Octavian Calmâc a anunțat care sunt prioritățile Ministerului Economiei pentru primele 100 de zile

Relansarea dialogului cu Fondul Monetar Internaţional şi cu alţi parteneri de dezvoltare, dar şi modernizarea în continuare a economiei sunt doar câteva dintre priorităţile Ministerului Economiei. Noul ministru al economiei, vicepremierul Octavian Calmâc, a declarat luni, 25 ianuarie, la o conferinţă de presă că realizarea acestor priorităţi va permite reluarea finanţării sub formă de suport bugetar, precum şi a unor proiecte importante de modernizare a economiei, transmite IPN.

Ministrul a declarat că în condiţiile unei crize politice fără precedent şi a unor constrângeri severe de ordin financiar şi economic, Ministerul Economiei, care gestionează un şir de domenii de importanţă strategică pentru economia ţării, îşi propune pentru primele 100 zile de guvernare să implementeze un set de acţiuni şi iniţiative concrete. Octavian Calmâc a menţionat că tot pe dimensiunea externă, este necesară resetarea relaţiilor economice cu Federaţia Rusă, Ucraina, Belarus şi alţi parteneri externi tradiţionali, inclusiv prin dialogul în cadrul comisiilor mixte interguvernamentale.

Ministrul a relevat necesitatea promovării unor măsuri, care ar asigura stabilitate în ţară şi ar spori încrederea potenţialilor investitori faţă de Moldova, faţă de acţiunile, întreprinse de guvern. În paralel vor fi consolidate instrumentele de susţinerea a întreprinderilor mici şi mijlocii. „S-a prefigurat ideea de a reduce numărul controalelor, efectuate de organele cu funcţii de control la agenţii economici. Întreprinderile noi create ar putea fi scutite de controale pe un termen de până la 3 ani, dacă acestea respectă legislaţia muncii şi îşi onorează la timp impozitele şi taxele la buget. Iar fondurile de susţinere a ÎMM vor fi capitalizate”- a precizat ministrul economiei.

Potrivit lui, în această perioadă vor fi elaborate şi înaintate Guvernului 14 strategii, programe, proiecte de decizii, implementarea cărora se va solda cu atingerea unor noi orizonturi de dezvoltare a economie. Toate aceste acţiuni vin în contextul implementării Acordului de Asociere semnat cu UE şi Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv.

Totodată, urmează a continuată reforma cadrului legislativ, ce reglementează activitatea de întreprinzător. Deciziile vor fi luate, urmare a dialogului permanent întreţinut la această temă de Ministerul Economie cu reprezentanţii mediului de afaceri. Va fi continuată implementarea ghişeelor unice în toate autorităţile publice centrale, va fi redus în continuare numărul genurilor de activitate licenţiate şi cel al actelor permisive necesare pentru desfăşurarea activităţii de întreprinzător.

Totodată, ministrul a mai spus că vor fi un şir de noutăţi şi la compartimentul gestionarea patrimoniul public. Inclusiv, se va lucra asupra sistemul de motivare a conducătorilor întreprinderilor, în care statul deţine cotă, iar procesului de privatizare îi va fi imprimat un grad mai mare de transparenţă.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.