Orheiul Vechi – oraşul de sus

De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Dacă vorbim de obiective turistice din republica Moldova gândurile îţi zboară inevitabil la Orheiul Vechi. Este unul dintre cele mai mediatizate locaţii din republică, dar nu întâmplător. Este într-adevăr unul dintre cele mai frumoase locuri din Moldova.

Complexul muzeal Orheiul Vechi este amplasat pe malul meandric al Răutului, afluent al râului Nistru, la o distanţă de 18 km spre sud de oraşul Orhei. Este un muzeu unic istorico-natural în aer liber, unde se îmbină armonios un relief natural specific şi vestigiile civilizaţiilor străvechi.

Complexul este amplasat pe un teritoriu de câteva zeci de hectare a oraşului medieval Orhei (sec XIII-XIV), denumit mai târziu Orheiul Vechi ca rezultat al înfiinţării altui oraş cu acelaşi nume – Orheiul de azi.

Pe teritoriul acestui complex se găsesc vestigii ale diferitor civilizaţii care au trăit aici. În cavernele de piatră se atestă prezenţa aşezămintelor umane vechi de câteva sute de mii de ani. Pe dealul stâncos înalt de 200m a existat o importantă fortificaţie geto-dacică în perioada secolelor V-III î.e.n.

Geţii aveau calendar propriu, acest lucru îl demonstrează descoperirile realizate de arheologi. Locul calendarului era şi locul aducerii ofrandelor şi mai îndeplinea funcţia de sanctuar pentru oficierea slujbelor şi practicilor religioase.

Pe malul opus al dealului sunt descoperite ruine ale „Oraşului Nou” al Hoardei de Aur Seihr-al-Gedid (sec. XIII-XIV), considerată una dintre capitale a Imperiului tătaro-mongol.

După recucerirea de către moldoveni a acestui teritoriu, aici este ridicată o cetate (sec. XV) cu numele de Orhei, ruinele căreia se pot vedea şi astăzi. Tot din această perioadă datează şi o mănăstire rupestră, care poate fi vizitată de turişti.

Se mai poate vizita muzeul „Curtea ţărănească” (sec. XIX), rezervaţia peisagistică „Trebujeni”.

Zona mai impresionează şi prin peisajele şi panoramele care se deschid de pe malul înalt al Răutului.

Turiştii sosiţi aici se pot caza atât la pensiunile amenajate în zonă, cât şi la localnici în satele Trebujeni şi Butuceni.
Distanţa până la Chişinău: 55 km.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.