n prag de iarna, trei copii si mama lor risca sa moara de frig si de foame

Ca in timpul razboiului, in conditii de saracie extrema, o mama cu trei copii minori locuieste, de opt ani, intr-o debara din sectorul Botanica al capitalei. O fetita de trei ani, alta de 13 ani si un baiat de zece ani, bolnav de epilepsie, indura foame si frig, in lipsa unei preocupari reale a autoritatilor fata de soarta lor. Dupa disparitia capului familiei, Galina Jucovschi, mama copiilor, nu are posibilitatea sa inchirieze o camera.

„Mizerabilii” ignorati de toata lumea
Cand am ajuns la blocul de pe strada T. Vladimirescu, am zarit pe un prag doua fetite prost imbracate. Aveam senzatia ca am nimerit in romanul „Mizerabilii” de Hugo, scris in secolul al XIX-lea. Copilele ma priveau cu ochii plini de sperante, ca pe o zana buna, care le-a adus ceva de mancare. Vroiam sa ma conving ca, intr-adevar, dupa mai bine de o luna de la difuzarea unui reportaj televizat cutremurator, autoritatile nu au intreprins nimic pentru a-i ajuta pe acesti copii.
A aparut si mama fetelor, privindu-ma putin speriata si neincrezatoare. „Nu mai doresc sa fac niciun compromis. Vreau ca toti copiii mei sa locuiasca cu mine, nu pe la internate”, a exclamat femeia. Cand am intrat in debara, m-a izbit un aer statut. Familia doarme pe niste paturi improvizate, unde odinioara muncitorii de la SEL isi pastrau lucrurile. Fara caldura si fara un aragaz, oamenii sunt lasati si in acest prag de iarna sa infrunte frigul si mizeria. In micul lor adapost copiii isi fac lectiile, mananca alimente semipreparate si tot aici si-au improvizat un WC.
Langa pat au un resou si un ceainic. Galina isi aminteste cu groaza cum s-a rasturnat odata ceainicul cu apa fierbinte peste picioarele ei si ale baiatului. Au fost nevoiti sa se interneze la spital pentru a scapa de arsuri. Desi copiii au fost repartizati la internate, ei fug de acolo si revin mereu la mama. Unica sursa de existenta a familiei este pensia tatalui decedat si indemnizatiile pentru copii, a cate 210 lei.

Debaraua – si bucatarie, si WC, si baie
In urma cu opt ani, familia a fost cazata, temporar, in acest „adapost” ingrozitor de catre ex-viceprimarul Mihai Furtuna, care le-a promis spatiu locativ. Dupa suspendarea acestuia din functie, actele pentru obtinerea unui apartament s-au „plimbat” de la un functionar la altul, pana cand cei de la Directia locuinte le-au pierdut fara urma, si asta dupa doi ani de promisiuni. Acum femeia isi iroseste viata prin judecati, deoarece a actionat in judecata primaria, decisa sa-si apere drepturile. Finalul procesului nu se intrevede, pentru ca cei de la primarie nici nu se grabesc sa-si faca aparitia la judecata. „Am sperat ca fostii primari Ursu si Iordan ma vor ajuta, asa cum au promis. Ursu chiar si-a dat cuvantul ca imi va construi o anexa. Aceasta insa nu a fost posibil, deoarece, in urma unei expertize, specialistii au constatat ca acest adapost nu corespunde normelor elementare de trai”, a spus femeia.
Desi Galina Jucovschi, de mai multi ani, e intr-un continuu „pelerinaj” la primarie si la Directia municipala pentru protectia copilului, micutii sufera enorm, mai ales in perioada rece a anului. Iulia mi-a spus ca nu are conditii sa-si pregateasca lectiile, nu are hainute, nici rechizite scolare si-i este rusine de colegi. „Sunt in clasa a saptea, la Internatul nr.2. Imi place sa studiez, iau chiar note de „opt”. Am multi prieteni la scoala, care se joaca cu mine, insa multi au paduchi. As vrea sa am un coltisor al meu, oare cine ar putea sa mi-l dea?”, se intreaba copilul.

Functionarii acuza femeia saraca
„Ne pare rau ca functionarii de la Directia pentru drepturile copilului considera ca unica noastra iesire din impas este institutionalizarea copiilor si nu ne ajuta sa obtinem un loc normal de trai. De patru ani, nu am niciun ajutor material pentru copii”, a mentionat Galina. Fiica cea mai mare are deja 22 de ani. Are aptitudini muzicale, a studiat la Colegiul „Stefan Neaga”, pe care nu a putut sa-l absolve, din lipsa banilor. Galina nu vrea ca si ceilalti copii sa ramana la fel de neajutorati. Marc, fiul mai mic, a dobandit in conditiile acestea mizere de viata „boala neagra” si acum se chinuieste, mereu, prin spitale. Are nevoie de medicamente si de ingrijire speciala, pe care nimeni nu i le ofera.
Svetlana Chifa, sefa Directiei municipale pentru protectia copilului, a afirmat ca aceasta mama solitara este in permanenta ajutata cu alimente, rechizite si vestimentatie, fapt infirmat de Galina Jucovschi. Tot Chifa invoca deficitul locuintelor in capitala. Ea afirma ca familia beneficiaza de pranzuri calde, fapt neadevarat, verificat de noi. Doar doua luni copiii s-au alimentat intr-o cantina, dupa care au fost refuzati pe motiv ca numai pensionarii au acest drept. Functionara a mentionat ca Galina Jucovschi a luat copiii din institutiile rezidentiale. „Directia a propus cazarea temporara a familiei la Centrul „Casa Marioarei”, insa cetateanca Jucovschi mizeaza doar pe ajutoarele primariei si a diferitor confesiuni religioase si nu intreprinde nimic”, a mai spus Svetlana Chifa.
Familiei Jucovschi i-a fost refuzata cazarea la „Casa Marioarei”, unicul adapost din republica pentru femeile agresate de soti.

Cine ii va ajuta pe copiii din demisol?
Pe de alta parte, Octavian Toderascu, directorul Centrului pentru Drepturile Copiilor, invinuieste factorii decizionali de pasivitate. „Prin faptul ca acestia nu intreprind nimic sau intreprind, dar nu indeajuns, se incalca un sir de drepturi atat ale copiilor, cat si ale acestei mame, prevazute in legislatia nationala si internationala la care RM este parte. Este absolut necesar de a stabili un plan individualizat de ingrijire a copiilor, cu acordarea serviciilor sociale potrivit necesitatilor lor. Important este sa se tina cont de opinia copiilor si a mamei, ca acestia sa-si, asume, la randul lor, anumite obligatiuni, astfel incat atat mama, cat si copiii majori sa participe la ameliorarea situatiei precare in care se afla”, a relatat expertul.
Centrul pentru Drepturile Copilului califica pasivitatea functionarilor drept o incalcare flagranta a Art. 47 al Constitutiei RM, prin care „Statul este obligat sa ia masuri pentru ca orice om sa aiba un nivel de trai decent, care sa-i asigure sanatatea si bunastarea lui si familiei lui, cuprinzand hrana, imbracaminte, locuinta, ingrijire medicala, precum si servicii sociale necesare”.
In aceasta ordine de idei, directiile municipale de asistenta sociala si de protectie a drepturilor copilului, ca organe executive ale administratiei publice locale a municipiului, sunt obligate sa remedieze acest caz.

Angelina Olaru  // DECA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.