Muntele Everest va fi remăsurat

De Cătălin Ungureanu/ Chişinău / Moldova.ORG/ — Actualizarea dezbaterii dintre China și Nepal privitoare la înălțimea muntelui Everest a determinat autoritățile nepaleze să lanseze un proiect de remăsurare a celui mai înalt segment montan al planetei.

Acesta se va desfășura pe durata următorilor doi ani, în urma cărora se preconizează desființarea oricăror controverse referitoare la altitudinea maximă de pe Pământ.

Măsurătorile vor fi efectuate cu ajutorul unui sistem GPS, de curând intrat în arsenalul tehnologic al Nepalului. Un emițător va fi amplasat pe vârful muntelui, urmând ca prin satelit sa fie stabilite cu exactitate pretențiile altitudinale ale uriașului nepalez.

Prima măsurătoare oficială datează din 1955, când o cercetare a specialiștilor din India a constatat o altitudine de 8848 metri.

Cercetătorii chinezi, însă, pretind că trebuie considerată doar înalțimea vârfului pietros, cei 8848 de metri constituind înalțimea piscului înzăpezit. Potrivit datelor acestora, Everestul nu atinge mai mult de 8844 de metri.

Colac peste pupăză, specialiștii americani nu au întârziat să vină și ei cu propria versiune vis-a-vis de înalțimea muntelui, înaintând cifra de 8850 de metri altitudine, considerată, de altfel, la nivel internațional, însă mai puțin recunoscută de autoritățile nepaleze, care, suscitate de această dispută internațională, au decis să se ocupe singure de evaluarea propriului tezaur montan.

Pentru întâia oară, Everestul a fost cucerit de neo-zeelandezul Edmund Hillary și nepalezul Sherpa Tenzing Norgay în 1953, lucru care a stimulat ulterior alte circa trei mii de persoane să-și satisfacă poftele cățărătoare și dorul de înălțimi.

Everestul este parte a lanțului muntos Himalaya, amplasat între Câmpia Gangetică și Podișul Tibet, în Asia Centrală.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.