Moldovenii cu studii de peste hotare au mai puţine şanse de angajare, studiu

De această părere sunt experţii IDIS Viitoul, care au prezentat astăzi, 23 noiembrie, un studiu în acest sens. Potrivit autorilor, moldovenii care au făcut studii peste hotare întâmpină mai multe dificultăţi mai ales din punctul de vedere al nerecunoaşterii diplomelor de studii din străinătate.

Autorii consideră că principala problemă în angajarea acestor tineri este lipsa unor mecanisme viabile de recunoaştere şi validare propriu-zisă a calificărilor şi învăţării anterioare a migranţilor întorşi acasă. „În acest context, devine problematică angajarea migranţilor calificaţi fără diplome sau atestare în cadrul companiilor din Republica Moldova şi în special în cele cu capital străin. Din aceste considerente, este necesară instituirea unui mecanism de validare a învăţării anterioare în R. Moldova”, a explicat expertul Viorica Antonov.

„Printre politicile recomandate în acest studiu menţionăm instituirea unui Centru Republican de Coordonare a Validării care să fie subordonat Ministerului Educaţiei, dar şi accelerarea adoptării Codului Educaţiei”, a subliniat Cornel Ciurea.

Plecând de la experiența unor state europene și luând în considerare particularitățile pieței muncii, a sistemului de învățământ și a dezvoltării instituționale din ţară, autorii au venit cu recomandări pentru punerea în practică a unor modalități de recunoaștere a învățării formale și non-formale anterioare în ţara noastră. „Uniunea Europeană insistă asupra recunoaşterii învăţării anterioare şi din acest motiv am pornit de la exemplele ţărilor UE pentru a vedea ce putem implementa în cazul R. Moldova”, a precizat Valeriu Frunzaru, expert din România

Experţii spun că cel mai greu le vine celor care urmează studii neformale. Se au în vedere persoanele care lucrează în străinătate şi obţin certificate în baza activităţilor practice, şi nu a studiilor teoretice. Acest document nu este recunoscut în Moldova.

Potrivit Ministerului Educaţiei, pentru ca diplomele neformale obţinute în străinătate să fie recunoscute în Moldova, deţinătorii trebuie să urmeze studii suplimentare pentru a dobândi şi cunoştinţe teoretice.
 

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.