În 2007 pentru subventionarea producătorilor agricoli sunt prevazuti 240 mln. lei

Moldova.ORG — Pentru anul curent, mijloacele fondului pentru subvenţionarea producătorilor agricoli vor constitui 240 milioane lei, în conformitate cu Regulamentul privind modul de utilizare a mijloacelor fondului pentru subvenţionarea producătorilor agricoli, aprobat de Parlamentul R. Moldova, la 28 decembrie 2006.

120 mln lei vor fi gestionaţi de Ministerului Agriculturii şi Industriei Alimentare (MAIA).

Dintre aceştia, 15 milioane lei sunt prevăzuţi pentru subvenţionarea producătorilor de sfeclă de zahăr; care vor fi alocate în două etape: în prima – pentru suprafaţa însămânţată (200 lei la 1 ha) şi în a doua etapă, pentru fiecare tonă de sfeclă recoltată câte: Câte 100 lei pentru cantitatea de sfeclă de zahăr recoltată cu condiţia ca recolta să fie de la 25 până la 30 tone de pe un ha; Câte 150 lei pentru cantitatea de sfeclă de zahăr recoltată cu condiţia ca recolta să fie de la 30 până la 35 tone de pe un ha şi câte 200 lei pentru cantitatea de sfeclă de zahăr recoltată cu condiţia ca recolta să fie mai mult 35 la un ha.

Pentru subvenţionarea cultivatorilor de tutun sunt prevăzuţi 3 milioane lei. Aceşti bani MAIA urmează să-i aloce în două etape. În prima etapă, câte 350 lei pentru fiecare hectar plantat şi în cea de-a doua – în dependenţă de recolta obţinută la 1 hectar, câte 200 lei pentru fiecare tonă de tutun la obţinerea unei producţii medii până la 1,5 tone, 250 lei, de la 1,5-1,8 tone/ha şi 300 lei, de peste 1,8 tone/ha.

Pentru stimularea producerii materialului săditor pomicol şi înfiinţării plantaţiilor pomicole vor fi alocate 17 milioane lei. În scopul compensării parţiale a cheltuielilor de producere a materialului săditor pomicol – în mărime de 20,0 mii lei la hectar de suprafaţă a câmpului şi a înfiinţării, începând cu toamna anului 2006, a plantaţiilor pomicole, cu soiuri înscrise în Registrul soiurilor de plante a Republicii Moldova – în mărime de 10 mii lei la un hectar de suprafaţă plantată cu specii sămânţoase şi în mărime de 7,5 mii lei – pentru un hectar de suprafaţă plantată cu specii sâmburoase.

În vederea încurării dezvoltării culturii nucului, în anul 2007 vor fi alocaţi 3 mln. lei. Aceste resurse vor fi utilizate în baza Regulamentului cu privire la modul de creare şi utilizare a fondului pentru încurajarea dezvoltării culturii nucului, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr.189 din 5 martie 2001, cu modificările ulterioare, care prevede acoperirea cheltuielilor suportate.

2 milioane lei urmează să fie alocate pentru susţinerea promovării şi dezvoltării agriculturii ecologice. Mijloacele în cauză fiind destinate acoperirii parţiale a cheltuielilor suportate la dezvoltarea agriculturii ecologice.

Pentru subvenţionarea utilizatorilor de produse de uz fitosanitar (pesticidelor) şi fertilizanţi (îngrăşămintelor minerale), care sunt destinate compensării taxei pe valoarea adăugată calculate la procurarea acestor produse sunt prevăzuţi în bugetul de stat 45 milioane lei.

15 milioane lei vor fi alocaţi pentru subvenţionarea sectorului zootehnic, care vor fi utilizate la stimularea reutilării tehnologice a fermelor, complexelor zootehnice şi abatoarelor cu destinaţie de export al cărnii în sumă de 11 mln lei şi procurării animalelor de rasă – 4 mln lei.
Pentru subvenţionarea procurării tehnicii şi utilajului agricol vor fi alocaţi 20 milioane lei.

În gestiunea Întreprinderii de Stat ,,Moldresurse’’ vor fi 20 milioane lei pentru stimularea creării de staţiuni tehnologice de maşini, întru efectuarea lucrărilor agricole de bază, cum ar fi aratul, protecţia plantelor şi administrarea îngrăşămintelor.

Ministerului Finanţelor, prin intermediul Inspectoratului Fiscal Principal de Stat va gestiona 100 milioane lei prevăzuţi pentru subvenţionarea producătorilor agricoli la livrarea pe teritoriul ţării a producţiei agricole de fabricaţie proprie.

Moldova.Org informează: În anul 2006, din fondul pentru subvenţionarea producătorilor agricoli, au beneficiat de subvenţii peste 4 mii de producători agricoli.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.