Numere fără “semiorci” şi “troici”

De Carolina Stratan

Şeful statului, preşedintele Parlamentului, premierul, miniştrii şi deputaţii, toţi vor rămâne fără plăcuţe speciale la maşinile de serviciu. De acestea vor beneficia doar angajaţii Ministerului de Interne şi cel al Apărării. Guvernul a decis astazi să excludă numerele de înmatriculare din seriile RM P, RM G si RM A .

Premierul a cerut ca nimeni să nu beneficieze de numere speciale, inclusiv prim-ministru, preşedintele ţării şi preşedintele Parlamentului. "Trebuie toţi să aibă numere obişnuite. Eu mă simt bine cu numere obişnuite", a spus Filat. Premierul a cerut Cancelariei de stat şi MTIC să nu acorde, unor persoane speciale, numere cu "semiorci" şi "troici".“Stimaţi colegi, dacă facem acest lucru, trebuie să o facem pentru toţi. Şi preşedintele ţării, şi preşedintele Parlamentului, şi premierul sunt persoane obişnuite”, a explicat Filat.

“Pană acum numerele au fost folosite abuziv. De aceea, este o decizie corectă. Şi, vă rog, în momentul în care eliberaţi numere simple pentru maşinile statului, să nu cautaţi serii speciale sau anumite combinaţii. Numere simple”, a cerut şeful Executivului.

În prealabil, şeful directiei Poliţiei Rutiere a Ministerului de Interne, Gheorghe Botnariuc, a anunţat că proiectul sa aflat in procedura de avizare la mai multe institutii.

“Lista va fi redusa cu 90 la sută. Şi în cadrul MAI vor fi făcute reduceri, nu pot să vă spun cu cât anume, dar cert este cş vor rămâne numerele speciale de la Poliţtia Rutieră, Patrulă şi Santinelă”, a precizat Gheorghe Botnariuc.
“O sa fie tot miniştri, însă cu numere simple. Nu se vor deosebi de ceilalţi participanţi la trafic”, a adăugat Botnariuc.

Şeful Poliţiei Rutiere recunoaşte că, deşi automobilele cu numerele speciale nu au prioritate la trafic, agenţii de circulaţie închid de multe ori ochii la încălcările comise de posesorii acestor maşini.
Încălcările admise de maşinile cu numerele speciale au intrat în atenţia Guvernului, dupa ce premierul Vlad Filat a reclamat că a văzut personal asemenea autoturisme care circulau pe contrasens sau erau folosite pentru deplasari la nunţi şi la cumetrii.

În Republica Moldova sunt înregistrate 85 de maşini cu numere de RM P, 80 cu numere RM G şi alte 184 cu numere RM A.

Propunerea premierului astăzi a fost acceptata de Guvern, iar proiectul de lege urmeaza sa treaca şi prin Parlament.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.