Neoavangardistii vor sa dea foc la casete si CD-uri cu manele

Cea de-a doua editie a Festivalului International de Neoavangarda a început ieri la Iasi, cu promisiunea facuta de participanti de a aduna o piramida de casete si CD-uri cu manele si a le da foc, pentru a trage un semnal de alarma impotriva acestui stil muzical. Evenimentul a fost deschis oficial în prezenta unor artisti consacrati cum ar fi Ada Milea, Horatiu Malaele si Florin Sasarman, dar si a unor scriitori invitati, cum ar fi Salah Mahdi (Irak) Johann Lippet (Germania), alaturi de doi actori neoavangardisti din Moscova. Cum era si de asteptat, atmosfera a fost nonconformista si a fost „presarata” permanent de evenimente inedite: cum ar fi aparitia unor actori îmbracati în animale. Alte momente neobisnuite s-au consumat cu ocazia vernisajelor unor expozitii de pictura si sculptura neoavangardiste.

Poetul Daniel Corbu a declarat ca, tot în ultima zi a festivalului, va lansa un mesaj inedit care se vrea un semnal de alarma pentru salvarea culturii românesti. „Este din ce în ce mai rau, este din ce în ce mai grava poluarea culturii. Vom construi o piramida din casete, CD-uri sau alte
materiale audio-video cu manele. Nu stiu cât de mare va fi, nu stiu de unde vom face rost de ele, dar sigur va fi o piramida. Îi vom da apoi foc deoarece flacarile trebuie sa ne ajute sa trimita aceasta subcultura si mizerie româneasca în iad”, a spus Dan Corbu. Înca nu a fost stabilit clar locul în care va fi facut acest foc, dar printre propuneri este Parcul Voievozilor. Câtiva dintre participanti s-au oferit sa faca ei rost de „materiale cu manele”, chiar daca vor trebui sa scoata ceva bani din buzunar. „Mizeriile astea sunt scumpe, dar se cumpara la greu, la naiba”, a exclamat cineva din grupul de invitati. Evenimentul de la Iasi este inclus în cadrul seriei de manifestari „Iasi 600”, fiind organizat de Asociatia Culturala „Feed Back“, de Revista de Experiment Literar „Feed Back“.

Emil Brumaru si Ada Milea, Iri si Monica reloaded
Un alt „eveniment” a fost disparitia – la scurt timp dupa deschiderea oficiala – a celebrului cuplu neoavangardist format din poetul iesean Emil Brumaru si Ada Milea. Ei au disparut dintre invitati, vadit emotionati, dupa o serie pasionala de pupaturi, fapt care a confirmat bizara poveste de amor dintre cei doi. Cei prezenti au spus chiar ca avem de-a face cu un love story de tipul Dali – Gala, remixat într-un fel de Monica si Irinel neoavangardisti. Desi unul dintre amicii lui Brumaru a spus ca poetul a plecat deoarece este bolnav si se simtea rau, asistenta a izbucnit în râs si a comentat ca e vorba de un „rau de amor de Ada”. „Bunicul pletos, erotico-slinos si orgasmo-libidinal, cu nepotica cu codite, tipatoare, încruntata si stridenta, eliberatoare de orgasme endorfinice pe scena si în aer liber de Vama Veche, având în mâna o papusa în forma de chitara”, a descris cineva „incidnetgul”. Chiar în speech-ul de deschidere, a fost anuntata oficial înfiintarea Institutului de Cercetare a Avangardei si Neoavangardei. „Acest festival este unic în Europa, este primul festival de acest gen de pe batrânul continent. Noi, grupul de organizatori, am ajuns la concluzia ca este necesara înfiintarea unui institut de cercetare a neoavangardei. Festivalul de la Iasi va dura cinci zile, perioada în care vor avea loc spectacole în strada alaturi de artisti neoavangardisti. Centrul de greutate al festivalului este strada Lapusneanu. Aici vor fi si spectacole, si lansari de carti, iar trecatorii, ieseni sau turisti, vor putea scrie poezii pe panouri special amplasate pentru ei. Dupa aceea, mesajele lor vor fi cuprinse într-un caiet al festivalului pe care îl vom prezenta în final. În total, vor fi 16 spectacole de teatru, majoritatea în strada“, a spus poetul Daniel Corbu, organizatorul evenimentului.// Gardianul

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.