Monica Babuc: Mărțișorul a fost înscris în patrimoniul UNESCO

Comitetul Interguvernamental UNESCO pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial a votat înscrierea pe Lista Reprezentativă a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității a dosarului multinațional „Practicile culturale asociate zilei de 1 Martie” – dosar comun al Republicii Moldova, României, Bulgariei și FYROM (Macedonia).

„Ziceați că e iarnă? Ninge? Iar la noi e primăvara! Dragi prieteni, vă anunț cu enormă bucurie că la ședința UNESCO din insula Jeju, Coreea de Sud, mărțișorul nostru a fost inclus în lista reprezentativă a patrimoniului cultural imaterial al umanității. Mulțumim, decembrie! Ai fost generos cu noi în 2016 când ne-am regăsit covorul în lista UNESCO și iată azi – mărțișorul. Mulțumim tuturor celor care au contribuit, în primul rând colegilor noștri din România.

Un mulțumesc aparte Secretarului de Stat pentru cultură, dlui Andrei Chistol, care, și în 2016, și acum, a participat personal la onorabila dar dificila misiune de propulsare a dosarelor noastre în listă și a reușit. Viață lungă, mărțișor! Te iubim și suntem mândri”, a scris pe Facebook Monica Babuc.

La lucrările Comitetului ce are loc în Republica Coreea, în perioada 4-8 decembrie 2017, Republica Moldova este reprezentată de Secretarul de Stat al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării, Andrei Chistol.

În alocuțiunea sa, secretarul de stat Andrei Chistol a evidențiat valoarea de simbol a Mărțișorului, comună pentru Republica Moldova, România, Bulgaria și FYROM (Macedonia), simbol care de-a lungul secolelor a reușit să transmită un mesaj puternic de speranță și renaștere.

De asemenea, Andrei Chistol și-a exprimat încrederea că, alături de colindatul de ceată bărbătească și de tehnica țesutului de scoarțe, recent incluse pe lista UNESCO, sărbătoarea Mărțișorului va reprezenta un element esențial în promovarea și salvgardarea patrimoniului cultural național, atât la nivel local, cât și internațional.

Astfel, în baza dosarului depus de Republica Moldova, România, Bulgaria și Macedonia, experţii internaţionali ai Comitetului Interguvernamental UNESCO au apreciat valoarea universală de necontestat a „Practicilor culturale asociate zilei de 1 Martie” și a rolului pe care îl au în îmbogățirea diversității culturale și promovarea comunităților locale.

În afară de „Practicile culturale asociate zilei de 1 Martie”, Republica Moldova se poate mândri cu introducerea a altor 2 elemente: „Colindatul de ceată bărbătească în România și Republica Moldova“ (2013) și „Tehnicile tradiționale de realizare a scoarței în România și Republica Moldova” (2016).

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.