NFT – noua obsesie a colecționarilor de artă și de tot. Ce reprezintă această tehnologie? Explicăm

NFT este o tehnologie care a luat avânt în ultima vreme, devenind o sursă de venit pentru artiști din întreaga lume, dar și o nouă obsesie pentru colecționari înrăiți. Prin NFT au fost vândute opere de artă digitală, piese muzicale, capodopere ale marilor pictori și meme-uri virale. Dar ce reprezintă totuși NFT?

Ce înseamnă NFT și cum funcționează

NFT se descifrează ca Non Fungibil Token (jeton nefungibil). În termeni mai simpli, acest jeton reprezintă un cod unic, irepetabil, care nu poate fi înlocuit. Cu un astfel de cod  pot fi marcate diverse tipuri de bunuri digitale: fotografii, imagini foto și video, înregistrări audio, etc. NFT este un „autograf digital” al autorului, ce conferă unicitate și valoare produsului. Tehnologia funcționează pe principiul criptomonedelor, precum Bitcoinul – datele sunt stocate într-un registru blockchain, prin care se monitorizează toate tranzacțiile de vânzare-cumpărare. Spre deosebire de criptomonede, care sunt fungibile, adică pot fi schimbate cu ușurință pe alte monede cu aceeași valoare, codul NFT este nefungibil, adică nu poate fi schimbat. Astfel, folosind această tehnologie, putem transforma orice fișier digital într-o unicat și, chiar dacă acesta va fi replicat, NFT va fi dovada deținerii originalității.

De ce a devenit popular

Tehnologia NFT există de mai bine de 6 ani, însă a devenit populară la începutul acestui an, când a început să fie utilizată de artiști cu renume. Comercializarea creațiilor  poate aduce milioane de dolari autorilor, căci colecționarii din întreaga lume sunt gata să plătească bani grei pentru a obține o certificatul de autenticitate și proprietate asupra unei creații absolut unice. Totuși, creatorul își păstrează dreptul de autor asupra creației. Acesta poate crea un singur sau mai multe NFT-uri pentru opera sa, ceea ce i-ar permite să vândă mai multe semnături unice/jetoane ale aceleiași lucrări artistice. Există licitații specializate unde pot fi cumpărate jetoane pentru orice gust și buzunar. Piața NFT înregistrează o creștere continuă, de la începutul anului vânzările crescând de la 250 milioane de dolari la 389. NFT-urile pot fi cumpărate doar cu criptomonede, și pot fi o investiție bună, întrucât pot fi vândute dacă prețul pe piață crește.

Iată câteva exemple de NFT-uri :

  • Lucrarea digitală Everydays: The First 5000 Day a artistului digital Michael Joseph Winkelmann, cunoscut ca Beeple, a fost vândută la licitație cu 69,3 mil de dolari, fiind cea mai scump NFT vândut vreodată;
  • Galeria a Uffizi din Florența, Italia, a vândut copia digitală NFT a unui tablou realizat de Michelangelo cu 170 de mii de dolari. Galeria a anunțat că intenționează să vândă copiile și altor lucrări celebre pentru a-și reabilita situația financiară;
  • GIF-ul Nyan Cat, ce înfățișează o pisicuță animată, a fost vândut la licitație cu 590 mii de dolari;
  • Primul mesaj pe platforma Twitter a fondatorului platformei, Jack Dorsey, a fost vândut cu 3 milioane de dolari. Mesajul „just setting up my twttr” a fost publicat la 6 martie 2006;
  • Trupa rock Kings of Leon a fost prima formație care și-a vândut albumul „When you see your face” în NFT;
  • Producătorul de muzică electronică 3LAU și-a vândut o serie de piese cu mai mult de 11,6 milioane de dolari;
  • Cântăreața Delia, a fost prima artistă din România care a lansat un NFT al piesei „Racheta”. Piesa a fost lansată în două versiuni pe platforma de licitație  OpenSea: 100 copii NFT ale piesei și un pachet Ultra Luxury care, pe lângă piesă, include fotografii și desene realizate de interpretă.

Cum poți crea un NFT 

Îți poți crea propriul NFT în baza unei fotografii, video, desen sau orice îți dorești și poți crea versiunea a obiectului. Să creezi un NFT costă și vei avea nevoie de un portofel digital cu una dintre criptomonede. Poți alege Ethereum, căci registrul acestei criptomonede este acceptat de toate platformele de licitație. Cele mai populare platforme pentru vânarea NFT sunt OpenSea, Mintable sau Rarible. Imediat ce ți-ai creat un cont, poți încărca fișierele dorite, apoi adaugi detaliile importante și creezi NFT-ul. Platformele de licitație sunt vizitate de colecționarii din întreaga lume, astfel că există șanse ca și NFT-ul creat de tine să aibă succes. 

Un articol de Ecaterina Buruiană, stagiară Moldova.org

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.