Moldova – o destinaţie atractivă pentru servicii în domeniul TIC?

Moldova ICT Summit 2010 – catalizator al industriei TIC din R.Moldova

Pe parcursul a două zile experţii locali şi internaţionali au reuşit să comunice sectorului TIC din Republica Moldova soluţii şi scenarii pentru dezvoltarea viguroasă a industriei TIC pe plan profesional, strategic şi economic.

Participanţii din cadrul Moldova ICT Summit 2010 apreciază acest eveniment drept unul valoros în stabilirea unui dialog şi a unei colaborări constructive cu reprezentanţii guvernului, identificarea unor acţiuni şi intervenţii pentru susţinerea sectorului în ţară şi promovarea acestuia peste hotarele Republicii Moldova. Experţii internaţionali au remarcat importanţa suportului din partea guvernului, în special Ministerului Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiilor, companiilor private, organizaţiilor internaţionale şi a donatorilor pentru realizarea obiectivelor propuse în cadrul acestui eveniment.

“Considerăm că Moldova ICT Summit 2010 a fost unul de succes. Summit-ul a reunit experţi locali şi internaţionali, participanţi din cinci ţări, a propus soluţii pentru sector, business, societate, a oferit posibilitatea de dialog deschis pentru problemele aferente sectorului”, a declarat Doina Nistor, Directorul proiectului Creşterea Competitivităţii şi Dezvoltarea Întreprinderilor, proiect finanţat de USAID, menţionând că acest summit este un semnal care a impulsionat trecerea industriei TIC din R. Moldova la o nouă epocă de dezvoltare, care va fi mult mai dinamică şi mai eficientă.

Lazlo Klucs, consultant CBI (Olanda), a declarat în cadrul evenimentului că “R. Moldova nu va putea deveni outsourcing lider în domeniul IT din lume, dar ar putea găsi o nişă convenabilă pentru ocupa o poziţie de frunte. Pentru aceasta R. Moldova va avea nevoie de o poziţionare clară şi o promovare eficientă. Nu e nevoie de a încerca să concurăm cu astfel de ţări ca India, Rusia, Brazilia. Drept exemplu demn de urmat poate fi aplicat modelul Egiptului, care nu era cotat cinci ani în urmă de nimeni, dar acum este o destinaţie atractivă pentru servicii în domeniul TIC”

Filip Stojanovich, directorul proiectului USAID RCI (Bulgaria) a recomandat companiilor moldoveneşti să participe activ în unele proiecte on-line menite pentru promovarea sectorului privat din regiune, pentru a obţine un acces mai lejer pe pieţele internaţionale şi o înţelegere a exigenţelor pieţei europene.

Iurii Coroban, director adjunct Alfa Soft a declarat în cadrul summit-ului că “R. Moldova este o ţară cu resurse umane reduse, din această cauză nu trebuie să luptăm pentru o poziţie de lider în industria TIC internaţională. Trebuie doar să luăm asupra noastră un segment din întregul proces global de producţie. Ca exemplu poate fi servi cazul Palestinei, unde industria TIC este la un nivel net inferior celui din R. Moldova”.

Veaceslav Cunev, Preşedintele Asociaţiei Companiilor T.I.C. a menţionat că “în prezent există legislaţia necesară pentru dezvoltarea sectorului TIC, dar o practică funcţionabilă nu există. Pentru a promova şi susţine acest sector este nevoie de o conlucrare eficientă, în primul rând a jucătorilor de pe piaţa TIC cu statul, şi apoi ei între ei”.

În cadrul summit-ului, Premierul Vlad Filat a acordat o atenţie sporită organizării acestui eveniment prin prisma susţinerii din partea Guvernului R. Moldova a industriei TIC. „Atragem o mare atenţie acestui domeniu. În acelaşi timp Ministrul Tehnologiilor Informaţionale şi Comunicaţiei, Alexandru Oleinic, a menţionat că “acest eveniment este unul decisiv pentru industria TIC din R. Moldova, care inevitabil va contribui la dezvoltarea sectorului TIC. Sunt sigur că lucrările acestui summit vor finaliza cu o ofertă unică a R. Moldova pentru comunitatea internaţională, care ne va aduce în rândul statelor lidere în domeniul TIC”.

În cuvântul de deschidere a summit-ului, Oleg Macari, directorul companiei F-Line Techologies, a ţinut să împărtăşească din experienţa acumulată în domeniul implementării standardului CMMI. Potrivit lui, în rezultatul acestui proces, venitul anual al companiei creşte, cultura de producere se schimbă în direcţia pozitivă, inclusiv, şi capacităţile de autopercepţie şi autoevaluare din partea personalului.

Membrul consiliului director ATIC şi consilier dezvoltare afaceri Moldcell Dmitrii Parfentiev, a subliniat că operatorii de telecomunicaţii consideră că summit-ul a devenit un catalizator al dezvoltării economice a Republicii Moldova. „Tehnologiile noi demonstrate în cadrul summit-ului aduc aportul la accesibilitatea sporită a internetului în fiecare casă şi creează susţinerea informaţională pentru dezvoltarea diferitor proiecte de e-government. Plăţile efectuate prin intermediul telefonului mobil pot schimba radical modul de viaţă a cetăţenilor şi să le asigure acces la plăţile electronice din orice regiunea a Republicii Moldova”, a mai spus Dmitrii Parfentiev.

Manager General Microsoft Romania, Calin Tatomir, a declarat că “industria IT a fiecărei țări este motorul economiei, pentru că o dezvoltare economică este imposibilă fără perfecționarea industriei tehnologiilor informaționale. Compania Microsoft investește anual circa 9,5 mlrd de dolari în domeniul cercetărilor și educației. Dorim ca şi R.Moldova să fie inclusă în acest proiect după semnarea unui acord cu Ministerul educației de la Chișinău”.

Evenimentul a fost axat pe trei direcţii:

* Development4ICT – platforma de comunicare între jucătorii sectorului TIC vizavi de principalele bariere şi provocări pentru o dezvoltare viguroasă a sectorului;
* ICT4Business – o platformă pentru companiile TIC din Moldova pentru a discuta şi a-şi prezenta soluţiile pentru business-ul autohton.
* ICT4Professionals – cunoştinţe pentru profesionişti – o serie de sesiuni tematice, inovative, relevante pentru specialiştii din domeniul TIC.

Evenimentul a fost organizat de Asociaţia Naţională a Companiilor Private din Domeniul TIC, Proiectul USAID- Creşterea Competitivităţii şi Dezvoltarea Întreprinderilor, reprezentanţa Microsoft, cu suportul sponsorilor proiectului RCI, finanţat de USAID, proiectul EU, SEPIA, Moldcell, F-line Technologies.

Este remarcabil faptul că la lucrările summit-ului au participat 17 experți internaţionali şi în jur de 1000 de participanţi unici înregistraţi.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.

Subiecte similare