O oră cu Eminescu şi Vieru la Bologna/ FOTO

La finele săptămânii trecute, la Bologna, Italia, au fost aduse omagii poeţilor Mihai Eminescu şi Grigore Vieru în cadrul unui medalion cultural. Evenimentul a avut drept scop marcarea a 163 de ani de la nașterea lui Eminescu și patru ani de la trecerea în eternitate a poetului Grigore Vieru.

Evenimentul a fost primul de acest gen la Bologna, iar programul a fost unul bogat, cu poezii şi cântece pe versurile celor doi poeţi, nelipsite fiind notele din biografiile lor. Ziua a început cu slujba de pomenire la biserica „Sf. Ioan Botezătorul” după toate tradițiile creștinești, orânduite de preotul Marcel Călugărescu.

Unul dintre participanţii la eveniment, Constantin Păuleţ a spus pentru Moldova.ORG că a fost o activitate la care a participat cu mare plăcere, dat fiind faptul că Eminescu este poetul lui preferat, dar şi pentru că aceasta a fost prima activitate culturală dedicată celor doi poeţi, organizată în Bologna. „Am constatat cu plăcere iniţiativa şi implicarea unor tineri români inimoşi din Republica Moldova şi România, care au creat o manifestaţie culturală de mare sensibilitate şi simţire românească. S-au evocat viaţa şi activitatea celor doi mari poeţi români Mihai Eminescu şi Grigore Vieru prin comunicări, recitaluri de poezii şi cântece inspirate de versurile acestor poeţi, ce au creat o plăcută impresie tuturor celor prezenţi”, a spus acesta.

Potrivit lui, spectatorii au rămas impresionaţi şi şi-au manifestat surprinderea că nu s-a realizat o mai mare promovare a evenimentului. În context, acesta şi-a arătat nedumerirea că asociaţiile româneşti din Bologna nu şi-au manifestat „nicio intenţie de colaborare, nici ca participanţi”.

Un alt participant al evenimentului cultural de la Bologna, Gheorghe Hanganu, se arată la fel impresionat de eveniment şi spune că „a comemora poeții români înseamnă aţi recunoaște identitatea, înseamnă a evada puţin din cotidian și a reflecta asupra valorilor și a potenţialului nostru cultural”.

„Personal, am salutat evenimentul organizat și m-am bucurat enorm de faptul că românii de pe ambele maluri ale Prutului, în colaborare, au creat acest eveniment minunat. S-au recitat și s-au cântat poeziile poeţilor comemorați: Eminescu și Vieru. Cântecele soților Aldea Teodorovici însă, au încins atmosfera trezind în cei prezenți idealul pentru care au pledat ”martirii limbii”. Am rămas fără cuvinte. Atmosfera existentă a depășit cu mult așteptările mele și m-am convins încă odată de frumusețea și armonia graiului nostru”, a spus acesta pentru Moldova.ORG.

„De multe ori, mai ales în fosta „Basarabie ”, poeții erau insultați, batjocoriți și chiar maltratați pentru exprimarea idealului național, dar aceasta nu i-a frânt, ci dimpotrivă i-a încurajat să-și continue misiunea de ostași ai limbii. Pentru devotamentul lor față de limba maternă slavă și ode li se cuvine. Cu regret în suflet însă, constat că mulți dintre conaționalii noștri doar după plecarea în neființă a scriitorilor noștri, le apreciază operele, iar și mai mulți au auzit doar întâmplător de numele lor, nemaivorbind de operele acestora”, conchide el.

Momentul comemorativ a celor doi poeţi la Bologna a fost o colaborare între „Gazeta Basarabiei” şi noua înfiinţată asociaţie „Gaudeamus”. Cea din urmă, prima în Italia într-un astfel de conţinut, uneşte tineri de pe ambele maluri ale Prutului.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.