

Centrul de Asistență și Consiliere pentru Agresorii, Drochia

CONTACTE:

Email:[email protected]

Web: www.artemida.md

Centrul oferă servicii la telefon/online: servicii sociale, psihologice, juridice, referire de la poliție.

Luni-vineri 8:00-17:00/

Asociația Obștească „Centrul psiho-social” din Vulcănești

CONTACTE:

Tel: 068238386

Email: [email protected]

Activează în regim online și la telefon, serviciile oferite: consiliere psihologică, asistenta juridică primară, ajutor sub formă de produse alimentare, cantină socială.

Luni-vineri 8:00-18:00/

Asociația obștească ”Vesta” Comrat și Vulcanesti

CONTACTE:

Comrat: asistenta socială – +373 60122508/

Vulcănești: coordonatoare proiect -+373 69 866 411

Activează în regim online și la telefon, serviciile oferite: informare, consiliere juridică, asistență socială, în funcție de caz, vizite personale, produse alimentare.

Luni-vineri 8:00-18:00/

Asociația obștească Institutul pentru Familie si Initiative Sociale/

CONTACTE:

Tel: +373 68271444, psiholog Sergiu Toma

Email: [email protected]

Web: www.ifis.md

Activează în regim online și la telefon, serviciile oferite: consultație psihologică la telefon sau online. Totodată, pe timp de criză pandemică, centrul oferă consultații gratuite pentru oricine.

Luni-vineri 9.00- 18.00/

Asociația Obștească Gender-Centru

CONTACTE:

Tel: +373 69182020

Web:www.gender-centru.md

Organizatia oferă informație  în regim online/telefonic.

Asociația obștească ”Interaction”, Tiraspol

CONTACTE:

Linia fierbinte privind violența în familie: 080099800

Linia fierbinte pentru traficul de ființe umane: 0800888888

Linia fierbinte pentru persoanele social vulnerabile: 053386030

Email:[email protected]

Web: www.ngointeraction.org

Activează în regim online și la telefon, serviciile oferite: informare, consiliere juridică, psihologică, produse alimentare, medicamente.

Livrare medicamente și produse alimentare (cu ajutorul voluntarilor) – se face personal.

Pentru orice întrebare legată de COVID-19 apelați la Linia Verde a Agenției Naționale pentru Sănătate Publică:  0 800 12300

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Sănătate13 ore în urmă

INFOGRAFIC / Cum s-a format focarul de coronavirus în raionul Fălești

PE SCURT Vineri, 3 aprilie, Plastic Manufacturing SRL, fabrica unde se asamblează jucării de plastic pentru ouăle Kinder, și-a sistat...

Social15 ore în urmă

Un jurnalist italian trăiește cu COVID-19 de 30 de zile. „Nu e un caz singular”, susțin medicii

PE SCURT Alessandro Politi este un jurnalist din Italia care s-a îmbolnăvit de coronavirus la începutu lunii martie, dar și...

Social18 ore în urmă

Violența domestică pe timp de pandemie de COVID-19. Ce faci și unde te adresezi

PE SCURT Coaliția Națională „Viața fără Violență în Familie”, rețeaua comună a 21 de organizații din domeniu, vine cu 15...

Sănătate20 de ore în urmă

LIVE TEXT/ Un grup de moldoveni întorși din Rusia, blocați la frontieră. Ei refuză să achite prima de asigurare medicală: „Nu am bani”

PE SCURT 18:40 Un grup de moldoveni întorși din Federația Rusă nu sunt lăsați să treacă frontiera, întrucât refuză să...

Cultură2 zile în urmă

Sunt Oana și am revenit cu recomandări de filme bune

Bună, sunt Oana și am revenit la tine cu recomandarea de filme din această săptămâna. Am răscolit în valiza mea...

Social2 zile în urmă

LIVE TEXT/ 101 cazuri noi cu COVID-19 în Republica Moldova. Sunt anunțate alte două decese

PE SCURT Ora 17:10 În Republica Moldova au fost înregistrate 101 cazuri noi de infectare cu COVID-19. Este vorba despre...

Social3 zile în urmă

LIVE TEXT/ +112 cazuri de COVID-19. Fiecare al patrulea este lucrător medical

PE SCURT 18:15 Primăria Chișinău obligă magazinele să aibă termo-scanere la intrare și să interzică accesul celor cu temperatura mai...

Advertisement

Politică

Politică3 zile în urmă

COVID-19 în Transnistria/ „Granițele” au fost blocate. Puncte de control ilegale, 3 decese și pregătire militară

PE SCURT Tiraspolul a instituit din nou puncte de control ilegal și abuziv, sub pretextul stării de urgență instituită în...

Politică4 zile în urmă

Scenariu pesimist: 31 de mii de cazuri COVID 19 până la finele lunii mai în RM. Ce prevede scenariul optimist

PE SCURT Până la finele lunii mai, în Republica Moldova ar putea să fie înregistrate în jur de 31 000...

Politică6 zile în urmă

Ședința Parlamentului s-a încheiat înainte de a începe. Premierul Chicu și un deputat, implicați într-o ceartă

PE SCURT Ședința de astăzi a Parlamentului nu a avut loc din lipsă de cvorum. Asta pentru că deputații socialiști,...

Politică2 săptămâni în urmă

Igor Dodon: Ne-am pregătit pentru a implica, dacă va fi necesar, și Armata

PE SCURT Președintele Igor Dodon a menționat astăzi, că dacă va fi necesar, în acțiunile de combatere a noului tip...

Politică3 săptămâni în urmă

Oamenii care iau decizii pentru noi. Cine sunt membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a RM

PE SCURT Parlamentul a aprobat pe 17 martie hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în...

Politică3 săptămâni în urmă

PSRM și PDM fac alianță majoritară. Lista miniștrilor PDM

PE SCURT Partidul Socialiștilor și cel Democrat au semnat astăzi acordul de constituire a unei alianțe majoritare. Potrivit celor două...

Alegeri4 săptămâni în urmă

No pasaran. Alegerile parlamentare de la Hâncești nu vor fi anulate din cauza Covid-19

PE SCURT Măsurile de securitate luate de autorități pentru a opri răspândirea Covid-19 în țară, nu s-au răsfrânt asupra alegerilor...

Advertisement

Opinii

aprilie 2020
L Ma Mi J V S D
« mart.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930