Moldovenii din Olanda și-au etalat cele mai frumoase ii într-o expoziție foto virtuală

Membrii comunității de moldoveni din Regatul Țărilor de Jos au sărbătorit astăzi portul national românesc prin lansarea expoziției virtuale IA din Olanda.

Anul acesta echipa Noroc Olanda și ASRM Olanda aveau planificate o șezătoare la care moldovenii stabiliți cu traiul în Regatul Țărilor de Jos ar fi sărbătorit IA prin învățarea principiilor de bază de confecționare a unei ii. Așa cum COVID le-a dat nițel planurile peste cap, comunitatea s-a mobilizat, au scos mândrIA din dulap și a creat o expoziție virtuală pe pagina de facebook Noroc Olanda.

„Ia reprezintă un brand de țară, mai ales pentru cei care se află în diasporă. Este piesa vestimentară pe care noi o îmbracăm, de regulă, la șezătorile sau sărbătorile comunității. Anul acesta, când pandemia ne-a izolat, 24 iunie și Ziua Universală a Iei este un prilej să ne simțim mai aproape unul de altul”, spune Dorina Baltag, fondatoarea Noroc Olanda și cea care a venit cu această idee.

Mihaela Fedoseev, una dintre coordonatoarele ASRM Olanda, este și ea o mare susținătoare a cămașei tradiționale. „Ia este piesa vestimentară pe care am început să o port de când am ajuns în diasporă. Mă face să mă simt mândră și mai aproape de casă. Îmi alină dorul. Din aceleași motive aleg astăzi să mă implic și în organizarea proiectelor ce țin de Ie. Pentru mine, acesta este un mijloc de a promova imaginea țării și de a demonstra că tradițiile noastre sunt încă vii”, spune aceasta. 

Paricipanții la expoziție au asociat IA cu rădăcini, tradiții, feminitate, dor, autenticitate, prieteni și acasă. În total au reușit să adune peste 40 de ii pe care membrii comunității aleg să le poarte cu mândrie la fiecare întâlnire!

Publicăm mai jos o parte din poze, iar pentru galeria integrală vă invităm să accesați acest link.

Mă visez în presă de pe la 15 ani. Tot atunci am început să public în ziare pentru elevi, să particip la proiecte radio. Am fondat reviste studențești, platforme online, ador Social Media. Am dus un blog activ peste zece ani și nu-mi imaginez să treacă o zi fără să scriu câteva rânduri. Am preluat administrarea Moldova.org în 2012 și nu mi-e frică să-l numesc proiectul vieții. Nu mai am timp pentru reportaje, eseuri și toate textele pe care visez să le scriu pentru Moldova.org, dar sunt fericită că pun umărul prin proiectele pe care le dezvoltăm la existența acestei echipe care documentează, scrie și publică materiale cu care ne mândrim.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.