Nonna Mihailcean: Ne propunem să creăm la Bălţi o…Anticafenea!// INTERVIU

O idee absolut neobişnuită este promovată de un grup de tineri cu iniţiativă din oraşul Bălţi: aceştia îşi propun să creeze în oraş o…Anticafenea. În pofida acestei denumiri mai puţin obişnuite, tinerii declară că este vorba despre amenajarea unui local unde tinerii vor putea organiza seri literale, vor viziona filme sau să desfășoare diverse masterclass-uri tematice. Mai mult, tinerii declară că nu este vorba de un simplu spațiu, ci unul creat cu elemente tradiționale – covor, perne, laturi din lână din lădița bunici.

De ce proiectul poartă un generic atât de neobişnuit şi de ce tinerii vor, într-o eră a tehnologiilor avansate şi a gadgeturilor, să creeze un spaţiu cu elemente tradiționale, dar mai ales ce le lipseşte la momentul actual pentru realizarea acestui proiect discutăm cu Nonna Mihailcean, unul din autorii acestui proiect.

Deci, un grup de tineri cu iniţiativă din Bălţi au decis să organizeze o Anticafenea. Nonna, de unde vine ideea acestui proiect şi ce ar semnifica această denumire?

Pentru prima dată, am făcut cunoștință cu un asemenea local acum un an în urmă, la Kiev, și am rămas plăcut uimită, de faptul cum în secolul nostru se pune accent pe prețul timpului și al farmecului de interactiune pe viu cu prietenii și nu pe cel al alimentelor consumate. Ideea era, că fiecare vizitator, achita costul orelor petrecute în spațiul amenajat, și important era comunicarea și interrelaționarea ce avea loc acolo, și mai puțin meniul oferit. Ceea cu ce am făcut cunoștință acolo, reprezenta un proiect business, noi însă l-am refăcut după necesitățile tinerilor din Bălți, și îl propunem ca proiect social, oferind spațiu tinerilor pentru comunicare și dezvoltare personală, inter-relaționare, fără a achita o sumă pentru timpul petrecut.

Numele de Anticafenea, s-a asociat cu o negare a tuturor cafenelelor tradiționale care există deja. De aceea am păstrat simbolistica, doar că am mai adăugat o explicație ,,Anticafenea sau spațiu cultural pentru socializarea tinerilor”.

Nonna, este greu de crezut că există tineri în Bălţi care nu ar avea în posesie un gadget. Practic fiecare tânăr are un telefon mobil, iar o mare parte din elevi au computere. De ce crezi că ar avea nevoie tinerii să vină în spaţiul amenajat de voi?

Ideea pilon al proiectului exclude utilizarea în spațiul dat a gadget-urilor, venind cu îndemnarea de a ieși din lumea virtuală și a comunica pe viu cu prietenii, semenii săi. O mare parte din tineri sunt rupți de la lumea reală, și practic comunică doar pe rețelele de socializare, ducând lipsă enormă de interacțiune pe viu. Generația nouă, practic, nu dezvoltă abilități de a vorbi în public sau de a privi interlocutorul în ochi atunci cînd își expune ideea, ceea ce îi privează de o serie de competențe de care vor avea nevoie mai târziu, la angajare, la serviciu, la formarea unei familii, la realizarea propriilor ambiții.

Dotarea tehnică a spațiului, ține de proiector, boxe, laptop, pentru a crea spațiu prietenos tinerilor și a organiza vizionări de film pentru grup, sesiuni informative, discutii cu fon de muzică, toate activitățile avînd ca scop discuții și socializare, interacțiune între participanți, vizitatorii Anticafenelei.

Şi crezi că elementele tradiţionale vă vor ajuta în acest sens? Apropo, cine v-a sugerat  ideea şi de unde aţi luat covorul, perne şi laturile din lână?

Încercând să fac o retrospectivă a lucrurilor, mi-am dat seama că elementul de socializare în rândul tinerilor a fost mereu, chiar și atunci cînd nu era retelețe de socializare. La întrebarea mea cum o făceau pe timpuri? – buneii mi-au povestit cu suflet înflăcărat cu câtă dragoste organizau șezători și care era menirea lor. Atunci, mi-am dat seama că am pierdut multe, în secolul dat și că putem să ne mîndrim că nu mai suntem la ,,sapă de lemn,, dar am pierdut din farmecut comunicării, prieteniei, și petrecerii timpului frumos cum o făceau buneii nostri pe timpuri. Astfel ideea de a combina 2 lucruri, utilul cu tradiționalul, sau chiar practicul am propus-o tinerilor din centru. Toți au fost deacord, și chiar au menționat că va fi foarte superb, fiacare voluntar a contribuit cu ce a reușit să găsească la bunica. Deci ne rămânea doar să căutăm elementele tradiționale, și aici nu am mers departe ci pînă în sofcile bunicilor, care cu mare drag au oferit nepoților ce mai aveau acolo. Așa ne-am agonisit cu cele necesare!

Într-un filmuleţ postat pe platforma Guvern24.md am văzut că aţi amenajat o parte din lucruri cu forţele proprii.  Totodată, aţi afişat suma pentru fiecare obiect de care aveţi nevoie, pentru ca proiectul vostru să prindă viaţă. Care e totuşi suma finală şi de ce aveţi nevoie pentru realizarea acestui proiect?

Noi deja am investit suma de 7000 lei, pentru procurarea materialelor necesare pentru confecționarea meselor, pernelor si draperiilor, munca, transportul acestora  fiind a voluntarilor. Micul proiect, voluntarii l-au cîștigat, aplicând la Bugetul civic municipal 2016. Însă suma dată ne-a fost deajuns doar pentru amenajarea spațiului, nu și pentru dotarea tehnică al acestuia. Am indicat suma de 2000 euro, pentru a procura toate necesare, dar o să mai fie investiții proprii pentru procurarea elementelor de decor, chestiilor mai mărunte cum sunt vopsea, lanțuri, lente și multe alte pentru decor pe care le vom acoperi din propriul buzunar si care ne vor reesi in suma inca de 2000 lei, plus munca voluntarilor în confectionarea rafturilor, amenajarea spațiului, coaserea pernelor, si asamblarea meselor și a lustrelor.

Nonna, pe aceeaşi platformă sunt afişate mai multe proiecte, în care autorii acestora îndeamnă donatorii să le acorde sprijin financiar. Daca ai avea posibilitatea să stai în faţă cu o persoană care ar putea să vă sprijine financiar, ce i-ai  zice şi cum l-ai convinge că proiectul vostru este cu adevărat deosebit?

Atunci când am început a promova proiectul am reieșit din necesitățile care erau în societatea noastră, și anume, nevoia de a merge undeva a tinerilor, pentru a comunica, și totodată de a nu scoate o groază de bani din buzunar pentru a achita Luxul dat. Chiar este un lux de a merge undeva, fiind nevoit să achiți minim 100 lei pentru a sta cu prietenii la un ceai. Altfel, comunici doar pe internet… tinerii care nu lucrează le vine greu, părinții la fel o duc cam greu acum cu situatia financiara, și nu spun de toti, dar de marea majoritate, din pacate… noi dorim să oferim o alternativă tinerilor care au necesitatea de a comunica pe viu, a se implica în organizarea activităților, care doresc nu doar o frumoasă petrecere de timp dar și utilă prin dezvoltarea personală a abilităților de interactiune, vorbire în public, organizatorice, abilități de lider…astfel oferim o alternativă întâlnirilor pe scaun afară sau în cartier noaptea unde lucrurile pot s-o ia razna. În cadrul spațiului dat, noi venim cu un set de jocuri de societate, carti, ocupatii pe interes, filme, lectura, ghidare si consiliere pentru tinerii ce au nevoie, și pur și simplu spațiu pentru a face temele daca e nevoie și a evita găștile dubioase din cartiere.

Alături de tineri o să fie grupul de inițiativă de voluntari, care cu sugestii și idei o să vină de la egal la egal către aceștea, plus o să fie mereu un specialist de tineret  în apropiere, pentru un sfat, o îndrumare sau oferirea unui suport informațional, tehnic.

Tinerii sunt generația noastră, ei nu sunt viitorul, sunt chiar prezentul, și investirea în ei – miine—este deja târziu, ar fi bine s-o fi făcut incă ieri, dar acum avem posibilitatea s-o facem măcar azi…aş îndemna să nu ezităm să o facem!

Succes!

 

 

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.