„Ne-a salvat afacerea”: fermierii italieni se dezvoltă datorită cultivării cânepii

PE SCURT

Fermierii italieni sunt în criză, din cauza prețurilor scăzute la grâu, pământului desecat și a companiilor mari care importă cereale. Dar unii dintre aceștia au găsit o soluție: cultivarea cânepii, scrie theguardian.com. Creșterea cânepii a fost legalizată în Italia în 2016, iar în acești ani, suprafața terenurilor cu cânepă a crescut de la 400 de hectare la 4 000 de hectare.

Legea – care permite cultivarea plantelor de cânepă cu până la 0,2% din compusul psihoactiv – a fost adoptată în Italia pentru a spori dezvoltarea producției industriale. Italienii au profitat de schimbarea legală pentru a produce nu numai ricotta de cânepă și cărămizi ecologice, dar pastă și biscuiți din cânepă.

PE LUNG

„Boom-ul producției de cânepă este un exemplu excelent al capacității firmelor agricole de a descoperi noi frontiere”, a declarat Roberto Moncalvo, președintele Coldiretti, cea mai mare asociație de fermieri din Italia. „Suntem în mijlocul unei oportunități pentru creșterea economică și a ocupării forței de muncă”.

Această soluție la criza care afectează fermierii italieni poate fi văzută într-o mică oază verde din interiorul arid al Siciliei. Printre câmpurile de argilă și snopirile de cereale abandonate, pe o poartă este afișată o frunză de cânepă. Dincolo de aceasta se află Salvo Scuderi, președintele cooperativei agricole Colli Erei. Tânărul de 41 de ani tocmai a terminat să culeagă o parte din recolta de cânepă, care va fi folosită pentru a face paste, ulei și făină. În acest an, Scuderi și alți 20 de producători ai Rete Canapa Sicilia, o asociație a cărei obiectiv este promovarea și comercializarea utilizării cânepii în regiune, au produs împreună aproape 150 de tone de plante.

„Cânepa ne-a salvat afacerea”, spune el. „Anul acesta am câștigat de 10 ori mai mult decât câștigam atunci când cultivam grâu și ne-a permis să angajăm patru lucrători”.

Potrivit Rete Canapa Sicilia, cultivarea grâului aduce un profit de 250 euro de pe un hectar, în timp ce cânepa poate genera câștiguri nete de peste 2 500 euro la hectar. În aceste condiții, tot mai mulți fermieri sicilieni, pentru a-și îmbunătăți situația financiară, au înlocuit grâul cu cânepa.

„Cultivarea grâului pe parcursul anilor a constituit o problemă”, menționează Dario Giambalvo, profesor de științe agricole la Universitatea din Palermo. „Aceasta a provocat eroziunea solului, existând riscul ca solul să devină infertil”.

„Cultivarea de cânepă este o oportunitate pentru diversificarea agriculturii și poate fi o soluție bună pentru renașterea terenurilor abandonate și mai puțin fertile”, a spus Giambalvo, „Vechii romani ne-au învățat că diversificarea culturilor poate spori fertilitatea solurilor. Nu știu dacă acest lucru va duce la dezvoltarea sectorului agricol, dar pentru Italia este revenirea la origini”.

Conform datelor Consiliului pentru cercetare agricolă și analiză a economiei agricole, terenurile plantate cu grâu dur au scăzut cu 7,4% în sudul Italiei în 2018 și cu mai mult de 9% în nordul țării. Producția totală a scăzut cu mai mult de 4% în ultimul an.

Până în anii 40, Italia a fost cel mai mare producător mondial de cânepă după Uniunea Sovietică. Pe atunci, în Italia, erau plantate mai multe 100 000 de hectare. După război și apariția fibrelor sintetice, cultivarea cânepii a scăzut. Tendința descendentă a continuat pe fondul campaniei împotriva consumului ilegal de droguri. În 1961, guvernul italian a semnat convenția privind stupefiantele. care a condus la o scădere și mai mare de cânepă.

Interesant este faptul că Legea din 2016 nu interzice comercializarea florilor de cânepă. Acestea se vând în peste 500 de magazine din Italia. Florile, sigilate în pungi sau borcane cu genericul precum Gorilla Blue, Amnesia și Raging Bull, pot fi folosite ca ingrediente pentru înmiresmarea naturală a interioarelor. Dar majoritatea clienților pur și simplu le sfărâmă, rulează și apoi le fumează. Efectele nu sunt la fel de pronunțate ca la cele mai multe tulpini de canabis, care au în mod normal concentrații de THC de 15-25%, dar oferă un sentiment imediat de relaxare.

Pe borcanele companiei sale de flori de cânepă, Scuderi a pus o etichetă: „fără pizzo”. „Aceasta înseamnă că produsul a fost fabricat fără a acorda măcar un cent mafiei”, a spus el. „Am lansat un mesaj clar: producerea de cânepă nu înseamnă doar regenerarea țării, este, de asemenea, o modalitate de a slăbi mafia, care de zeci de ani a controlat activitatea infracțională a traficului de droguri și de a le da înapoi fermierilor ceea ce șefii au luat de la ei”.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.