Connect with us
"
"

Cultură

O știre fără coronavirus. Ce faci în primul weekend de primăvară?

Publicat

pe

PE SCURT

În primul weekend din această primăvară se organizează foarte multe evenimente interesante. Dacă ești vinificator sau agricultor, poți să te alături unor conferințe legate de domeniul tău și tehnologie. Dacă ești biciclist sau vrei să devii, mergi la un atelier care te va informa despre regulile de circulație. Poți mergi într-o seară la o întâlnire cu doi poeți sau poți sta acasă ca să urmărești Eurovision Moldova.

PE LUNG

1. Atelier de bicicultură

Vineri, 28 februarie, va avea loc un atelier cu profesorul de legislație rutieră Anatol Daicu. Specialistul mai este asistent universitar pe legislația rutieră și vamală la Universitatea Agrară de Stat. El va spune care sunt obligațiile, dar și drepturile bicicliștilor/telor în trafic, conform Codului Rutier în vigoare.

Evenimentul va avea loc la sediul EcoVisio, str. Mateevici 71, la ora 18:00. Acesta face parte dintr-o serie de evenimente legate de bicicletă. Vor mai avea loc încă trei evenimente despre experience – sharing, despre reparația bicicletelor și apoi vei porni într-o plimbare prin Chișinău și vei discuta despre subiectul poluării aerului.

2. Startup Weekend FoodTech

FoodTech reprezintă legătura dintre agricultură și tehnologii. Termenul este utilizat în cazurile când tehnologiile aduc un impact pozitiv asupra agriculturii, producției alimentare, lanțurilor de aprovizionare și canalelor de distribuție. Practic, este orice tehnologie aplicată modului în care producem, vindem sau servim mâncare.

În cadrul evenimentului Startup Weekend ediția FoodTech vei analiza modul în care pot fi rezolvate problemele legate de agricultură/alimentație prin intermediul inovațiilor și a tehnologiilor.

Iată câteva dintre subiectele cu care ar dori organizatorii să te încerce:

✔️ iFarm
✔️ IoT: bucătării și restaurante inteligente
✔️ Big Data pentru un sistem alimentar mai durabil
✔️ Agricultura Urbană
✔️ Ambalare inteligentă
✔️ Livrare de mâncare
✔️ Soluții sănătoase și dietetice
✔️ Siguranța alimentară
✔️ Deșeuri alimentare (reciclare și compostare)

Pe parcursul celor 3 zile din cadrul evenimentului vei fi provocat să creezi un prototip a unui produs minim viabil (MVP) cu caracteristici suficiente pentru a satisface necesitățile clienților țintă. Pe parcursul instruirilor vei primi feedback și sfaturi din partea mentorilor.

Evenimentul începe vineri, 28 februarie, la ora 18:00 și va dura până duminică. Acesta va avea loc la Generator Hub (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt 202). Prețul biletului variază de la 5 euro până la 20 euro.

Poți adresa întrebări la adresa: [email protected]

3. Tehnologie și vin

WineTech 2.0 Moldova Conference este a doua ediție a conferinței regionale destinată aplicării Tehnologiilor în sectorul vitivinicol și are drept scop crearea unei platforme de explorare a tendințelor internaționale în acest domeniu, precum și elaborarea strategiilor de digitalizare și integrare a soluțiilor inovative în industria vinicolă locală.

WineTech 2.0 Moldova Conference oferă oportunitatea de a se implica într-un dialog productiv cu experții recunoscuți din domeniul WineTech atât din țară cât și din străinătate.

Subiectele care vor abordate în cadrul conferinței includ: proiecte WineTech de succes la nivel local și internațional, noi soluții de integrare a soluțiilor Tech la etapa de distribuire și promovare cere cresc vânzările produselor vinicole și multe altele.

Un subiect aparte va fi Turismul Vinicol Internațional și modul în care vinăriile Moldovei pot fi integrate mai eficient în circuitul turistic internațional.

La eveniment sunt invitați reprezentanții turismului vinicol local, proprietarii de vinoteci, somelieri și organizatori de degustări de vinuri, reprezentanți ai autorităților naționale cu tangență la industriile vitivinicole și Tech din Moldova; Top & Middle Management in Marketing și Business Development ale producătorilor vinicoli locali și alții.

WineTech 2.0 va avea loc pe 28 februarie 2020, ora 10.00-16.00 în incinta hotelului Jolly Alon (str.Maria Cibotari 37, Chișinău).

4. Vitalie Colț și Ronin Terente la Republica

Vineri, 28 februarie, ești invitat la întâlnirea cu cărțile Pacea din Transnistria – Vitalie Colț și Șterge conversația – Ronin Terente.

Vitalie Colţ s-a născut la 26 noiembrie 1972 în satul Mălăeşti, raionul Grigoriopol, stânga Nistrului. Absolvent al Colegiului de Medicină din oraşul Tighina. A cântat, scris versuri şi muzică în formaţiile Snails, Furiosnails, Via Dacă. Poeziile lui au apărut în antologiile Melopee pentru început de mileniu trei, Opt, e publicat în presa literară. Frecventează Atelierul „Vlad Ioviţă” de la Biblioteca publică „B.P.Hasdeu” din Chişinău.

Geplaatst door Cenaclul Republica op Woensdag 26 februari 2020


Ronin Terente
(Serghei Fiodor Terentii, n. 8.09.1987 în Ghidighici, suburbia orașului Chișinău), urmează în ciclul gimnazial studiile de Tâmplar / Operator la Mașinile de Prelucrat Lemn. Având școala profesională terminată decide, convins de câțiva prieteni din grupul BredArta, să meargă la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, unde intră din a doua încercare. Joacă mai bine de 30 roluri diferite în scurt-metraje și spectacole. La 17 ani formează, împreună cu câțiva prieteni, trupa No Shagga, în care este textier și vocalist. Tot în 2014 lansează două bloguri de poezie, Balade Bolnave și poetrydatabase. În 2015 instituie blogul social Parazitul Proletar, iar în 2016 proiectul rap Micul Psih. A publicat în regim samizdat două cărți de poezie, Drumul spre Tibet și cartea/joc #epistolecătrenimeni.

Evenimentul va avea loc la Biblioteca Onisifor Ghibu.

5. De ce să exporți în Germania?

Sesiunea nr. 4 „Export Morning” este dedicată Germaniei. Evenimentul va avea loc  pe 28 februarie 2020, ora 08.30, la Agenția de Investiții, sala de Conferințe, et. 5, Bd. Ștefan cel Mare 134, Chișinău, Republica Moldova. Accesul gratuit, doar că este nevoie să te înregistrezi AICI.

Vor fi abordate subiectele:

  • De ce Germania? Economie și evoluții recente.
  • Relații bilaterale și starea comerțului.
  • Profilul consumatorului german.
  • Piața Germaniei. Dimensiune, dinamică și structură.
  • Exportul în Germania. Proceduri și cerințe.
  • Cum valorificăm potențialul?
  • Experiența de export ale companiilor locale pe piața Germaniei.

6. Descoperă profesia de polițist cu Daniel Mazepa

Dacă ai între 14-25 de ani, poți să vii la o întâlnire cu inspectorul principal Daniel Mazepa, șeful Secției Activitate Polițienească Comunitară la Inspectoratul General de Poliție.

Polițistul are șase ani de experiență și va vorbi despre activitatea Poliției Naționale, va vorbi despre procesul de angajare până la audierea bănuiților în comiterea infracțiunilor, despre negocieri în tentative de suicid la profilul psihologic al autorului neidentificat al crimei grave. Dar și despre comunicarea publică, Leadership și treninguri pentru polițiști în colaborare cu tinerii responsabili.

Mai interesant va fi să afli care ar fi secretul unui polițist de succes și cum îți dai seama dacă ți se potrivește această profesie. Vei avea o ocazia să pui întrebările ce te frământă de mult, direct unui polițist. De data asta fără frica de a fi arestat.

De asemenea, vei avea posibilitatea să faci un test în care să afli ce profesie ți se potrivește. Evenimentul va avea loc pe 28 februarie, la ARTICO (bd. Ștefan cel Mare și Sfânt, 169), sala TRAINING (Blocul B etajul III). Ca să participi, este nevoie să te înregistrezi AICI.

7. Întâlnire cu un deputat din Parlament sau marxism-leninism?

Studenții de la medicină sunt invitați vineri, 28 februarie la ora 17:30, la o întâlnire cu deputatul PAS Dan Perciun. Evenimentul va avea loc la sediul PAS Youth.

Sâmbătă, 29 februarie, la ora 11:00, la sediul Partidului Comuniștilor, va avea loc un curs scurt despre marxism-leninism.

8. Hopa, hopa, vrem și noi în Europa”. TVC în satul Horești

Consiliul Local de Tineret Horești te invită la TVC în satul Horești! Evenimentul va avea loc pe 29.02.2020, ora 15:00, la Casa de cultură Horești.

Vor participa Consiliul Local de Tineret Horești; Consiliul Local de Tineret Zâmbreni; Consiliul Local de Tineret Răzeni; Consiliul Local de Tineret Cigîrleni.

9. Scurtmetraje made in Moldova

Filmele vor fi difuzate sâmbătă, pe 29 februarie, la ora 14:00, la adresa str. Columna 145.

Portetul lui Stalin – film docudramatic, o viziune asupra primilor ani după sfârșitul celui De-al Doilea Război Mondial.

Ofilire – film dramatic, ecranizarea operei Ofilire de Liviu Rebreanu.

Testamentul unui Cal – film dramatic, realizat din fotografii ce reflectă căutările existențiale ale unui tânăr.

Straniu, foarte Straniu... – film despre ceva straniu, realizat în cadrul concursului 48h Film Challenge. Way up.”

L-am iertat pe Tata – film documentar, istoria tânarului care a reușit să își învingă soarta.

Informații adiționale la numărul: 079 71 93 94

10. El Clasico sau Eurovision Moldova?

Sâmbătă seara la ora 20:00 va începe finala concursului Eurovision Moldova. O vei putea urmări la postul public de televiziune.

Duminică seara, pe 1 Martie, va avea loc, așa cum i se spune, cel mai urmărit meci de pe glob – El Clasico: Real Madrid vs. FC Barcelona. Meciul va începe la ora 22:00.

11. Atelier de confecționare a mărțișoarelor

Duminică, pe 1 martie, va avea loc două ateliere de confecționare a mărțișoarelor pentru copii la Zitty Mall, la ora 14:00. Înainte de atelier, vei auzi, împreună cu cei mici, legenda Mărțișorului. Capacitatea unui atelier: 30 copii.

Cultură

Arta a ieșit în stradă. Ce este POSTER X POEM și unde îl poți vedea

Publicat

pe

De către

Dacă treci zilele astea pe strada 31 august, pe lângă muzeul Național de Istorie, s-ar putea să dai nas în nas cu o serie de poezii ilustrate, afișate pe gardul instituției.

Început la București în martie 2020, proiectul POSTER x POEM este un proiect interdisciplinar care aduce împreună poeți contemporani și artiști vizuali. POSTER x POEM a ajuns la Chișinău la inițiativa AA+, care a lansat provocarea către 14 poeți contemporani și 14 artiști vizuali basarabeni. 

Fiecare poster propune o interpretare vizuală proprie, alături de textul poemului inițial, duo-urile de artiști fiind: Alexandru Vakulovski x Aliona Ciobanu, Moni Stănilă x Veronica Gorii, Paula Erizanu x Maks Graur, Veronica Ștefăneț x Cristina Halp, Dan Negară x Anna Vasina, Hose Pablo x Sandul, Artur Cojocaru x Alex Escu, Anastasia Palii x Adrian Gavriliuc, Artiom Oleacu x Ecaterina Șălaru, Iulia Iaroslavski x Mihaela Mândru, Ion Buzu x Veronica Belous, Cristina Dicusar x Ana Grigorovscaia, Victor Țvetov x Cristian Menumortu, Alexandru Cosmescu x Denis Foca.

Plecând de la conceptul „carte blanche”, artiștii vizuali au primit ca temă să creeze un poster pornind de la un poem al unui poet contemporan. Singura regulă a fost ca poemul și numele poetului să se regăsească în poster. „Întotdeauna am crezut că poeții trebuie să fie prieteni cu artiștii vizuali, pentru că de ei depinde cum arată cărțile în care se adună poemele. Următorul pas sunt posterele. Bineînțeles că mă bucur că după un poem de-al meu se va face un poster. De-abia aștept să-l văd! Am văzut cum întâlnirea dintre doi artiști naște scântei. Și e și mai frumos că poezia pornește din stradă, dar se întoarce înapoi în stradă. Bucurați-vă de ea!”, a adăugat poetul Alexandru Vakulovski.

Început la București

POSTER x POEM a pornit cu o primă expoziție de postere online și offline pe gardul Muzeului Național de Artă al României din București. În cadrul acestei expoziții au fost prezentate primele 16 postere din proiect, printre poeții invitați numărându-se Tara Skurtu, Dan Coman, Vasile Leac, Andrei Dosa, Mina Decu, Răzvan Țupa, Teona Galgoțiu și Svetlana Cârstean.

POSTER X POEM crede că poezia trebuie să ajungă la cât mai multă lume și pentru asta ea trebuie să iasă din cărți și să apară pe pereți și garduri. Iar posterul este mediul perfect pentru  a duce poezia în mijlocul orașului, printre oameni. 

Proiectul este inițiat de GLITCH – studio de comunicare cu înclinație către proiecte culturale din București și a ajuns la Chișinău în colaborare cu AA+ – o inițiativă nonformală, din Moldova, care își concentrează activitatea în jurul culturii vizuale locale și de peste hotare.

Aici poți vedea evenimentul și mai multe detalii.

Citește mai departe

Cultură

Acces gratuit la 50 de concerte ale Festivalului de Jazz Montreux

Publicat

pe

De către

Acum, când în țară și în întreaga lume este stabilită stare de urgență și autoritățile solicită oamenilor să stea acasă, organizatorii Festivalului de Jazz Montreux îți oferă acces gratuit la 50 de concerte ale festivalului.

Pentru aceasta este nevoie să accesezi acest site, să introduci codul FREEMJF1M și să te bucuri de muzică de calitate. 

Festivalul de Jazz Montreux se desfășoară anual la începutul lunii iulie la Montreux, pe malul lacului Geneva, Elveția. Este al doilea cel mai mare festival anual de jazz din lume după Festivalul internațional de jazz din Canada. Festivalul de Jazz Montreux a fost lansat la 18 iunie 1967. A avut loc pentru prima dată la Cazinoul Montreux. A durat trei zile și a prezentat aproape exclusiv artiști de jazz. Cele mai importante momente ale acestei epoci au fost Charles Lloyd, Miles Davis, Keith Jarrett, Jack DeJohnette, Bill Evans, Soft Machine, Weather Report, The Four Road, Nina Simone, Jan Garbarek și Ella Fitzgerald.

În anii `70, festivalul a început să-și lărgească domeniul de aplicare, inclusiv artiști de blues, soul și rock. Festivalul de astăzi durează aproximativ două săptămâni și atrage un public de peste 200.000 de oameni. În toți acești ani, pe scenă au urcat peste 1400 de artiști.

Pentru că stai acasă, îți reamintim că poți vizita online și zece muzee, fără a fi nevoie să ieși din casă sau din țară.

Citește mai departe

Cultură

Tineri din Chișinău merg la magazin sau farmacie în locul bătrânilor pentru a-i proteja de COVID-19. Cum poți să te implici

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Mai mulți locuitori ai municipiului Chișinău sar în ajutorul persoanelor în etate, care din cauza sănătății precare nu pot ieși afară ca să-și cumpere produse alimentare sau medicamente. Pentru a deveni voluntar și pentru a ajuta pe cei care nu pot face singuri față situației de urgență din țară, trebuie doar să completezi acest formular.

PE LUNG

În această perioadă de pandemie, când COVID-19 se răspândește prin întreaga lume și ucide mii de oameni, cei mai afectați sunt totuși persoanele în etate. În China, doar 0,2% dintre persoanele infectate de sub 40 de ani și-au pierdut viața în urma bolii pulmonare cauzate de coronavirus, comparativ cu 8% dintre cei cu vârste între 70 și 79 de ani și 14,8% dintre persoanele de peste 80 de ani.

Specialiștii în medicină le recomandă oamenilor să stea acasă, ca să se protejeze de infectare, în special, persoanele în etate care suferă și de alte boli grave. Ei ar trebui să evite adunările mari și nici măcar să nu iasă la plimbare sau la magazin.

În acest context, un grup de tineri, împreună cu reprezentanții primăriei din Capitală, au lansat o inițiativă de adunare a voluntarilor care să facă cumpărăturile pentru bătrâni.

„Majoritatea beneficiarilor sunt de 79-85 de ani. Direcțiile de asistență socială preiau apelurile unde oamenii le spun că au nevoie de ajutor și noi distribuim voluntarii.”

Potrivit lui, până la acest moment s-au înregistrat 113 de voluntari, dintre care 40% au vârsta de 18-30 de ani, 32% – 30-40 de ani, 21% – 40-50 de ani. Voluntarii apelează bătrânul care a solicitat ajutorul și acesta le spune de ce are nevoie. Ulterior, voluntarul i le aduce acasă cu bonul de plată de la magazin, iar bătrânul întoarce banii. Voluntarii sunt echipați cu măști și dezinfectant pentru mâini și încearcă să intre cât mai puțin în contact cu beneficiarii.  Pe lângă procurarea alimentelor sau a medicamentelor, voluntarii pot ajuta și la dezinfectarea blocurilor, transportarea personalului medical cu automobilul, etc.

Dacă vrei să devii și tu voluntar în perioada aceasta de pandemie și să ajuți pe cei care au nevoie de sprijin, atunci poți completa acest formular.

Menționăm că această inițiativă nu este singura care încearcă să ajute pe cei mai afectați în această perioadă de răspândire a coronavirusului. Oamenii de afaceri donează bani spitalelor unde sunt internați cei infectați cu COVID-19, psihologii oferă consultații gratuite la telefon, mai multe librării oferă acces gratuit la o serie de cărți online, artiștii fac concerte online, muzeele își deschid ușile în lumea virtuală, au fost create mai multe platforme pentru studierea la distanță, profesorii fac cursuri online pentru a-i ajuta pe elevii care se pregătesc de bacalaureat etc. Împreună putem fi mai puternici și nu uităm să stăm acasă!

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Social49 de minute în urmă

Trei știri bune: Film în pod, chipsuri sănătoase și solidaritate împotriva virusului

Pe urmele lui Zaharia Cușnir Astăzi va avea loc premieră unui film în care regizorul Victor Galușca reconstruiește momentul în care au fost găsite legendarele negative...

Social2 ore în urmă

Un genocid sovietic nerecunoscut, discutat la Europa Liberă

S-au trezit în miezul nopţii, în trenuri pentru vite, fără cei dragi alături, fără nume, fără bunuri, îmbulziți cu alți...

Social5 ore în urmă

6 iulie 2020. COVID-19, PE SCURT: 369 cazuri de infectare și 13 decese în weekend

Moldova.org îți aduce în fiecare zi doar cele mai importante informații pe care trebuie să le știi despre coronavirus în...

LifestyleO zi în urmă

Recomandare Moldova.org / 5 experiențe pe care poți să le ai ca turist în Moldova, de la Cristina Ostapenco

Gazda rubricii cu recomandări din această săptămână este Cristina Ostapenco, travel consultant la Go Travel. Nu stă o zi locului,...

Sănătate3 zile în urmă

COVID-19 poate afecta sănătatea pe termen lung: evaluările efectuate în proiectul „Grijă pentru colegi” arată consecințele infecției

Peste 60 de persoane au beneficiat deja de investigații și consultații medicale gratuite în cadrul Proiectului „Grijă pentru colegi”, lansat...

Politică3 zile în urmă

Protest în regiunea transnistreană: „Noi nu vă limităm în totalitate”

PE SCURT Ieri în Râbnița a avut loc un protest după ce așa-zisele autorități transnistrene au anulat permisele locuitorilor care...

Divertisment3 zile în urmă

Cine a fost Lidia Istrati – scriitoarea care a votat cu ambele mâini Declarația de Independență

Politiciana și scriitoarea Lidia Istrati a fost parlamentară în două legislaturi și persoana care, la 27 august 1991, a votat...

Advertisement

Politică

Politică7 zile în urmă

Ce înseamnă schimbările în Constituția Rusiei și cum ar putea influența regiunea transnistreană. Explicăm

PE SCURT De pe 25 iunie până pe 1 iulie are loc referendumul pentru modificarea Constituției Federației Ruse. În regiunea...

Politică2 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Trei sate moldovenești din stânga Nistrului au trecut în subordinea Tiraspolului?

PE SCURT Așa-zisele autorități transnistrene anunță că aproape 80% dintre cazurile de COVID-19 au fost tratate.  Thomas Mayr Harting, reprezentantul...

Politică3 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. „Discriminare. Autoritățile moldovenești nu au anulat bacalaureatul pentru studenții din regiune”

PE SCURT Astăzi, 16 iunie, în regiunea transnistreană, se încheie starea de urgență, însă restricțiile rămân în vigoare. Acest lucru...

Istorie4 săptămâni în urmă

„Politicienii folosesc divizarea în societate, manipulând cu preferințele alegătorilor”, spune o doctoră în Științe Politice

PE SCURT Instalarea stării de urgență pare că a amplificat problemele politice și divergențele existente în societate, la fel ca...

Politică4 săptămâni în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană: Tiraspolul sugerează că s-a descurcat mai bine decât Chișinăul

PE SCURT Biroul Politici de Reintegrare a anunțat că au fost ridicate unele restricții de circulație pentru locuitorii satelor din...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană / Autoritățile separatiste vor achita compensații de 23 euro antreprenorilor

PE SCURT În săptămâna trecută în regiunea transnistreană a fost prelungită starea de urgență, un bebeluș a fost testat pozitiv...

Politică1 lună în urmă

COVID-19 în regiunea transnistreană. Tiraspolul atacă Chișinăul: „Deficit de conștiință și rațiune”

PE SCURT Așa-zisele autorități din regiunea transnistreană redeschid treptat afacerile și instituțiile. 143 de beneficiari și angajați ai internatului psihoneurologic...

Advertisement

Opinii

iulie 2020
L Ma Mi J V S D
« iun.    
 12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
2728293031