Noi dimensiuni ale initiativelor de „liberalizare” a economiei nationale

Moldova.ORG — „Explicatiile aduse de autoritati pentru a-si justifica motivele pachetului de propuneri sunt, destul de vagi si denota o lipsa vadita de claritate asupra impactului si efectelor scontate”, sustin expertii IDIS ”Viitorul” analizand initiativele de „liberalizare” a economiei prin amnistia capitalului, amnistia fiscala si cota zero la impozitul pe venit a persoanelor juridice, lansate la 10 aprilie curent de presedintele R. Moldova, Vladimir Voronin.

Potrivit expertilor IDIS ”Viitorul”, propunerea de amnistiere a capitalului a fost formulata in lipsa unor estimari credibile asupra proportiilor capitalului care se asteapta a fi legalizat. Procesul de legalizare a economiei neoficiale poate demara doar in conditiile in care aceasta rata nu depaseste 3% din valoarea capitalului. Coordonarea si implementarea politicii de amnistiere a capitalului ar aduce maxumum 500 mil. lei in buget, cu riscul de a legaliza si capitalul unor grupuri criminale.

Amnistia fiscala (a datornicilor) a fost prezentata de autoritati ca o politica de „imblanzire” a businessului, costul problemei fiind estimat la ceva mai mult de „2 mlrd lei si careva penalitati” (n.a.). In realitate, Expertii IDIS „Viitorul” au identificat datorii ce se ridica la 2,5 mlrd. lei.

Oficialitatile justifica initiativa presedintelui prin faptul ca, oricum, „statul nu are capacitatea de a colecta mai mult de 15% din aceste datorii”. Analiza IDIS „Viitorul” arata ca statul ar putea, relativ usor sa-si restituie cel putin 40%, sau aproximativ 1 mlrd lei, in conditiile in care ar apela la cateva politici specifice.

Costurile initiativei de stabilire a cotei-zero la impozitul pe venit a persoanelor juridice au fost estimate la circa 500-600 mil. lei, ceea ce reprezinta o cifra subestimata cu cel putin 300 mil. lei, considera expertii IDIS „Viitorul”.

Pentru persoane fizice amnistia capitalului este prematura, sustin expertii IDIS „Viitorul”, astfel ca doar resursele financiare detinute de companii ce nu sunt reflectate in statistica oficiala pot sa cada direct sub incidenta politicii de amnistiere a capitalului.

Potrivit sursei citate, introducerea cotei „zero” la impozitul pe venit a persoanelor juridice va demotiva totalmente agentii economici, care ar fi dispusi sa-si amnistieze astazi capitalul. Concluzia expertilor IDIS „Viitorul” este ca initiativa a treia reduce la minimum efectele pozitive ale primei initiative (amnistia capitalului).

In cazul introducerii cotei „zero” la impozitul pe venit a persoanelor juridice – actiune eronata si nejustificata economic – expertii IDIS „Viitorul” estimeaza ca se va accelera importurile, iar declinul productiei autohtone se va acutiza.

Specialistii institutiei nominalizate cred ca pentru a stimula pozitiv agentii economici sa-si legalizeze capitalul este extrem de important ca impozitul pentru amnistierea capitalului sa fie cuprins 2,1-3,0%. Amnistierea neconditionata este cruciala pentru a asigura derularea normala a procesului de intrare in legalitate a capitalului economiei neoficiale.

Potrivit datelor IDIS „Viitorul”, in prezent, datoriile fiscale ale agentilor economici se ridica la circa 2,5 mlrd lei. Intreprinderile de stat datoreaza 441 mil. lei, sau 18% din totalul datoriilor. Mai mult de jumatate din datornici au datorii mai mici de 5 mii lei.

Expertii IDIS „Viitorul” considera aparitia spontana a acestor 3 initiative un semnal periculos pentru stabilitatea economiei si statului de drept. Lipsa unei analize critice si minutioase asupra efectelor si impactului lor pot cauza prejudicii imense, atata timp cat societatea nu are suficienta
informatie analitica; nu exista comunicare echilibrata, iar institutiile statului functioneaza in regim de inregimentare. Este suspecta graba cu care aceste propuneri radicale sunt promovate in Parlament si Guvern, fara a trece procedura obisnuita de consultare, avizare si evaluare, specifica statului de drept, si mai ales, statelor, in care economia nu este functionala, iar statul de drept incipient.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.