OIM recomanda sindicatelor din Moldova sa fie independente de guvern

Sindicatele din Moldova urmeaza sa-si pastreze independenta in raport cu Guvernul si sa apere constiincios interesele angajatilor, au opinat reprezentantii Organizatiei Internationale a Muncii (OIM), care si-au incheiat joi, 5 mai, vizita oficiala la Chisinau.

Directorul executiv al OIM, responsabil cu drepturile omului, Kari Tapiola, a mentionat, in cadrul unei intrevederi cu liderii organizatiilor sindicale din Republica Moldova, ca scindarea miscarii sindicale, care are loc in Moldova, s-a produs si in alte tari, dar ca "sindicatele moldovenesti trebuie sa-si uneasca eforturile pentru a apara calitativ interesele angajatilor".

Potrivit presedintelui Confederatiei Sindicatelor din Moldova (CSRM) Petru Chiriac, colaborarea cu Confederatia Sindicatelor Libere "Solidaritate" este, deocamdata, imposibila si lipsita de perspective. El a opinat ca liderii "Solidaritate" actioneaza dupa cum le dicteaza Guvernul si beneficiaza de sprijinul Executivului.

Multe sindicate de breasla actioneaza Guvernul in justitie si acest fapt, de asemenea, impiedica dialogul intre confederatii. Nu putem vorbi de colaborare si egalitate in drepturi atita timp cit o confederatie are o activitate independenta, iar alta se subordoneaza Guvernului, a subliniat Chiriac.

Presedintele "Solidaritate" Leonid Manea a declarat ca in recenta campanie electorala, confederatia pe care o reprezinta a "refuzat categoric sa politizeze activitatea sindicala". El insa, a recunoscut ca "Solidaritate" a sustinut Partidul Comunistilor pe motivul ca "programul lui social a raspuns cel mai bine intereselor oamenilor muncii".

Dimitrina Dimitrova, specialist principal pentru activitati sindicale din cadrul OIM, a sugerat sindicatelor moldovenesti sa continue colaborarea cu Guvernul pentru a promova interesele angajatilor, dar a spus ca "aceasta colaborare nu trebuie sa afecteze independenta sindicatelor". // INFOTAG

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.