Moldovenii invinuiesc Guvernul, Parlamentul si autoritatile locale in cazurile de tortura

Circa 40 la suta dintre moldoveni considera ca vinovata de utilizarea torturii in Moldova este conducerea tarii, in special guvernul, parlamentul, dar si autoritatile locale, arata un sondaj realizat de catre organizatii privind apararea drepturilor omului. De asemenea fiecare al zecelea moldovean invinueste de existenta cazurilor de tortura politia si procuratura.

Potrivit acestui sondaj, in jur de 22% dintre respondenti, considera ca motivele aparitiei torturii sunt starea materiala precara si nivelul scazut de trai, in timp ce 12% sustin ca acestea ar fi carentele din legislatie. Unul din zece moldoveni este de parerea ca motivul principal ar fi actuala guvernare

Directorului Centrului Medical de Reabilitare a Victimelor Torturii “Memoria”, Ludmila Popovici, a mentionat miercuri, 18 iunie, in cadrul unei conferinte de presa, ca rezultatele acestui sondaj dovedesc ca opinia publica devine tot mai sensibila la cazurile de tortura depistate. Potrivit lui Popovici, la moment exista mai multe cazuri de tortura si maltratare din partea organelor de drept, fiind utilizate diferite metode de constrangere si de intimidare in timpul anchetei. De asemenea, exista si multe cazuri de impunitate, cand functionarii nu sunt trasi la raspundere, continuand sa savarseasca acte de torura si maltratare.

Avocatul Vitalie Nagacevschi a mentionat, in acelasi timp, ca Moldova continua sa aiba anumite probleme in ce priveste numarul cazurilor de tortura si maltratare. „Toate cererile privind legalitatea arestului care au fost adresate la Curtea Europeana a Drepturile Omului (CEDO), au fost pierdute de catre Moldova, astfel putem conchide ca exista un numar mare de persoane care sunt inchise in mod ilegal” sustine avocatul Nagacevchi.

Potrivit lui, o alta problema este si suprapopularea inchisorilor, detinutii aflandu-se in conditii inumane si degradante de trai, Nagacevschi exprimandu-si, totodata, nedumerirea de ce nu se practica arestul la domiciliu, care ar implica si costuri mai mici.

Mentionam ca ziua de 26 iunie a fost proclamata incepand cu anul 1997 “Ziua Internationala a Organizatiei Natiunilor Unite pentru sustinerea victimelor torturii, in peste 70 de tari, inclusiv Moldova, fiind organizate cu aceasta ocazie diverse manifestatii.

De mentionat ca in vederea diminuarii prevenirii cazurilor de tortura si maltratare in Moldova a fost creat la decizia Legislativului, Consiliul Consultativ in cadrul Centrului pentru Drepturile Omului, in conditiile indeplinirii Protocolului Facultativ la Conventia ONU impotriva torturii.// // Reporter.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.