O nouă cădere în clasamentul democrațiilor. R.Moldova printre țările cu regim hibrid

Săptămânalul britanic The Economist stabilește în fiecare an un clasament al democrațiilor în funcție de participarea cetățenilor la viața politică și de respectarea drepturilor fundamentale. „EIU – Democracy Index 2018” arată că Republica Moldova a scăzut în clasamentul democraților de pe locul 78 pe locul 79.

Astfel, Republica Moldova se află printre țările cu regim hibrid, între Macedonia (78) și Muntenegru (81).

Țara noastră a primit un scor de 5.85 față de 5.94 anul trecut.

„Țara noastră continuă astfel o tendință de scădere care ține din 2006, când pe timpul guvernării comuniste avea un punctaj de 6.50. Cu cele 5.85 puncte ale sale, Republica Moldova este considerată o democrație cu un regim hibrid”, arată pe blogul său expertul Rosian Vasiloi.

Potrivit lui, o scădere sub 4,00 ar duce țara noastră în zona regimurilor autoritare.

„Din nefericire în Uniunea Europeană – și în special în Europa de Vest declinul continuă pe măsură că electoratul dezamăgit de clasa politică alege să susțină lideri cu o imagine autoritară în speranța că aceștia vor scurtcircuita instituțiile democratice și vor rezolva problemele cetățeanului de rând”, se arată în postare.

Rosian Vasiloi mai arată că în pofida acestei „stări de rău democratice”, ţările din Europa continuă să domine clasamentul la nivel mondial – Norvegia se clasează pe primul loc, urmată de Islanda şi Suedia.

Rusia se clasează ca ţara cea mai puţin democratică din Europa – pe locul 144 în clasamentul mondial -, în urma unor ţări precum Afganistanul şi Zimbabwe.

Europa de Vest figurează în raport prin ţări considerate „democraţii depline”, iar în Europa de Est nicio ţară nu atinge acest statut.

EIU – The Economist Intelligence Unit este o divizie a prestigioasei publicații The Economist, specializată în a oferi informați relevante oamenilor de afaceri și investitorilor.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.