Connect with us
"
"

Publicat

pe

Membrii unei grupări implicate într-o schemă internațională de trafic de droguri în proporții deosebit de mari au fost reținuți de oameni legii. Aceștia transportau droguri din Spania spre Federația Rusă.

Operațiunea de reținere a demarat la data de 19 ianuarie, iar până la moment pe teritoriul Republicii Moldova au fost reținute șapte persoane, printre care liderul și membrii activi ai grupării.

Liderul grupării s-a dovedit a fi un moldovean de 30 de ani, fost angajat al poliției de frontieră. Acesta a creat un grup criminal organizat și o schemă prin care transporta drogurile din țara de origine spre țările de consum.

În cadrul investigațiilor au fost identificate mai multe trasee de deplasare și transportare a drogurilor, toate acestea ocoleau teritoriul Republicii Moldova.

Printre cei reținuți este și un actual angajat al Inspectoratului de Poliție Ialoveni, în vârstă de 28 ani, care a activat în calitate de curier în transportarea drogurilor, precum și racola persoane pentru această activitate.

Ca urmare a conlucrării cu organele de drept din Romania, Ucraina, Federația Rusă, Bielorusia, Spania, în perioade diferite ale investigațiilor, din 2016 și până în prezent, au fost reținute alte 10 persoane și confiscate peste 450 kg de hașiș, în sumă de peste 2 mln. euro.

Pe acest caz urmează să fie reținute și alte persoane ce activau în calitate de transportatori și realizatori ai drogurilor, membri activi ai grupării criminale organizate.

La moment, cele șapte persoane reținute în Moldova au statut de învinuit. Șase dintre aceștia au primit mandat de arest pe un termen de 30 de zile și unul pe un termen de 20 de zile. Din cei reținuți pe teritoriul altor state, trei persoane au fost condamnate la privațiune de libertate pe un termen de 15, 17 și 6 ani.

Dacă vor fi găsiți vinovați, persoanele reținute riscă de la 7 la 15 ani privațiune de libertate.

Este angajată în domeniul media încă din 1999. Timp de 14 ani, a fost reporter la Agenția de Stat Moldpres, apoi a lucrat la Flux și portalul Arena. Face parte din echipa Moldova.org din 2014.

Social

Procurorii au deconspirat o schemă de comercializare a drogurilor în Ucraina și Rusia, cu „sediul de bază” în R.Moldova

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate (PCCOCS) a anunțat astăzi despre deconspirarea unui grupări criminale, specializată în comercializarea drogurilor pe teritoriul Republicii Moldova, Ucrainei și Rusiei. „Centrul” activității grupării era în Republica Moldova.

Potrivit procurorilor, gruparea avea la dispoziție laboratoare, calculatoare și curieri și alte. În total, au fost ridicate peste jumătate de kilogram de droguri.

PE LUNG

Astfel, gruparea activa în baza unei ierarhii și sistem de divizare a rolurilor, folosirea aplicațiilor electronice de comunicare secretizată. Coordonatorul primea banii prin terminale de plată electronică și ascundea drogurile, de asemenea, în locuri publice, după care le comunica clienților electronic locația acestora.

Per total, procurorii au perchiziționat peste 10 locații în care au ridicat droguri în cantitate totală de aproape 700 grame. Potrivit legii, în cazul unor droguri, chiar și 0,00002 g se consideră cantitate mare, care rezultă într-o pedeapsă mai mare atunci când este comercializat sau deținut ilegal.

„Primit la lucru” în baza anunțurilor de pe Internet

Potrivit declarațiilor coordonatorului grupării acesta era în căutare de lucru și a contactat autorul unui anunț publicat pe internet, care l-a acceptat pentru comiterea acestor infracțiuni, inițial într-un rol de începător. Ulterior, în urma reținerilor salariale, acesta și-a deschis magazin personal, în complicitate cu un coleg de la locul de muncă precedent. Acesta și-a recunoscut vina și a colaborat cu procurorii, precum și alți câțiva membri ai grupului.

Membrii grupului au fost plasați în arest preventiv și riscă o pedeapsă de până la 15 ani

Urmărirea penală a fost finalizată, iar dosarul a fost trimis în instanța de judecată pentru examinare în fond. La momentul actual, membrii grupării au fost plasați în arest preventiv și riscă o pedeapsă cu închisoarea de până la 15 ani.

Citește mai departe

Social

Doi bărbați din raionul Căușeni, depistați în apropierea frontierei în timp ce consumau marijuana

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Doi amici din raionul Căușeni sunt cercetați de oamenii legii, după ce au fost depistați în timp ce consumau substanțe interzise printr-un aparat inhalator artizanal în zona de frontieră.

Polițiștii de frontieră au fost informați de populația locală privind staționarea unui mijloc de transport în zona de frontieră, în care se aflau două persoane necunoscute. Cercetările desfășurate de către polițiștii de frontieră au fost extinse pe direcția Taraclia-Petrovca.

PE LUNG

Astfel că, în scurt timp, au fost găsiți în apropierea graniței doi bărbați ce consumau masă vegetală uscată cu miros specific de marijuana, printr-un aparat inhalator artizanal.

Din documentarea preliminară s-a constatat că sunt locuitori ai satului Taraclia, raionul Căușeni, de 29 ani și respectiv 39 de ani.

Audiați, tinerii au confirmat că aparatul le aparține, iar substanța o achiziționase de la un necunoscut.

Ca urmare, a fost întocmit proces verbal privind încălcarea regimului zonei de frontieră, masa vegetală a fost transmisă către expertiză, iar cercetările sunt în derulare până la elucidarea tuturor circumstanțelor.

Cetățenii sunt cercetați pentru încălcarea regimului zonei de frontieră, dar și riscă documentare pentru consumul de marijuană.

Citește mai departe

Social

O grupare a introdus prin contrabandă droguri de nouă milioane lei. Cu banii obținuți procura criptovalută de tip Bitcoin// VIDEO

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Oamenii legii au destructurat o grupare grupare infracțională, care a introdus prin contrabandă droguri în valoare de peste 9 milioane de lei pe teritoriul Republicii Moldova.

Gruparea și-a început activitatea infracțională în primăvara anului 2018. Liderii grupării, doi tineri în vârstă de 21 și respectiv 28 de ani, au împărțit rolurile, astfel încât unii organizau introducerea drogurilor pe teritoriul Republicii Moldova prin intermediul rutelor internaționale de pasageri, iar alții organizau distribuirea acestora prin intermediul unei aplicații securizate „Telegram” unde erau admiși doar utilizatori de încredere.

PE LUNG

Doritorii de a procura droguri, erau acceptați de către conducătorii grupării în „chat”-ul indicat. Ulterior, prin intermediul canalului de comunicație securizat, cumpărătorii primeau instructaj referitor la modalitatea de procurare a drogurilor.

Astfel, potențialul cumpărător primea de la unul din liderii grupării rechizitele unui cont bancar sau conturile portmoneelor electronice, unde urmau să fie depuse mijloace bănești pentru procurarea drogurilor.

Drept confirmare a depunerii banilor, cumpărătorul expedia prin aplicația „Telegram”, organizatorului poza bonului fiscal. Apoi, cumpărătorul primea de la organizator un „link”, la accesarea căruia era identificat locul unde erau ascunse drogurile, astfel încât vânzătorul și cumpărătorii nu aveau contact fizic.

Astfel, membrii grupului criminal camuflau drogurile în spații cu acces public, la rădăcina copacilor, sub pietre și alte locații, iar prin intermediul unei aplicații speciale, era fixat locul exact de ascundere a drogurilor și transmis prin canalul securizat liderilor grupării.

Concomitent, liderii grupării organizau perfectarea cardurilor bancare, inclusiv pe numele altor persoane, pentru a putea gestiona banii proveniți din vânzarea drogurilor.

Astfel, s-a stabilit că în perioada anului 2018 până în luna iulie 2019, gruparea a spălat peste 9 milioane lei, proveniți din vânzarea drogurilor, utilizând circa 28 conturi bancare și aproximativ 90 portmonee electronice.

Pentru a camufla proveniența infracțională a banilor, făptuitorii procurau criptovalută de tip Bitcoin.

În urma perchezițiilor, oamenii legii au ridicat mai multe carduri bancare pe numele altor persoane, inclusiv a liderilor grupării criminale, bani în sumă de aproximativ 400 000 lei, instrumente și obiecte pentru împachetarea drogurilor, precum și alte obiecte care probează comiterea infracțiunilor. Drogurile vândute erau de tip PVP.

Astfel, au fost reținuți șase membri ai grupării, inclusiv organizatorul, iar trei membri au primit arest preventiv pentru un termen de 30 zile.

Dacă vor fi găsiți vinovați aceștia riscă de la 5 până la 15 ani de închisoare.

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Divertisment29 de minute în urmă

Topul celor mai așteptate documentare din acest an

PE SCURT De la Hillary Clinton la scandalul monopolului McDonald’s, 2020 s-ar putea să depășească poveștile istorisite anul trecut. Boomul...

Social21 de ore în urmă

Moldova.org recomandă: TakieDela, Formula-as, Recorder

PE SCURT În fiecare weekend, echipa Moldova.org recomandă spre lectură articole publicate de instituții de jurnaliști pe care le urmărim...

Divertisment22 de ore în urmă

Oamenii de succes care au eșuat înainte să se ridice

PE SCURT De câte ori te-ai ciocnit de obstacole care te făceau să crezi că nu vei mai reuși niciodată?...

Divertisment24 de ore în urmă

Rețeta săptămânii: Cremă cu șuncă și ciuperci

PE SCURT Îți place Jamie Oliver, bucătarul englez care a devenit faimos după ce a demonstrat întregii lumi cât de...

CulturăO zi în urmă

Cine face film în Moldova

PE SCURT La 20 ianuarie, în cadrul „Galei Cineaștilor 2020”, au fost premiate cele mai bune filme, dar și cei...

Social2 zile în urmă

Poți să-ți faci operație plastică și să rămâi feministă?

PE SCURT Fac modificările cosmetice parte dintr-o nouă eră a „iubirii de sine”? Sau ideologia feministă este interpretată greșit?, se...

Social2 zile în urmă

Cecenii „tratează” homosexualitatea cu Coranul și alte știri agasante

PE SCURT Președintele Dodon greșește de trei ori denumirea statului în care pleacă într-o vizită, trei familii din Chișinău sunt...

Advertisement

Politică

Justiție3 zile în urmă

În vâltoarea justiției: Dosare penale pe numele mai multor procurori un denunț și o suspendare

PE SCURT Liderul Platformei DA Andrei Năstase a depus un denunț penal pe numele președintelui Dodon, cerând urmărirea penală a...

Politică4 zile în urmă

Salarii mai mari pentru medici și modificări în Constituție. Cu ce s-a ocupat astăzi Guvernul

PE SCURT Salariile medicilor se vor majora cu 10%, bibliotecile publice vor presta pe lângă serviciile gratuite și servicii contra...

Politică4 zile în urmă

Pe limba partidelor. Legea Magnitsky, Alexandru Rjavitin și Procuratura Generală

PE SCURT Trei formațiuni politice din Parlament au susținut săptămâna curentă, conferințe de presă, în cadrul cărora au făcut declarații...

Politică5 zile în urmă

Despre Aeroportul Chișinău, criminalitate, Plahotniuc și „tușoncă”. Ce a declarat Igor Dodon după CSS

PE SCURT Statul vrea să rezilieze contractul privind concesionarea Aeroportului Chișinău și examinează trei posibilități în acest sens. Dacă noul...

PoliticăO săptămână în urmă

Vacanțele de lux ale familiei Dodon în ultimul deceniu: Maldive, Seychelles, Dubai 

PE SCURT Politicianul Igor Dodon, conturile căruia, în ultimii 15 ani, au fost alimentate, oficial, doar din bugetul de stat,...

PoliticăO săptămână în urmă

[SONDAJ] Câte partide ar ajunge în Parlament la anticipate și cu cine s-ar confrunta Dodon la prezidențiale

PE SCURT Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare anticipate, în Legislativ ar accede doar trei formațiuni politice, iar...

ExterneO săptămână în urmă

Who is Mihail Mișustin? Noul premier rus, omul care joacă hochei „cu cine trebuie”

PE SCURT Președintele rus Vladimir Putin a lansat pe 15 ianuarie mai multe inițiative de modificare a Constituției. Imediat după...

Advertisement

Opinii

ianuarie 2020
L Ma Mi J V S D
« dec.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031