Nou! Moldovenii vor putea urmări on-line recuperarea miliardului furat

Cetăţenii Republicii Moldova vor putea urmări procesul de recuperare a banilor fraudaţi din cele trei bănci, Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, pe un banner amplasat pe site-ul oficial al Ministerului Finanțelor – www.mf.gov.md. Bannerul va putea fi accesat începând cu ziua de luni, 20 iunie 2016.

Bannerul va conţine informația privind recuperarea activelor fraudate, care va fi actualizată lunar, la compartimentele: sume recuperate, rambursarea creditelor de urgență şi procesul de realizare a activelor. Informaţia va fi prezentată pentru fiecare bancă în parte.

Bannerul ”Recuperarea Activelor Fraudate” a fost prezentat, astăzi, în cadrul şedinţei Comitetului permanent de monitorizare a cazurilor de interes social sporit.

„Vrem ca investigarea furtului din cele trei bănci şi recuperarea sumelor să meargă până la capăt şi să asigurăm transparenţa procesului de recuperare a activelor. Este important să luăm toate măsurile ce se impun pentru ca astfel de situaţii să nu se mai repete pe viitor”, a menţionat prim-ministrul Pavel Filip.

Premierul a declarat că autorităţile doresc ca informaţia despre acest caz să fie accesibilă pentru toţi cetăţenii Republicii Moldova, inclusiv pentru cei aflaţi peste hotare. De aceea s-a decis lansarea unui banner online, care poate fi accesat din orice colţ al lumii. “Informarea rapidă şi eficientă în acest scop nu presupune utilizarea de mijloace financiare. Pe site sunt specificaţi clar şi responsabilii de recuperarea sumelor”, a mai spus premierul.

Comitetul permanent de monitorizare a cazurilor de interes social sporit a fost instituit la iniţiativa premierului Pavel Filip pentru asigurarea interacțiunii între instituțiile statului, în gestionarea eficientă și operativă a cazurilor de rezonanţă şi identificarea soluţiilor pentru depăşirea acestora.

Moldova.ORG precizează că, la scurt timp de la învestire, prim-ministrul Pavel Filip a promis ca va face tot posibilul ca să recupereze o parte din banii furaţi prin jaful secolului şi să instaleze un panou electronic pentru toată lumea, care să cunoască sumele recuperate.

„O prioritate pentru executiv este recuperarea banilor ca să întoarcem banii în Republica Moldova. Mi-am propus împreună cu colegii să avem un panou, unde zilnic să se vadă recuperarea. Va fi unul electronic. Într-un loc public”,  a spus  atunci Pavel Filip, la postul public de televiziune Moldova 1.

Ulterior, promisiunea a fost repetată şi cu alte ocazii, inclusiv în cadrul interviului oferit de Pavel Filip pentru postul TV Digi24 de la București.

Totuşi, la începutul lunii mai, premierul a declarat că, de fapt, expresia cu panoul a fost una figurativă.

„A fost o expresia figurativă. Nu înseamnă că neapărat trebuie să instalăm un panou în centrul oraşului. Vreau să vă aduc aminte că a fost creat un comitet pentru monitorizarea cazurilor de rezonanţă în Moldova, cel puţin o dată pe lună discutăm cazurile de rezonanţă”, a declarat presei Pavel Filip.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.