Connect with us
"
"

Cetățenie română

Noutățile din dosarul basarabenilor cu acte românești, dar fără cetățenie română. INTERVIU cu Constantin Codreanu

Publicat

pe

Tot mai mulți cetățeni moldoveni cu dubla cetățenie află, atunci când merg să solicite prelungirea valabilității pașaportului român, că, de fapt, nu au avut niciodată cetățenia română, iar actele (certificatul de naștere, pașaportul românesc) le-au fost eliberate eronat.

Problema îi vizează pe cei care nu au fost introduși în certificatele de cetățenie ale părinților, fiind minori. Aceștia și-au perfectat actele românești în baza dovezilor de cetățenie ale părinților fără vreo dificultate, iar acum sunt anunțați că nu figurează în listele Ministerului Justiției în calitate de cetățeni români și sunt invitați să depună un dosar de redobândire a cetățeniei la Autoritatea Națională de Cetățenie (ANC).

Deși nu se cunoaște numărul exact al persoanelor care se află în această situație, putem presupune că este vorba de câteva mii. Cel puțin 200 de oameni ne-au contactat din momentul lansării primului articol pe moldova.org despre această problemă, comunicându-ne că se află printre victimele acestei confuzii birocratice.

A fost creat un grup de inițiativă pentru a înlătura problema pe căi legale și politice, iar persoanele care se află în această situație sunt rugate să completeze acest formular prin care inițiatorii documentează fiecare problemă în parte.
 

Redacția noastră a discutat cu deputatul Constantin Codreanu, ales în funcția de Președinte a Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor, despre ultimele demersuri pe care le-a făcut acesta în acest dosar.

Domnule Codreanu, ați avut o serie de întâlniri legate de problema cetățeniei. Care sunt noutățile?

Una dintre promisiunile făcute în timpul campaniei electorale ante-11 decembrie a fost legată de Dosarul “Cetățenia română” și soluționarea tuturor problemelor legate de acesta. Pe lângă calitatea de deputat, în noul Parlament, am reușit să obțin și funcția de președinte al Comisiei pentru comunitățile de români din afara granițelor țării, o pârghie importantă în discuțiile cu ceilalți oficiali ai statului român. De la bun început, i-am convins pe ceilalți colegi din Comisie de necesitatea soluționării dramei în care s-au pomenit mii de cetățeni români care, peste noapte, se trezesc non-cetățeni ai statului român.Am început o serie de întrevederi cu instituțiile care au tangență cu domeniul respectiv:

– Ministerul Afacerilor Interne;
– Ministerul pentru Românii de Pretutindeni;
– Direcția Generală Pașapoarte;
– Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date;
– Autoritatea Națională pentru Cetățenie.

Le-am adus tuturor reprezentanților instituțiilor respective la cunoștință cazurile existente, în prezent, și le-am explicat necesitatea soluționării de urgență a acestei probleme care, dincolo de orice, afectează imaginea României.

În același timp, i-am încurajat pe toți cei afectați de această situați să acceseze un site – http://cetatenie.yomedia.ro – locul unde sunt documentate cazurile cu minorii care se trezesc “necetățeni” ai României. I-am direcționat pe cei care trăiesc această dramă să intre și să ne ajute prin oferirea de informații. Având informațiile respective, le putem invoca în discuțiile cu reprezentanți ai instituțiilor menționate mai sus.

Și, desigur, am fost în toată această perioadă cât se poate de transparent privind discuțiile avute și soluțiile discutate. Am avut o serie de Facebook Live-uri în care am explicat la ce etapă am ajuns și ce îmi propun în continuare. Vă rog să îmi permiteți să vă felicit pentru faptul că Moldova.org s-a implicat și se implică în continuare în mediatizarea acestui subiect. Contează foarte mult ca aceste persoane să nu să se simtă abandonate și să știe că le suntem alături și facem tot posibilul ca să îi ajutăm.

Există deschidere din partea instituțiilor de la București pentru soluționarea problemei?

Da. Categoric. Toți au răspuns pozitiv la invitațiile adresate și toți au venit cu propuneri clare de soluționare a probleme existente. Cu o singură excepție notabilă – Ministerul Justiției. Dar vom insista să ne onoreze și dânșii cu prezența. Nu renunțăm.

Cu certitudine, mi-aș fi dorit ca lucrurile să se miște mult mai repede, dar există o rigoare birocratică ce trebuie respectată. Important e ca rezultatul să fie cel pe care ni-l dorim toți: soluționarea definitivă și eliminarea circumstanțelor care să ducă la apariția unor cazuri similare pe viitor.

Care este soluția optimă care să rezolve această situație în care s-au pomenit mii de basarabeni?În acest moment, există un consens al tuturor celor cu care am discutat despre situația regretabilă amintită mai sus. Este necesară modificarea Legii 21/1991 a cetățeniei române fie prin eliminarea alineatelor 4 și 5 din articolul 9 (cele care lasă loc de interpretare pentru DGP), fie introducerea unor amendamente care să prevadă termenul de “recunoaștere”a cetățeniei române în cazul celor care au acte românești, dar nu au fost incluși în certificatele de cetățenie ale părinților.

Cum afectează situația politică de la București (protestele) soluționarea acestei probleme?

Este adevărat, situația politică de la București nu poate fi neglijată în acest moment. Asta este una dintre explicațiile posibile pentru faptul că nu am avut reprezentanți de la Ministerul Justiției prezenți la ședințele noastre, dată fiind tensiunea enormă care există acolo. Totuși, sunt optimist și, indiferent de situația politică viitoare, voi cere să ajungem cât mai repede la momentul în care voi putea anunța că am rezolvat această problemă. Viețile a mii de români trebuie să continue fără a depinde de situația politică existentă la un moment anume.

Mai ales că nu este singura. Recent, am fost într-o vizită la Direcția Publică de Evidență a Persoanelor și Stare Civilă a Sectorului 1, acolo unde conaționalii noștri își transcrie actele de stare civilă. Este îngrozitor ce se întâmplă. Total inacceptabil. Lucrurile trebuie schimbate de urgență.

Am vorbit cu oamenii care stau la coadă. Unii dintre el chiar dorm prin preajma instituției doar ca să poată depune dosarele. Am reușit să obțin și o scurtă întrevedere cu doamna Elena Simona Moisescu, directorul executiv al DPEPSC Sector 1, căreia îi mulțumesc pentru punctul de vedere oferit.

Ca și în cazurile cu minorii non-cetățeni, e nevoie de o modificare a legislației care să prevadă expres faptul că persoanele care își redobândesc cetățenia română își pot transcrie actele de stare civilă în orice municipiu care este reședință de județ sau în oricare dintre cele 6 sectoare ale Bucureștiului. E singura modalitate pentru a rezolva problema respectivă.

De ce la întâlnirea cu șefa ANC s-a decis modificarea articolului 9, atâta timp cât articolul spune expres că, copilul născut din cetățeni români și noncetățeni, dar care au obținut cetățenia este automat cetățean român?

Am spus și mai sus cele două alineate lasă loc de interpretări. Haideți să ne uităm peste textul acestora:

(4) În cazul în care minorul a dobândit cetăţenia română în condiţiile alin. (1) sau (2) şi nu a fost inclus în certificatul de cetăţenie al părintelui sau nu i s-a eliberat certificat de cetăţenie potrivit dispoziţiilor art. 20 alin. (5) sau (7), părinţii sau, după caz, părintele, cetăţeni români, pot solicita transcrierea ori înscrierea în registrele de stare civilă române a certificatelor sau extraselor de stare civilă eliberate de autorităţile străine în condiţiile Legii nr. 119/1996*) cu privire la actele de stare civilă, republicată.

(5) Copilul care a împlinit vârsta de 14 ani poate formula în nume propriu cererea de transcriere sau înscriere a certificatului ori extrasului de naştere. În acest caz, dovada cetăţeniei minorului se face cu cartea de identitate sau paşaportul emisă/emis de autorităţile române părintelui ori cu certificatul prevăzut la art. 20 alin. (4).

Aceste modificări au fost făcute printr-o ordonanță de urgență adoptată de Guvernul României în 2008. La acel moment, s-a crezut că introducerea acestora va facilita procesul de redobândire a cetățeniei române. Dar, începând cu 2015, atunci când au pornit discuțiile despre aderarea României la spațiul Schengen, autoritățile române au devenit extrem de precaute privind tot ceea ce înseamnă acte de identitate. Direcția Generală Pașapoarte are o bază de date privind cetățenii români. Această bază de date există pentru a verifica cererile acelor cetățeni români care au renunțat, la un moment dat, la cetățenia română din varii motive (au emigrat, s-au stabilit în țări care nu acceptau dubla cetățenie) și care acum vor să redevină cetățeni români. Ei, în acest caz, se fac verificări. Același lucru e aplicat și în cazul cetățenilor români din Republica Moldova și Ucraina. Or, atunci când aceștia nu au un certificat de cetățenie emis de Autoritatea Națională pentru Cetățenie, ei nu se regăsesc în baza de date respectivă.

Cu siguranță, situația e absurdă. Ajungem la cazuri când oamenilor li se spune să renunțe la cetățenia română și să redepună dosar de redobândire a cetățeniei române, deși, un pic mai devreme, li se spunea că nu sunt cetățeni români.

În cazul în care se va tărăgăna soluționarea politică a problemei, ce recomandați persoanelor care au devenit victime ale acestei probleme?

Rămân convins că putem soluționa această problemă instituțional. Mai ales că avem deja promisiunea că putem face acest lucru printr-o Ordonanță de Urgență a Guvernului ca să nu tărăgănăm procesul legislativ ducând modificările necesare la dezbatere în cele două camere ale Parlamentului României. Săptămâna viitoare, vom primi deja propunerile formulate de ANC pentru a fi prezentate Ministerului Justiției, astfel încât acestea să ajungă cât mai curând posibil literă de lege.

Optimismul meu se sprijină și pe mica victorie obținută recent în Parlament: singurul amendament al opoziției dintre cele peste 1000 avizat pozitiv în plenul reunit al celor două camere. Un semnal clar că atunci când știi ce și cum să prezinți, găsești înțelegerea necesară inclusiv în rândul celor care formează coaliția de guvernare. Or, când vine vorba de cetățenia română, este clar că niciun partid nu își poate permite să aibă o poziție ostilă.

Totuși, dacă, prin absurd, nu vom putea soluționa această problemă așa cum îmi doresc, va trebui să recurgem la celelalte pârghii disponibile. Începând cu procesele de judecată și continuând cu proteste de stradă. Vă asigur că voi fi alături de oamenii afectați de această situație ca să cer să li se facă dreptate. Inclusiv în stradă dacă va fi cazul.

 Mulțumim pentru interviu.

Activează în domeniul Digital Media de peste 8 ani, iar din 2012 administrează portalul www.moldova.org. Crede sincer că Jurnalismul de calitate în Moldova va învinge, într-o zi, Jurnalismul Copy Paste.

Citește mai departe
Advertisement

Social

Specialistul în terapie intensivă revine cu un al doilea apel. Recomandă ozonoterapia pentru tratarea COVID-19

Publicat

pe

De către

Tihon Moraru s-a născut la 13.03.1952, regiunea Cernăuți. A absolvit Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu în anul 1975. În perioada 1975-1976, face internatura pe Anestezie și Chirurgie, în cadrul Spitalului Clinic Municipal Nr.4. Următorii șapte ani a lucrat ca medic anesteziolog- reanimatolog, la Spitalul Clinic Municipal Nr.3, astăzi IMSP SCM „Sfânta Treime”, din Chișinău. De atunci, până în prezent, activează drept colaborator al catedrei farmacologie și farmacologie clinică a USMF Nicolae Testemițanu, ulterior conferențiar universitar la ciclul de farmacoterapie și farmacologie clinică în cadrul Departamentului Medicină Internă, Disciplina Cardiologie.

Rugăminte

Domnule prim-ministru și doamnă ministru,

Un grup de medici din diferite domenii propun de a implementa în tratamentul complex al COVID-19, începând de la stările ușoară, gravitate medie și cei gravi- ozonoterapia. Metoda de tratament cu efect antibacterial, antivirotic practic inofensiv pentru bolnavi, pe larg utilizată în ultimii 15-20 ani în fostele țări din URSS. Avem informații că această metodă de tratament a fost pe larg utilizată și în China, în tratamentul COVID-19 (prezentăm articole științifice din China, Rusia, Japonia însoțite de bibliografie mondială din domeniul medicinii, unde este argumentat eficiența acestei metode de tratament și utilizarea ozonului ca dezinfectant al sălilor de reanimare, saloanelor cu bolnavii infectați cu COVID-19).

Personal nu am experiență în utilizarea acestei metode în Republica Moldova, dar sunt câțiva medici care posedă această metodă de tratament și au utilaj necesar. Eu persoanl am văzut efectul ozonoterapiei la bolnavii septici ca metodă eficientă de tratament în asociere cu antibacteriene. Așa va fi când ozonoterapia va fi asociată cu clorochina, remdesivir, kaletra și alte medicamente, chiar dacă va constitui măcar  15-20% din tratamentul complex al  COVID-19 , deja este o victorie mare.

Pentru a evita apariția barierilor birocratice, inclusiv și la mulți lucrători din domeniul medical,  care nu posedă această metodă de tratament, rugăm sprijinul dumneavoastră pentru a organiza un cabinet de ozonoterapie la Spitalul Clinic de Boli Infectioase Toma Ciorbă.

Sunt medici care se oferă să instruiască medicii din domeniul ATI din acest spital, oferă utilaj medical gratis,  ca timp de 24-48 ore această metodă de tratament să fie utilizată. Este ales acest spital, deoarece aici se tratează cei mai mulți bolnavi infectați cu COVID-19, ca ulterior să putem procura acest utilaj din Rusia, pentru alte spitale unde sunt internați acești bolnavi.

Mulțumim pentru înțelegere și sprijin.

28.03.2020                                                                                           Dr.Tihon Moraru

Linkuri recomandate pentru mai multe informații la acest subiect:

https://www.hashtap.com/@rafael/%D0%BE%D0%B7%D0%BE%D0%BD-%D0%BF%D0%BE%D0%B1%D0%B5%D0%B4%D0%B8%D1%82-%D0%BA%D0%BE%D1%80%D0%BE%D0%BD%D0%B0%D0%B2%D0%B8%D1%80%D1%83%D1%81-oKwPKbrjEw6r

https://www.ozonetherapy.ru/potentsialnoe-ispolzovanie-ozona-pri-infektsii-sars-cov-2-covid-19/

http://www.china.org.cn/opinion/2020-02/26/content_75747237_3.htm

https://cyberleninka.ru/article/n/ozonoterapiya-v-klinike-infektsionnyh-bolezney

Reamintim că acum patru zile, Tihon Moraru a lansat un apel, în care a menționat că până acum s-a făcut foarte mult pentru profilaxia îmbolnăvirii cu COVID-19, dar insuficient pentru a salva bolnavii gravi. Potrivit lui, pentru ca medicii să facă față situației grave, este nevoie de dotare adecvată cu utilaj medical și medicamente. „Pentru a putea tratata măcar 50-100 bolnavi gravi de COVID-19  avem nevoie: 30-40 și mai mult de aparate performante pentru respirație mecanică, produse de cele mai renumite firme din SUA, Germania, Japonia și alte țări dezvoltate. Am teamă că am întârziat cu 3-4 săptămâni, va fi foarte greu ca echipamentele să fie aduse în țară.”, se arăta în apel.

Citește mai departe

Social

LIVE TEXT / 32 de cazuri noi de infectare cu COVID-19

Publicat

pe

De către

PE SCURT

Ora 17:41: 32 de cazuri noi de COVID-19. În total, în Republica Moldova sunt înregistrate 231 de cazuri de infectare.

Ora 17:25: 1040 de procese verbale contravenționale au fost întocmite de la anunțarea stării de urgență în Republica Moldova.

Ora 16:50: În această duminică, 29 martie, trecem la ora de vară. Nu uitați să dați ceasul cu o oră înainte. Iar pentru că astăzi este Ziua Planetei, ca și în toți anii, îți recomandăm la ora 20:00 să stingi luminile din casă pentru o oră, ca să arăți că-ți pasă nu doar de sănătatea ta, ci și cea a Pământului. 

Ora 15:10: Mai multe tiruri moldovenești, care transportă textile pentru fabricarea echipamentelor de protecție, sunt blocate la frontiera cu Turcia.

Ora 14:00: Bărbatul infectat cu COVID-19, care a fugit de la spital, a fost găsit. 

Ora 12:49: Începând cu astăzi, 28 martie, moldovenii care vor să ajungă acasă cu rutele aeriene charter pot să se înregistreze online pe paginile misiunilor consulare și diplomatice.

Ora 12:27: În perioada stării de urgență, transportul public din mun. Chișinău și Bălți va circula după un program special: câteva ore dimineața și câteva ore seara. 

Ora 12:11: SUA va oferi Republicii Moldova asistență medicală în valoare de 1,2 milioane de dolari, iar Rusia – 10 mii de teste pentru diagnosticarea de laborator a COVID-19.

Ora 11:53: În toate punctele de trecere a frontierei au fost supuse screeningului 3668 de persoane și completate 2340 de fișe epidemiologice individuale, anunță Poliția de Frontieră. Mâine își vor sista activitatea alte două puncte de trecere a frontierei Costeși-Stânca și Briceni-Rosoșani.

Ora 11:36: Președintele raionului Cahul și șefa Agenției Naționale pentru Sănătate Publică din raion sunt printre cei 199 de infectați cu COVID-19. 

Ora 11:23: Pe parcursul ultimelor 24 de ore, în Republica Moldova au intrat 2340 persoane.

Ora 11:12: În primele două săptămâni de pandemie, moldovenii au folosit cu peste 28% mai mult internet și convorbiri telefonice, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Ora 9:30: O persoană infectată cu COVID-19 a fugit ieri seara de la spital. Poliția îl caută și cere oamenilor, în caz că l-au văzut, să sune la 112.

Pe parcursul acestei zile urmează să fie externate alte șase persoane tratate, iar Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale examinată opțiunea de a activa Spitalul Republican din Bălți, Spitalul din Comrat, precum și Spitalul din Cahul, „pentru a ușura încărcătura care este acum pe umerii personalului medical din Chișinău”.

PE LUNG

UPDATE 17:41: După ședința Comisiei Situații Excepționale, premierul Ion Chicu a anunțat că au fost întocmite mai multe regulamente, care vor fi publicate pe pagina Guvernului, ca autoritățile locale și regionale să le poată respecta. El s-a arătat mulțumit că slujitorii bisericilor au respectat rugămintea să nu organizeze servicii divine cu participarea credincioșilor. „Sper să nu avem temei să aplicăm amenzi”, li s-a adresat premierul. De asemenea, el a declarat că oamenii trebuie să facă tot posiblul ca să nu cadă în depresie, „pentru că vom trece peste această situație”. De asemenea, ministra Viorica Dumbrăveanu a anunțat despre alte 32 de cazuri de infectare cu COVID-19. „Două sunt de import din Marea Britanie și România și 30 sunt cu transmitere locală”. Astfel, până în acest moment, în Republica Moldova sunt înregistrate 231 de cazuri.  

UPDATE 17:25: Până în prezent, 1040 de procese verbale contravenționale au fost întocmite în privința persoanelor fizice, agenților economici și companiilor de transport, anunță Ministerul Afacerilor Interne. De regulă, este vorba despre persoane care au încălcat regimul de carantină, localurile de alimentație publică care își continuă activitatea în pofida interdicției stricte, transportul de pasageri în care numărul de persoane în interiorul unității este mai mare decât cel admis.

UPDATE 16:50: În această duminică, 29 martie, trecem la ora de vară. Nu uitați să dați ceasul cu o oră înainte.

UPDATE 15:10: Mai multe tiruri moldovenești, care transportă textile pentru fabricarea echipamentelor de protecție, sunt blocate la frontiera cu Turcia. Despre acest lucru a anunțat Corina Cojocari, directoarea executivă a Asociației Patronale a Industriei Ușoare din Republica Moldova (APIUS), în cadrul unei video-conferințe organizate de Ministerul Economiei și Infrastructurii cu asociațiile de transportatori auto, responsabilii de la Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și reprezentanții mediului de afaceri. Responsabilii de la Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene au informat despre acțiunile întreprinse pentru deblocarea intrării autocamioanelor moldovenești înSlovenia, Ungaria și Turcia. „Sectorul logistic și al transporturilor de mărfuri este foarte important pentru economia țării, deoarece de acesta depinde activitatea tuturor industriilor. Pentru a nu admite blocarea camioanelor cu mărfuri sau cu materie primă necesară în activitatea de producere, încurajez antreprenorii să analizeze opțiunea transportării mărfurilor prin Portul Internațional Giurgiulești. Pentru desfășurarea neîntreruptă a activității Portului a fost autorizată prestarea serviciilor de remorcaj şi pilotaj la manevrele de sosire şi plecare a navelor din port de către angajații unei companii specializate din România”, a spus Serghei Railean.  

UPDATE 14:00: Bărbatul infectat cu COVID-19, care a fugit de la spital, a fost găsit. În acest moment, el este transportat la Chișinău, pentru a fi internat în spital. „Ne aflăm într-o situație fără precedent, a fi bolnav nu este o rușine, este un lucru de care nu putem fi asigurați nici unul din noi… este nevoie să fim responsabili și să fim maxim transparenți, pentru a proteja pe cei din jur, pentru a nu răspândi acest virus! Și cel mai important să dăm dovadă de bun simț și înțelegere!”, a scris Victoria Butuc-Guranda, primara s. Dănceni, Ialoveni, de unde este bărbatul care a fugit de la spital.

UPDATE 13:59: Organizația Mondială a Sănătății explică lucrătorilor medicali cum trebuie să îmbrace și să dezbrace corect echipamentul personal de protecție. 

De asemenea, OMS explică oamenilor că masca de protecție poate fi purtată până când aceasta devine umedă de la respirație. Când o scoți ca să o arunci, trebuie să atingi doar elasticul care se prinde pe cap. Înainte de a îmbrăca masca, trebuie să vă spălați bine mâinile cu apă și săpun. Asigurați-vă că aceasta vă acoperă bine nasul și gura și evitați să o atingeți. Aruncați masca într-un coș de gunoi închis. Ulterior, spălați bine mâinile.

UPDATE 13:40: Oamenii, care vor să facă cumpărături în magazinul Kaufland, stau în rând afară. În interior poate intra un număr limitat de persoane. Asta pentru siguranța oamenilor și pentru a le permite celor din magazin să păstreze distanța recomandată de către medici, anunță reprezentanții companiei. 

UPDATE 12:49: Începând cu astăzi, 28 martie, moldovenii care vor să ajungă acasă cu rutele aeriene charter pot să se înregistreze online pe paginile misiunilor consulare și diplomatice. În acest scop, misiunile diplomatice si consulare vor actualiza informațiile despre persoanele aflate în dificultate, acordând prioritate copiilor, studenților, persoanelor aflate la tratament medical, și altor categorii de concetățeni defavorizați, anunță MAEIE. Biletele pentru călătoria cu rutele charter excepționale vor fi procurate direct de la operatorii de zbor, după aprobarea rutei de către Comisia pentru Situații Excepționale. Informații actualizate privind cursele charter autorizate pot fi găsite pe site-ul oficial al Autorității Aeronautice Civile a Republicii Moldova. Cursele charter aprobate pentru astăzi sunt: Chișinău-Moscova(Domodedovo)-Chișinău și Chișinău-Londra-Chișinău. La sosirea în Chișinău, pasagerii acestor rute vor trece obligatoriu procedura de evaluare medicală și vor fi plasați pentru 14 zile în autoizolare.

UPDATE 12:27: De astăzi și până la anularea situației de urgență, transportul public din mun. Chișinău va circula în regim special și va fi gratuit:

  • pentru zilele de lucru, între orele: 05:30 – 10:00 și între orele: 16:00 – 20:00
  • pentru zilele de odihnă, între orele: 06:00 – 10:00 și între orele:16:00 – 19:30.  

Conform unui regim special va circula și transportul public în mun. Bălți: 06:00 – 10:00 și 16:00 – 19:00.

UPDATE 12:11: Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) va oferi Republicii Moldova asistență medicală în valoare de 1,2 milioane de dolari pentru a ajuta la pregătirea laboratoarelor, accelerarea identificării și monitorizării cazurilor de îmbolnăvire, consolidarea capacității tehnice a specialiștilor de a răspunde provocării, sporirea comunicării despre riscurile existente, și altele. Sprijinul pentru combaterea COVID-19 se adaugă la asistența de 42 de milioane de dolari oferită de SUA domeniului medicinei și la asistența totală de peste un miliard de dolari acordată Republicii Moldova în ultimii 20 de ani. Amintim că ieri, 27 martie, Rusia a oferit Moldovei 10 mii de teste pentru diagnosticarea COVID-19. Anunțul a fost făcut de către Igor Dodon pe pagina sa de facebook.

UPDATE 11:53: În toate punctele de trecere a frontierei au fost supuse screeningului 3668 de persoane și completate 2340 de fișe epidemiologice individuale, anunță Poliția de Frontieră. Prin culoarul tranzit al teritoriului Ucrainei și intrarea în țară prin punctul de trecere Otaci, s-au înregistrat patru mijloace de transport care au transportat 10 cetățeni moldoveni, repatriați din Federația Rusă. În Aeroportul Internațional Chișinău au fost consemnate la intrarea în țară a trei rute charter din Federația Rusă și din Germania, fiind aduși acasă 447 de cetățeni moldoveni. În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 3668 traversări. Un număr mai mare a fost înregistrat pe sensul de intrare în Republica Moldova – 2340 de traversări persoane, dintre care 1315 treceri la frontiera moldo-română, 576 de treceri la frontiera cu Ucraina și 449 de treceri a frontierei aeriene (rute charter). Ofițerii de la Linia Verde a Poliției de Frontieră (022 259 717), în decursul a 24 ore au înregistrat 191 de apeluri de la cetățeni, unde s-a răspuns la întrebările cum se circulă la frontiera de stat, care sunt condițiile de traversare și riscurile în contextul măsurilor aplicate privind diminuarea răspândirii COVID-19. Amintim că de mâine, 29 martie, ora 08:00, își sistează activitatea alte două puncte de trecere a frontierei Costeși-Stânca și Briceni-Rosoșani.

UPDATE 11:36: Trei membri ai Comisiei Situații Excepționale din Cahul, președintele raionului Marcel Cenușă, șefa Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, Svetlana Bruma și un medic epidimiolog, sunt printre cei 199 de persoane infectate cu COVID-19, scrie ZdG

UPDATE 11:23: Pe parcursul ultimelor 24 de ore, în Republica Moldova au intrat 2340 persoane și toate se află în autoizolare pentru 14 zile. Pe teritoriul țării, la monitorizarea medicului de familie se află 29.114 persoane. La Linia Verde a Agenției Naționale de Sănătate Publică, în ultimele 24 de ore au telefonat în jur de 210 persoane.

UPDATE 11:12: În primele două săptămâni de la înregistrarea primului caz de infectare cu COVID-19 în Republica Moldova, volumul traficului generat în rețelele de comunicații electronice a crescut semnificativ față de perioada similară a anului precedent, anunță Agenţia Naţională pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI).

Astfel, volumul traficului de Internet la puncte mobile generat în rețelele celor trei furnizori (Orange, Moldtelecom și Moldcell) a constituit circa 5,6 mln Gb, ceea ce este cu 28,5% mai mult decât volumul mediu de trafic generat în perioadă similară a anului 2019, iar volumul traficului de Internet la puncte fixe în rețelele furnizorilor cu ponderea cea mai mare pe segmentul respectiv (Starnet, Arax, Moldtelecom, Orange) a atins cifra de 35,5 mln Gb, sau cu 28,1% mai mult decât în aceeași perioada de referință a anului trecut. Volumul de trafic voce în rețelele mobile, la fel a crescut și a depășit cifra de 304,5 milioane minute (în creștere cu 16,1%).

UPDATE 9:30: Din cele 199 de cazuri de COVID-19: 56  sunt de import și alte 143 sunt cu transmitere locală. Pe parcursul acestei zile urmează să fie externate altele șase. În acest moment, 135 de persoane sunt suspecte la infecția COVID-19 și urmează să fie realizate probele de laborator. În cadrul Spitalului Clinic Republican, sunt internați 10 pacienți în stare gravă. În cadrul celorlalte instituții, starea pacienților este de gravitate medie și satisfăcătoare. Din totalul de persoane confirmate, 14 sunt copii. Doi pacienți din stânga Nistrului sunt internați într-o clinică din mun. Chișinău, iar opt se află în instituția medico-sanitară publică din stânga Nistrului. Aceștia sunt în stare medie și satisfăcătoare.

Totodată, ministra a mulțumit agenților economici și voluntarilor de la Universitatea Tehnică din Moldova care se implică activ în confecționarea echipamentelor de protecție pentru personalul medical, cum ar fi ecrane de protecție.

Viorica Dumbrăveanu, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, a anunțat că de astăzi va fi activizat Spitalul Raional Bălți, iar de săptămâna viitoare este examinată opțiunea de a activa Spitalul din Comrat, precum și Spitalul din Cahul. „Ca să asigure deservirea regională a persoanelor infectate sau suspectate și să ușureze încărcătura care este acum pe umerii personalului medical din Chișinău”. De asemenea, ministra a anunțat că au fost semnate contractele de procurare a noilor echipamente de protecție pentru personalul medical și acum așteaptă ca acestea să fie livrate.

Ministra a venit cu un apel către oameni: să stea acasă și respecte un regim sănătos.

Un locuitor al satului Dănceni, Ialoveni, care a fost testat pozitiv cu COVID-19, a fugit ieri seara de la spital. Acesta a luat un taxi și s-a îndreptat într-o zonă necunoscută. Dis-de-dimineața poliția s-a deplasat la el acasă, însă, bărbatul născut în anul 1972 nu se afla acolo. Oamenii sunt rugați să sune la 112, în caz că l-au văzut.

Amintim că ieri, au fost înregistrate și primele 2 cazuri de infectare în Bălți. Este vorba despre soț și soție, care au început să se simtă rău atunci când erau în vizită la copiii lor din Chișinău, scrie esp.md.

Menționăm că, în timpul stării de urgență, ziua, și noaptea se interzice aflarea în grupuri mai mari de 3 persoane, cu excepția membrilor familiei. Totodată, săptămâna viitoare este declarată săptămână liberă pentru angajații bugetari. Premierul a făcut un nou apel către cetățeni să respecte cerințele pentru combaterea COVID-19, declarând că dacă continuăm să fim iresponsabili, vor muri mulți”. Ce s-a întâmplat și ce măsuri s-au luat ieri în țară, citiți AICI.

Citește mai departe

Social

Măsuri noi / Fără buletin, nu ieșim din casă. Ce condiții trebuie să întrunească o localitate pentru a intra în carantină

Publicat

pe

PE SCURT

Dacă ieși din casă, trebuie să ai un document care să-ți confirme identitatea. De asemenea, sunt interzise aflarea a mai mult de trei persoane în locurile publice, cu excepția familiei.

Mai mult, dacă 1% din populația unei localități este infectată cu COVID-19, autoritățile pot să pună localitatea în carantină. Acestea sunt câteva măsuri stabilite ieri, 26 martie, de Comisia pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova.

PE LUNG

Ion Chicu a convocat în ședință Comisia pentru Situații Excepționale. A fost audiată informația despre evoluția situației epidemiologice, măsurile întreprinse și cele recomandate pentru a administra criza epidemiologică și a atenua efectele ei.

În cadrul Comisiei, a fost emisă DISPOZIȚIA nr. 6 din 26 martie 2020. În urma acestei Dispoziții, va trebui:

1. dacă te duci de acasă, va trebui să ai un act de identitate sau un alt document care să-ți confirme identitatea;

2. să nu vă mai adunați cu prietenii mai mult de trei, în locurile publice. Această regulă nu se referă la membrii familiei; 

3. dacă ești avocat, executor judecătoresc sau notar, trebuie să lucrezi în perioada Stării de urgență, cu respectarea normelor sanitar-epidemiologice. Dacă nu te conformezi, ai putea fi pedepsit.

De asemenea, comisia a stabilit că zilele de 30 martie 03 aprilie 2020 se declară zile de odihnă pentru toate unitățile din sectorul bugetar, cu excepția:

1. instituțiilor medico-sanitare, de sănătate publică și servicii auxiliare pentru instituțiile de sănătate publică, serviciilor de salvare, urgență și de asistență socială;

2. autorităților administrative din domeniul apărării naționale, ordinii publice şi securității naţionale.

Recuperarea acestor zile se va realiza în modul stabilit de Guvern, după ridicarea stării de urgență.

Regulile pentru carantină

Instituirea regimului de carantină în cadrul unei unități administrativ–teritoriale se decide în situația înregistrării cazurilor unice (sporadice) de infecție, cu afectarea a 1% din populația unității administrativ–teritoriale respective), într–o perioadă de incubație (pentru Covid – 14 zile).

Municipiul Chișinău numără 469 402 oameni. Dacă 4 694 de oameni se infectează cu coronavirus, întreg municiăiul ar putea intra în carantină. Acum sunt 63 de persoane infectate.

Dacă o localitate intră în carantină, autoritățile trebuie să asigure următoarele măsuri:

  1. să izoleze localitatea;
  2. să elibereze permise de circulație
  3. să interzică intrarea sau ieșirea din localitate. Excepție sunt persoanele care desfășoară activități de asigurare a localității cu servicii (poştale, bancare) şi produse (alimentare, farmaceutice, petroliere, sanitaro-igienice), precum și lucrători ai unităților din sectorul agro-alimentar;
  4. să sisteze circulația transportului, cu excepția celui de tranzit și celui care asigură vitalitatea localității;
  5. să interzică aflarea persoanelor în afara domiciliului și în spațiul public. Excepție sunt deplasările în interes de serviciu, dacă activitatea nu poate fi desfășurată la distanță, deplasări pentru mâncare, medicamente sau pentru acordarea asistenței medicale. De asemenea, excepție sunt lucrările agricole și decesul unui membru de familie;
  6. asistenții sociali, lucrătorii sociali și voluntarii vor asigura livrarea produselor de primă necesitate persoanelor social-defavorizate din localitate, cu respectarea măsurilor de protecție individuală.

Sistarea regimului de carantină poate avea loc, în cazul în care, pe teritoriul respectiv nu se înregistrează nici un caz nou pozitiv de infectare cu COVID–19 pentru o perioadă mai mare de 14 zile de la ultimul caz declarat încheiat, cu informarea în scris a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova.

Foto: Poliția Republicii Moldova

Citește mai departe
Advertisement

Ultimele știri

Cultură3 ore în urmă

Acces gratuit la 50 de concerte ale Festivalului de Jazz Montreux

Acum, când în țară și în întreaga lume este stabilită stare de urgență și autoritățile solicită oamenilor să stea acasă,...

Social6 ore în urmă

Specialistul în terapie intensivă revine cu un al doilea apel. Recomandă ozonoterapia pentru tratarea COVID-19

Tihon Moraru s-a născut la 13.03.1952, regiunea Cernăuți. A absolvit Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie Nicolae Testemițanu în anul...

Social10 ore în urmă

LIVE TEXT / 32 de cazuri noi de infectare cu COVID-19

PE SCURT Ora 17:41: 32 de cazuri noi de COVID-19. În total, în Republica Moldova sunt înregistrate 231 de cazuri de...

SocialO zi în urmă

Măsuri noi / Fără buletin, nu ieșim din casă. Ce condiții trebuie să întrunească o localitate pentru a intra în carantină

PE SCURT Dacă ieși din casă, trebuie să ai un document care să-ți confirme identitatea. De asemenea, sunt interzise aflarea...

DivertismentO zi în urmă

Țuțu, dat în căutare internațională, s-a predat organelor de drept. Urmează carantina și urmărirea penală

PE SCURT Fostul deputat Constantin Țuțu s-a predat astăzi benevol organelor de drept din Republica Moldova, la punctul de trecere...

SănătateO zi în urmă

LIVE TEXT/ 199 cazuri de COVID-19 în Moldova, dintre care 8 sunt lucrători medicali la Spitalul Republican

PE SCURT 17:30  Încă 22 de cazuri noi de COVID-19. În total, avem 199 de cazuri. Opt dintre acestea sunt...

Social2 zile în urmă

LIVE TEXT/ De mâine, ieșim afară doar cu un act de identitate și în grupuri de max. 3 persoane

PE SCURT Ora 20:10 Începând cu ziua de 27 martie, moldovenii nu vor avea dreptul să iasă din casă fără...

Advertisement

Politică

Politică5 zile în urmă

Igor Dodon: Ne-am pregătit pentru a implica, dacă va fi necesar, și Armata

PE SCURT Președintele Igor Dodon a menționat astăzi, că dacă va fi necesar, în acțiunile de combatere a noului tip...

PoliticăO săptămână în urmă

Oamenii care iau decizii pentru noi. Cine sunt membrii Comisiei pentru Situații Excepționale a RM

PE SCURT Parlamentul a aprobat pe 17 martie hotărârea privind declararea stării de urgență pe întreg teritoriul Republicii Moldova, în...

Politică2 săptămâni în urmă

PSRM și PDM fac alianță majoritară. Lista miniștrilor PDM

PE SCURT Partidul Socialiștilor și cel Democrat au semnat astăzi acordul de constituire a unei alianțe majoritare. Potrivit celor două...

Alegeri2 săptămâni în urmă

No pasaran. Alegerile parlamentare de la Hâncești nu vor fi anulate din cauza Covid-19

PE SCURT Măsurile de securitate luate de autorități pentru a opri răspândirea Covid-19 în țară, nu s-au răsfrânt asupra alegerilor...

Politică3 săptămâni în urmă

Moțiune simplă, povara miliardului furat, suspendarea reducerii pedepsei deținuților. Ce s-a aprobat astăzi la Parlament

PE SCURT Blocul ACUM a înaintat astăzi în ședința Parlamentului o nouă moțiune simplă împotriva politicii externe a Republicii Moldova,...

Politică3 săptămâni în urmă

Stoianoglo confirmă reținerea și audierea a patru persoane din conducerea BNM. Alte declarații ale procurorului general

PE SCURT Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a anunțat astăzi că a eliberat o ordonanță prin care a permis reținerea și...

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova3 săptămâni în urmă

Vlogul lui Dodon. Președintele răspunde, iar politologii comentează

PE SCURT  Deja de trei luni, președintele Igor Dodon comunică cu cetățenii Republicii Moldova prin intermediul unui vlog dinstribuit pe...

Advertisement

Opinii

martie 2020
L Ma Mi J V S D
« feb.    
 1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031