Opinie: Opoziția critică procesul de acordare a cetățeniei contra investițiilor pentru că orice îmbunătățire a situației din țară este un eșec pentru aceasta

Opoziția care promovează o politică bazată doar pe proteste și-a făcut obișnuință din a ataca orice inițiativă a guvernării, fără să țină cont de beneficiile acestor inițiative pentru oameni. De această părere este analistul politic Vitali Catană. Reacția vine după ce câteva partide de opoziție și organizații neguvernamentale care le sunt afiliate politic au lansat un val de critici la intenția autorităților de atragere a investițiilor străine prin acordarea cetățeniei Moldovei.

”Faptul că Republica Moldova își permite o asemenea lege nu este un lucru rău. În ceea ce privește acuzațiile care se aduc împotriva legii, problema spălării banilor, ele țin de alte mecanisme și mijloace de combatere a acestor fenomene. Iar legea privind cetățenia prevede niște condiții, inclusiv integritatea morală a candidatului. Dacă opoziția ar avea oameni care să fie capabili să perceapă aceste lucruri, probabil ar avea o atitudine mai nuanțată și mai corectă”, consideră expertul.

Iar analistul economic Victor Gurău atrage atenția asupra posibilităților reale de aplicare a legii cu privire la cetățenie, pentru a impulsiona alte domenii, cum ar fi practica investițională, naturalizarea în domeniul sportului, artelor etc. ”Evident ca opoziția întotdeauna va accentua atenția opiniei publice numai spre aspectele negative. Dar noi trebuie sa vedem ce prevalează. Eu privesc pozitiv această lege, deoarece în Republica Moldova au existat și până acum posibilități ca o persoană cu capacități financiare majore să obțină cetățenia”, explică Gurău.

Experții spun că de prevederile legii, care promite cetățenie persoanelor străine disponibile să investească între 100 de mii și 250 de mii în economia țării, ar putea beneficia până la 1000 de persoane. Iar suma atrasă pentru dezvoltarea țării și crearea noilor locuri de muncă poate ajunge la 10 miliarde de lei. Opoziția se opune, însă, atragerii banilor în economie. Și asta pentru că orice îmbunătățire a situației este, potrivit analiștilor politici, o pierdere a capacității lor de influență și a șanselor de accedere la putere.

Actuala ieșire a politicienilor din opoziție nu este prima de acest gen. Maia Sandu, președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, a cerut Fondului Monetar Internațional să nu semneze un nou acord cu Moldova. Iar recent, alături de colegul său de luptă politică, Andrei Năstase, liderul PPDA, a insistat pe lângă grupurile politice care o patronează, din Parlamentul European, să blocheze finanțarea macroeconomică de 100 de milioane de euro pentru țara noastră.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.