Organizatii din domeniul mass-media protesteaza in legatura cu faptul ca serviciul de paza al presedintelui Republicii Moldova agreseaza jurnalistii

Organizatiile neguvernamentale din domeniul mass-media protesteaza in legatura cu modul in care serviciul de paza a presedintelui Republicii Moldova a tratat un grup de jurnalisti veniti, in seara zilei de 18 ianuarie la Palatul National, pentru a reflecta un eveniment public, se spune intr-o declaratie semnata de liderii Centrului Independent de Jurnalism, Asociatiei Presei Independente, Asociatiei Presei Electronice, Uniunii Jurnalistilor din Moldova, Centrului „Acces-Info” si Centrului de Investigatii Jurnalistice.
Potrivit autorilor declaratiei, citata de DECA-press, garda de corp a presedintelui, incalcand prevederile Legii presei si depasindu-si atributiile, le-a interzis jurnalistilor de la Pro TV, Jurnal de Chisinau, TV Dixi accesul in incinta Palatului National, in pofida existentei unui acord prealabil dintre jurnalisti si organizatori privind reflectarea evenimentului. „Mai mult, echipa Pro TV a fost silita sa stearga cadrele filmate in afara Palatului National, care contineau imagini cu presedintelui Voronin”.
In declaratie se mai spune ca un incident similar s-a produs si la finele lunii trecute, pe data de 28 decembrie 2007, cand Tudor Darie, reporter la portalul UNIMEDIA, a fost agresat de catre agentii din paza presedintelui in timp ce-l filma pe presedintele Vladimir Voronin, care participa la ceremonia de inaugurare a „Pomului Tarii”, in centrul capitalei.
Autorii declaratiei sunt ingrijorati de faptul ca, in pofida obligatiilor si angajamentelor asumate de respectare a libertatii presei, autoritatile nu reactioneaza la asemenea incidente de incalcare a drepturilor jurnalistilor si de ingradire a accesului publicului la informatie.
ONG-urile semnatare cer pedepsirea vinovatilor in toate cazurile de agresiune asupra jurnalistilor, de violare a dreptului de obtinere si difuzare a informatiei, „care risca sa devina o practica obisnuita, zilnica in RM”.
Semnatarii declaratiei amintesc ca potrivit Legii Presei este interzisa „imixtiunea in activitatea de pregatire si de difuzare a informatiei” (art.1) de catre presa, iar jurnalistul are dreptul, „in scopul exercitarii atributiilor profesionale” „a) sa obtina si sa difuzeze informatii; …c) sa faca imprimari audiovizuale, sa filmeze si sa fotografieze; …. sa asiste la mitinguri, demonstratii si la alte manifestatii publice;” „Confiscarea notitelor jurnalistului este interzisa. Mijloacele lui tehnice pot fi ridicate numai in cazul in care servesc drept proba intr-o cauza penala.” // DECA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.