Organul sexual al femeii în toată splendoarea și de ce „butonul mic” nu e chiar atât de mic

Dacă te-ar întreba cineva cum se numește organul genital al femeii, ce i-ai răspunde? Vagin sau vulvă? Sexologii spun că până în ziua de astăzi multe femei confundă cele două noțiuni și nu știu că vulva este denumirea pentru partea externă a organului genital al femeii, iar vaginul este organul genital intern. Vaginul face parte din sistemul reproductiv, iar vulva cu toate părțile ei participă este responsabilă de senzațiile sexuale.

Oamenii au creat internetul, au zburat pe Lună, au descoperit găurile negre, dar cum arată de fapt clitorisul au aflat abia acum 20 de ani. Imaginea 3D a clitorisului a fost făcută pentru prima dată în 2009.

Ce reprezintă vulva

Iraida Snigur, medică obstreticiană-ginecologă și co-fondatoarea proiectului Gyneco, spune că vulva este compusă din muntele pubian, labiile mari, labiile mici, clitorisul, mai jos avem uretra, intrarea în vagin și glandele lui Bartholin. Hotarul dintre organele genitale externe și interne este himenul, iar după debutul activității sexuale – rămășițele acestuia. 

Pubisul este partea cea mai inferioară a peretelui abdominal. Zona pubiană este acoperită cu păr, care de obicei este mai întunecat decât pe cap. 

Labiile mari sunt pliurile pielii, care sunt acoperite cu păr din exterior începând cu pubertatea. În stare relaxată, acestea sunt de obicei închise pe mijloc – acest lucru asigură oferă protecție mecanică pentru labiile mici, clitorisul, uretra și deschiderea vaginală.

Labiile mici au forma a două pliuri subțiri delicate de piele, care delimitează intrarea în vagin. Au un număr mare de glande sebacee, vase sanguine și terminații nervoase, ceea ce le determină drept parte a organului sexual. În partea superioară ele formează un pliu peste clitoris. Odată cu excitația sexuală, labiile mici sunt saturate cu sânge și îngustează intrarea în vagin, ceea ce crește intensitatea senzațiilor sexuale atunci când este introdus penisul. Pentru unele femei labiile mici sunt la fel de sensibile precum clitorisul. În timpul excitării, acestea se pot mări în volum de două-trei ori.

Clitorisul este organul genital extern, situat la capătul superior al labiilor mici. Unica funcție a clitorisului este de a concentra și stoca senzațiile sexuale. Mărimea și aspectul acestuia variază de la persoană la persoană. Este un organ atât de complex, încât merită un capitol separat.

Intrarea în vagin are forma fantă delimitată lateral de labiile mici. Mai sus e deschiderea uretrei, situată între clitoris și intrarea în vagin. Intrarea vaginului este sensibilă la atingere în momentul excitării sexuale și formează o „manșetă” elastică care este umezită prin lubrifierea vaginală.

Glandele lui Bartholin sunt situate în grosimea labiilor mari și în timpul excitării sexuale și a actului sexual secretă lichidul vaginal.

Clitorisul descris abia în anii ’90

Descoperirea clitorisului, sau mai curând a funcției acestuia, este adesea asociată cu numele anatomistului italian Realdo Colombo, care a publicat cartea „De anatomica” în 1559 și în care a descris „locul feminin al plăcerii în timpul actului sexual”. El a numit clitorisul „Amor Veneris, vel Dulcedo Appelletur” (trad.: „Ar trebui să fie numit dragostea sau dulceața Venusului”).

Andreas Vesalius, profesorul lui Colombo, a respins însă această descoperire. Vesalius credea că organele genitale feminine sunt o reflecție simetrică a organelor masculine și dacă imaginea simetrică a penisului ar fi vaginul, atunci nu exista niciun organ masculin corespunzător pentru clitoris. 

De-a lungul secolelor studierea clitorisului era pe plan secund, iar medicii nu aveau date complete despre structura acestui organ până în anii 90 ai secolului trecut. Abia în 1998 medica Helen O’Connell de la Spitalul Royal Melbourne a efectuat un studiu asupra clitorisului folosind imagistica prin rezonanță magnetică. În pofida rezultatelor uimitoare, la începutul anilor 2000 manualele de anatomie încă nu conțineau o descriere a structurii clitorisului și îl reprezentau doar din exterior. 

În 2009, cercetătorii francezi Odile Buisson și Pierre Folde au publicat primele rezultate ale ecografiei clitorisului stimulat, iar în 2009 au apărut primele modele 3D.

Clitorisul, singurul organ din corpul uman destinat plăcerii

Clitorisul este singurul organ uman special conceput de natură pentru a oferi plăcere. Multă vreme s-a crezut că vârful clitorisului, „butonul mic” care este ascuns la vârful labiilor mici, este întregul clitoris. Însă acest buton mic este doar partea vizibilă, restul aflându-se în interiorul pelvisului. Sub vârf, clitorisul se împarte în două brațe care vin jos pe părțile laterale ale vaginului. Anume aceste două brațe sunt responsabile pentru senzațiile plăcute în timpul penetrării. În stare de excitare, cele două brațe, care nu sunt altceva decât corpuri cavernoase, sunt umplute cu sânge și strâng vaginul.

Dar asta nu este tot. Bulbii clitoridieni sunt responsabil și de extinderea vaginului și creșterea sensibilității. Ei sunt localizați adânc în țesuturile labiilor mici și, atunci când sunt excitate, se umflă, umplându-se cu sânge. Orgasmul elimină sângele din bulbi, dar dacă acesta nu există, procesul de eliberare a sângelui poate dura și câteva ore, timp în care labiile mici rămân umflate și sensibile.

„Clitorisul ar putea fi considerat un echivalent al penisului”, spune Iraida Snigur. Medicii spun că vârful clitorisului conține aproximativ de două ori mai multe terminații nervoase hipersensibile decât capul unui penisul. Și da, clitorisul este capabil de erecție. Fluxul de sânge îl face să crească în dimensiune. Aceasta nu este prea vizibil, pentru că 90% din dimensiunea clitorisului se află în interiorul corpului. Iraida Snigur mai ține să precizeze că anume clitorisul este responsabil de orgasmul femeii. 

                      Citește și: Spulberăm 5 mituri despre vagin

„Există un anumit mit despre punctul G, pe care dacă partenerul îl atinge, femeia ajunge la orgasm. Nu există niciun fel de punct G: există un singur tip de orgasm, care vine de la clitoris. Atunci când este în erecție, clitorisul ajunge spre vagin. La penetrarea din partea vaginului, se ajunge la clitoris, iar femeia are orgasm”, explică medica.

De ce vulvele sunt diferite?

Vulvele sunt diferite ca și trăsăturile umane ale feței, spun medicii. Mici, mai mari, netede, încrețite, de culoare mai întunecată sau mai deschisă sau de câteva culori diferite – combinațiile sunt nesfârșite și toate sunt firești.

Cele mai mari îngrijorări ale femeilor însă țin de aspectul labiilor mici, deoarece acesta poate fi incredibil de divers. Dar acesta nu este un motiv justificat, spun medicii. Pentru că iarăși, ca și la culoare vulvei, nu există un standard al mărimii acestora. Unele labiile mici sunt mai scurte și stau ascunse sub labiile mari, altele sunt mai lungi și ies dincolo de cele mari sau sunt asimetrice. 

Nu există vulve urâte 

Medica spune că în practica sa întâlnește de foarte multe ori solicitări din partea fetelor de a micșora labiile mici. Cel mai interesant că solicitările se întâlnesc mai des nu în rândul femeilor care au născut, ci al fetelor, multe dintre care sunt complexate din cauza aspectului labiilor. Deși în Republica Moldova nu există o statistică privind numărul unor astfel de solicitări, însă în SUA 70% fetele care au ajuns să-și facă labioplastie au făcut-o din punct de vedere estetic. 

„Sunt solicitări similare celor de implant mamar. Fetele doresc ca labiile lor să fie mai scurte sau să fie simetrice. Am avut cazuri rare când labiile încurcau femeilor. Acestea erau mai lungi în zona în care se intră în vagin și în timpul actului sexual acestea intrau în vagin odată cu penisul și creau disconfort. În astfel de cazuri intervențiile medicale sunt indicate”, mai spune ea. 

Sexologii mai spun că tinerele recurg la labioplastie în urma vizionării clipurilor pornografice, unde femeile au labiile mici și simetrice. Acest fapt poate crea în conștiința ambilor parteneri un standard fals al felului în care poate arăta această parte a vulvei. „Oricum nu ar arăta vulva, aceasta este frumoasă. Așa cum zicem că nu există femei care să nu fie frumoase, același lucru îl putem spune și despre vulvă”, adaugă medica.

Lucruri curioase despre clitoris 

Clitorisul tău are mii de nervi

Vârful clitorisului are 8.000 de terminații nervoase – mai mult decât pe vârfurile degetelor, buzele, limba și dublu față de numărul de terminații nervoase din penis – ceea ce îl face cea mai sensibilă parte a zonei erogene a unei femei. Pentru comparație, vârfurile degetelor au aproximativ 2.500 de receptori pe centimetru pătrat. Dar potențialul său nu se oprește aici. Această mică zonă erogenă activează alte 15.000 de terminații nervoase din pelvis. Și asta nu e tot. În stare de excitație, vârful clitorisului crește cu 50 până la 300%.

Toate mamiferele au clitoris

Clitorisul este prezent nu numai la oameni, ci și la toate mamiferele, cercetătorii observând acest organ la delfini, tigri, lilieci, șoareci, morse, pisici, câini ș.a, cât și la țestoase, struți sau crocodili. Mai mult, și unele păsări și reptile au clitoris. 

Oamenii de știință fac studii acum ca sa vadă dacă doar oamenii sunt capabili să aibă plăcere sexuală. Cercetătorii italieni Alfonso Troisi și Monica Carosi au petrecut 238 ore de observații asupra macacilor japonezi și au asistat la 240 de împerecheri. În o treime de cazuri, ei au observat reacții pe care le-au numit „răspunsul orgasmic al femelei”. „Femela își întorcea capul, privind înapoi la partenerul ei, își aducea mâna înapoi și trăgea masculul spre ea”.

Clitorisul nu îmbătrânește

Este singura parte a corpului uman care nu îmbătrânește niciodată. Medicii spun că un clitoris de 80 de ani funcționează la fel ca unul de 20 de ani. Dar un lucru interesant este că el continuă să crească de-a lungul vieții. Nu, acest lucru nu are nimic de-a face cu viața ta sexuală, doar cu nivelurile hormonale și cu modificările acestora de-a lungul vieții. Până la vârsta de 32 de ani, clitorisul este de aproape patru ori mai mare decât la pubertate. După menopauză, clitorisul va fi de șapte ori mai mare decât era la momentul nașterii.

Ilustrație: Ruth Basagiotia

Sursă foto: www.mamakan.com

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.