Nudism și avangardă în centrul Capitalei

PE SCURT

Obscură, inedită, avangardistă, scandaloasă și colorată – așa s-a înfățișat publicului cel mai nou locaș cultural din Chișinău: Casa de Creație „Piotr Alii și Cristina Miron”. În seara zilei de 20 octombrie, pe strada Mihai Eminescu 4 din Chișinău o mulțime de tineri așteptau să pătrundă în labirintul artistic creat de tinerii Piotr Alii și Cristina Miron.

Am intrat în casă în grupuri de câte 5-6 persoane și am început turul celor 10 camere în care ne așteptau imagini, decoruri, lumini și experiențe diferite. „Aveți două minute să admirați aceste tablouri”, „Aici nu aveți voie să faceți fotografii”, „Vă puteți continua turul împingând acea ușă” – astfel am fost ghidați pe parcursul întregii promenade.

PE LUNG

Dorința carnală și sexualizarea excesivă a corpului femeiesc

Am descoperit o casă în toată legea cuvântului cu living, bucătărie și baie. În fiecare dintre acestea am găsit instalații construite din jocuri de lumini, forme, texturi și obiecte diverse. În una dintre încăperi, ne-a întâmpinat o femeie goală, așezată pe un fotoliu.

Foto de Tatiana Beghiu

„În acea cameră au fost expuse creațiile din colecția Gaia. În mitologia greacă, Gaia este mama pământului și în majoritatea ipostazelor apare goală. A fost firesc să pregătim anume acel decor și acea scenă. Doamna pe care ați văzut-o este absolut minunată. A participat la primul nostru show cu cinci ani în urmă și este mereu dornică să colaboreze cu noi. Suntem pur și simplu uimiți de cât de deschisă este. Are încredere în corpul ei, își cunoaște calitățile, își cunoaște vârsta și este admirabilă”, afirmă Cristina Miron.

De altfel, nuditatea este un element destul de exploatat de către cei doi tineri. În bucătăria casei am întâlnit alte două tinere dezbrăcate – o încercare de a atrage atenția asupra tendinței exagerate de a sexualiza corpul femeiesc.

„În bucătărie am avut carne crudă pe masă, un tânăr îmbrăcat și două tinere goale. Scena este despre dorința carnală și sexualizarea excesivă a trupului femeilor”, explică Cristina.

Oamenii trebuie să iasă din zona de confort

Aceasta spune că în toate instalațiile și creațiile lor există un mesaj.

„Noi nu ne temem de faptul că am putea să nu fim înțeleși. Noi ne-am obișnuit. Facem ce trebuie să facem. Mulți ne întreabă care este scopul nostru. Scopul este să determinăm oamenii să-și părăsească zona de confort”, punctează tânăra.

În altă încăpere, publicul era așteptat de un bărbat cu chipul complet acoperit cu nămol. Este vorba despre Alexandru Medinschi, sculptor și perfomer.

„Alexandru alături de Daniel Cauia s-au ocupat de art-instalații și picturi. Trebuie să mulțumesc multor artiști talentați care ne-au ajutat și s-au implicat în proiectul nostru: Anastasia Creciun, Igor Coșciug, Evgheni Mereuț, Misha, Mira Matchina. Tot ce ați văzut este rezultatul muncii depuse de o sumedenie de oameni”, precizează Cristina Miron.

Foto de Tatiana Beghiu

Din turul Casei de Creație nu au lipsit expozițiile creațiilor vestimentare semnate de Piotr Alii: rochii lungi și impunătoare cu motive stilizate inspirate din portul tradițional românesc.

O pistă motivațională pentru artiști

Poeții Ronin Terente și Ioana Isac și-au recitat poeziile într-un cadru ludic, unde un joc de lumini și sunete au amplificat mesajele versurilor.

Cristina Miron spune că evenimentul de lansare a Casei de Creație fost perfect, mai frumos decât și-au imaginat tinerii. „Au venit exact atâția oameni câți am așteptat. Am auzit numai reacții pozitive, ceea ce ne sperie, pentru că noi vrem să creștem. Ne trebuie critică”, spune Cristina râzând.

Astfel, Casa de Creație „Piotr Alii și Cristina Miron” devine locul ideal pentru artiștii care vor să-și împărtășească emoțiile, gândurile și produsele cu publicul larg. Aceștia vor găsi găzduire pentru a se exprima artistic în toate sferele: de la modă, la teatru, muzică, poezie, pictură, literatură. Piotr și Cristina susțin că vor să construiască și să mențină această platformă pentru fuziunea mai multor forme de artă cu scopul de a oferi societății moldovenești un altfel de concept cultural și o pistă motivațională pentru artiști.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.