Moldova, un fel de rezervaţie pentru copiii orfani…

Trauma pe care o primesc în copilărie îi marchează pentru o viaţă întreagă. Dacă ar vorbi toţi odată despre durere, atunci Moldova ar deveni unul dintre cele mai cunoscute state din lume prin tragedia copilului instituţionalizat.

Maxim are 21 de ani, dintre care 11 i-a petrecut în internat. Acum gândeşte ca un adevărat bărbat, deşi nu-i vine a crede că suferinţele acumulate de-a lungul anilor îi vor permite să reziste după ieşirea din internat.

„Când am împlinit vârsta de 7 ani, părinţii mei au divorţat. Acest fapt m-a făcut să sufăr foarte mult, ceea ce mi-a provocat o criză psihico-morală. De aceea nu am reuşit să finisez nici chiar clasa întâi, într-o şcoală normală. Plus la toate aveam un defect în vorbire. În clasa întâi puteam să pronunţ doar şase litere. Toate aceste stări de lucruri au făcut-o pe mama să mă dea la internat. Am stat la internat zece ani. Până în clasa a patra mergeam acasă în week-end, iar după o criză nervoasă (cineva mi-a furat cămaşa) a trebuit să rămân pentru mult timp acolo, perioadă în care mama plecase sau dispăruse din ţară. Educatorii mi-au spus că a fost traficată.

Mama a plecat din ţară când eram în clasa a VIII-a (17 ani). Atunci chiar m-am simţit singur pe lumea asta. Internatul, chiar dacă era izolat de lume, m-a făcut să văd cât de dură este viaţa. De aceea, după absolvire mi-a fost mult mai uşor. În schimb, colegii mei au avut mult de suferit. Ei nu reuşesc să reziste nici la cele mai mici lovituri pe care le rezervă viaţa. Din acest motiv cad pradă extremelor – alcool, droguri, prostituţie”, a început povestea sa Maxim, absolvent al unui internat din ţară.

Pustiite sunt şi sufletele a zeci de mii de copii rămaşi, pentru un timp sau poate pentru totdeauna, orfani.

“Copiii sunt viitorul omenirii”

Iată o sintagmă întâlnită, probabil, la toate popoarele, în mai toate limbile. Dar pe cât de des este utilizată, pe atât de repede e uitată, devenind, adesea, doar un slogan golit de conţinut.

„Pentru mine cel mai dificil a fost să-mi găsesc un loc de muncă. Din internat am ieşit un „nimeni”, cum obişnuiau să-mi spună profesorii, nu aveam o profesie, nu aveam casă, nu aveam rude, nu aveam nimic. Îmi era frică să nu mă folosească cei care mă vor angaja la muncă. Nu ştiam cum să mă apăr să nu fiu traficat, măcar şi la mine în ţară. Am rezistat la tentaţia de a face bani mari, mulţi. Ştiam că sunt singur pe lume şi chiar dacă mi se întâmplă ceva nu are cine să mă ajute.

De fapt, eu trăiesc după un principiu de viaţă pe care mi l-am format. Nu-ţi pierde capul, nu ceda şi totul va merge după cum îţi doreşti. Nu am fost stăpân pe situaţie imediat după ce am absolvit internatul. Am fost membru al unor găşti dubioase. Acum unii dintre ei sunt morţi, narcomani, alcoolici, traficaţi sau condamnaţi”.

Maxim spune că nu ar schimba nimic din viaţa lui. Tot prin ce i-a fost dat să treacă i-a servit drept o lecţie bună de viaţă care l-a făcut şi mai puternic. Dacă nu ar fi scos învăţăminte din experienţele anterioare, ar fi putut ajunge astăzi un vagabond sau cine ştie care i-ar fi fost soarta.

Acum Maxim este elev la o şcoală de meserii. Vrea să devină un mare bucătar. Visează să-şi deschidă o reţea de restaurante.

El consideră că de soarta copiilor care ajung orfani se fac vinovaţi, în primul rând, părinţii, parţial societatea, iar mai târziu ei înşişi. Şi asta dacă nu încearcă să schimbe nimic în viaţa lor, nu fac faţă realităţii…

Viaţa unui copil orfan este ca o loterie, în mare parte fără câştig…

Victor Lutenco, coordonator programe de Prevenire din cadrul Organizaţiei Internaţionale pentru Migraţiune (OIM), susţine că Maxim prezintă un caz reuşit, cu happy-end, însă majoritatea copiilor care absolvesc instituţiile de tip rezidenţial formează un grup de risc şi merită o atenţie deosebită.

„Cifrele de care dispune OIM sugerează că 10% din victimele traficului de persoane din Moldova au crescut în instituţii rezidenţiale, precum ar fi şcolile-internat. Absolvenţii acestui tip de instituţii sunt expuşi de 10 ori mai mult la riscul de a deveni victime ale traficului, în comparaţie cu cei care au crescut în mediu familial normal. În Republica Moldova, peste 12.000 de copii trăiesc în instituţii rezidenţiale, în care sunt plasaţi din diferite motive, deseori din cauza lipsei sistemelor de securitate socială şi a serviciilor specializate”, susţine specialistul din cadrul OIM.

Discuţia noastră cu Maxim a durat câteva ore bune, timp în care el a ezitat să ofere amănunte despre viaţa lui de absolvent al internatului, din frica de a nu fi recunoscut. Părea speriat de faptul că vocea lui ar putea face rău altor copii care urmează să părăsească orfelinatele. Dar acest gând i-a dat puteri să vorbească despre realitatea care provoacă durere unor tineri care fac parte din această societate, celor trei la sută din copii orfani din ţară care devin independenţi într-o lume ce nu-i acceptă.

„Donează azi pentru viitorul lui de mâine!!!”

Acesta este mesajul campaniei lansate de Diaconia pe 1 decembrie, campanie de colectare a fondurilor pentru susţinerea tinerilor orfani, absolvenţi ai internatelor din Republica Moldova. Campania are drept scop sprijinirea tinerilor orfani, cei care ating vârsta majoratului şi sunt nevoiţi să părăsească orfelinatul, neavând, în acelaşi timp, un loc de trai.

Diaconia îşi propune să ajute copiii orfani ca să depăşească momentele unei vieţi dependente după absolvirea internatelor şi să-şi formeze deprinderi individuale de viaţă, pentru a face faţă mai uşor mediului în care ajung. În acest sens, Misiunea, prin intermediul asistenţilor sociali, va identifica 40 de copii orfani din sistemul rezidenţial, care vor beneficia, în funcţie de fiecare caz în parte, de servicii sociale (suportul asistentului social, consiliere psihologică, consultanţă juridică).

Fiecare copil va fi tratat individul, în funcţie de gravitatea problemei cu care se confruntă. Însă toţi aceşti copii vor beneficia lunar de o bursă în mărime de 400 de lei (cca. 30 de Euro). Doar aşa tinerii orfani vor reuşi să-şi formeze capacităţi personale care să le ajute să înceapă o viaţă independentă.

De remarcat faptul că fondurile pe care Diaconia îşi propune să le colecteze în această campanie urmează a fi folosite pentru a mări şansele de integrare socială a acestor copii şi a sensibiliza opinia publică în legătură cu problemele lor.

Acţiunea de colectare a fondurilor pentru sprijinirea copiilor orfani absolvenţi de internate se desfăşoară în perioada sărbătorilor de Crăciun. Orice fel de donaţie este extrem de apreciată! Pot fi 5 lei, 10 lei, 50 lei sau 100 de lei. Oricât doriţi!

Toţi cei care vor să-i ajute pe aceşti copii, pot contribui financiar transferând bani pe contul bancar al Misiunii: M.S. Diaconia,

c/f 40246014

c/d 225110000186757

BC VictoriaBank S.A. filiala N3,

VICBMD2X416

Pentru mai multe detalii ne puteţi contacta la numărul de telefon: 75 56 35; 92 28 29. // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.