Neaşteptat! În 2014, după mărimea flotei, R.Moldova a întrecut Ucraina şi Azerbaidjanul

Fără ieşire directă la mare, Republica Moldova a întrecut în anul 2014, după mărimea flotei şi a tonajului, state maritime cum Azerbaidjanul, Georgia, sau chiar Ucraina.

Date în acest sens sunt incluse în datele UNCTAD pentru anul 2014.

Potrivit acestora, în anul 2014, Republica Moldova avea 165 de nave maritime, cu un tonaj total de 717.000 de tone.

Dintre acestea 134 le-au reprezentat cargourile, iar 12% – vrachierele (nave de transportat marfă în vrac), iar 3% sunt tancuri petroliere.

În raport cu anul 2013, numărul navelor care a navigat în anul trecut sub pavilionul R.Moldova, a fost în scădere cu 5 unităţi.

Astfel, cu o ieşire la Dunăre de numai 400 de metri, flota moldovenească, inclusă în categoria ţărilor cu o economie în tranziţie, a ajuns să fie mai mare decât cea a României şi să reprezinte 10% din flota comercială a Rusiei, mai arată datele UNCTAD.

putereanavalla

În context este de notat că potrivit presei internaţionale, cea mai mare parte a flotei înregistrate sub pavilionul Republicii Moldova are vârsta mai mare 20-30 ani. De asemenea, presa a scris că proprietarii navelor preferă să-şi înregistreze navele sub pavilionul Republicii Moldova înainte de a le vinde la fier vechi pentru a ocoli reglementările stricte ale Uniunii Europene, pentru a plăti mai puţine taxe.

De altfel, chiar în primele zile ale anului curent agenţiile de presă au anunţat despre un nou incident în care a fost implicat un cargou sub pavilionul R.Moldova.

Atunci, marina italiană reuşise să aducă în port nava Blue Sky M, un cargobot care transporta aproape 800 de imigranţi abandonaţi în plină mare. Potrivit Simon Ward, directorul Ursa Shipbrokers, o firmă de brokeraj în transport maritim cu sediul în portul grec Pireu, citat de Mediafax, nava avea o vârstă de 37 de ani, şi nu avea “nicio valoare de piaţă, mai puţin ca fiare vechi”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.