Muntele misterelor

De Adriana Agapii/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Ceahlăul, munte sfânt considerat încă din timpul dacilor, nu este nici pe departe cel mai înalt vârf din România, dar este unicul vârf care se vede de la sute de kilometri, pe timp frumos.
Muntele a atras dintotdeauna privirile asupra sa, considerat ca fiind sălaş al zeului Zamolxis de antici, astăzi este străbătut de cea mai puternică axă energetică pe de globul pământesc, susţin specialiştii.

Istoricul antic grec Strabon povestea în unele dintre scrierile sale despre muntele Kogaion, pe care trăia preotul Zamolxis, devenit apoi zeu al dacilor. O altă legendă spune că fiica lui Decebal, Dochie s-a refugiat de trupele romane pe masivul Ceahlău şi s-a rugat îndelung la zeul Zamolxis să o scape de urgia romanilor şi s-a prefăcut în stană de piatră. Stânca Dochia străjuieşte şi azi muntele, fiind considerată de unii specialişti ca fiind o creaţie a mâinii omeneşti.

La fel ca în antichitate şi astăzi masivul Ceahlău este considerat sfânt, pe munte fiind construite primele altare creştine. Numărul mare de schituri. Biserici şi mănăstiri înălţate pe muntele Ceahlău, la ridicat la rangul celui de-al doilea munte sfânt după Muntele Athos din Grecia.

Două fenomene optice care se produc an de an pe masivul Ceahlău, măresc gradul de misticism al acestuia. În prima decadă a lunii august la răsăritul soarelui umbrele Vârfului Toaca şi Piatra Ciobanului formează o hologramă naturală imensă, având forma unei piramide perfecte. Acest fenomen durează timp de o oră jumătate. Pe data de 6 şi 7 august este probabilitatea cea mai mare de a se forma umbra, numită „Umbra Piramidei”. Un alt fenomen optic care se produce în aceiaşi perioadă a anului şi tot la răsăritul soarelui, direct deasupra vârfului

Toaca este un stâlp de o luminozitate intensă şi stranie, numită încă din antichitatea Calea Cerului. Cercetătorii sunt de părere că astfel de fenomene optice se datorează faptului că prin Ceahlău, şi anume prin vârful Toaca trece una din axele energetice ale Pământului. Acest vârf el însuşi este un adevărat mister, având forma unei piramide cu baza pătrată, această formă formându-se extrem de rar în mod natural.
Localnicii, martori a unor apariţii misterioase de lumini, sunt de părere că masivul Ceahlău este locul preferat de extratereştri în excursiile lor pe Terra.

Dacă este locul preferat de vizite ale extratereştrilor, cum să nu fie preferat şi de pământeni? Masivul Ceahlău rămâne a fi unul dintre cele mai frumoase masive din România, care este inundat de multe mistere şi legende, dar care în final îi intensifică frumuseţea.

Distanţa de la Chişinău până la masivul Ceahlău este de 321 km.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.