Moldova se pregătește de Ziua Internațională pentru Susținerea Victimelor Torturii

Centrul de reabilitare al victimelor torturii, Amnesty International, Promo-LEX, Oficiul Avocatului Poporului și alte organizații au lansat în perioada 22-30 iunie o campanie de informare și combatere a torturii, prilejuită de Ziua Internațională pentru Susținerea Victimelor Torturii, care este marcată în fiecare an pe 26 iunie. Anul acesta, ziua are sloganul “Reabilitarea este un drept!”.

Potrivit reprezentanțiilor acestor organizații, organele de stat precum poliția, procuratura și instanțele judecătorești tergiversează, fie din motive obiective sau subiective, tergiversează examinarea cazurilor de tortură și creează situații de impunitate. Aceștia spun că statul, și nu ONG-urile, trebuie să fie cel care previne tortura sau alte tipuri de abuz.

O altă problemă identificată de ONG-uri este lipsa unui cadru de monitorizare a cazurilor de tortură în regiunea transnistriană.

Activitatea de prevenire a torturii este împuternicită din 2007 Oficiului Avocatului Poporului, iar din 2008 a apărut mecanismul extrajudiciar de prevenire a torturii. Oficiul Avocatului Poporului monitorizează cazurile de tortură din penitenciare și instituțiile de poliție (inclusiv în birourile de audiere) și monitorizează comportamentul funcționarilor de stat. De asemenea, aceștia monitorizează spitalele de psihiatrie în care oamenii merg benevol, însă care reprezintă un risc sporit de tortură pentru oamenii vulnerabili, deoarece infirmierii și medicii pot atenta la integritatea psihică sau fizică a pacienților. Oficiul intenționează să se extindă și să monitorizeze și tortura în internatele pentru copii, la care nu au acces acum.

Un alt rol al Oficiului Avocatului Poporutui este perfecționarea legislației și crearea unui cadru normativ care să asigure respectarea drepturilor fundamentale ale omului.

În această sâmbătă la ora 10:30 va fi organizat un maraton în parcul “Valea Morilor” care să promoveze ideea reabilitare a victimelor torturii.

În Republica Moldova, Mecanismul național de prevenire a torturii (MNPT) a fost instituit în anul 2007, în conformitate cu protocolul Opțional la Convenția ONU împotriva torturii și pedepselor, tratamentelor inumane și degradante.

Student, jurnalist. Mai multe detalii la nicu.md.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.