Moldova, neprietenoasă pentru bicicliști! Patru bicicliști au decedat în acest an, iar peste 60 au fost traumatizați

Străzile din Republica Moldova nu doar că sunt neprietenoase pentru bicicliști, dar de-a dreptul periculoase. O confirmă statisticile, care spun că doar în acest an s-au produs 66 accidente rutiere cu implicarea bicicliștilor.

“Șoferii moldoveni nu respectă regulile, iar atunci când lovesc un biciclist, fug de la fața locului”

Eugen Țurcan utilizează bicicleta în Chișinău de ani buni și spune că cel mai mare pericol pentru bicicliști sunt șoferii. În utimele șase luni a fost implicat de două ori în accidente și de fiecare dată, spune acesta, șoferii au fugit de la fața locului. “Șoferii, în special taximetriștii nu sunt atenți la trafic, de cele mai dese ori taie calea pietonilor și bicicliștilor. Am fost accidentat de două ori și în ambele cazuri nici nu am avut ocazia să-i explic șoferului că a greșit pentru că fugiseră de la locul accidentului”, povestește Eugen.

Tânărul spune că amatorii de biciclete trebuie să fie precauți atunci când ies pe două roți în oraș. “Nu am avut traume serioase până acum pentru că de fiecare dată sunt echipat corespunzător, am cască, mănuși, ochelari. De asemenea, e foarte important să semnalizăm în trafic și să avem dispozitive reflectorizante la bicicletă”, explică acesta.

Potrivit datelor furnizate de Inspectoratul Național de Patrulare la solicitarea moldova.org, în primele opt luni ale acestui an s-au produs 66 accidente rutiere cu implicare biciclicliștilor. În rezultat, 4 persoane au decedat, iar altele 62 au fost traumatizate.

Studiu: Moldovenii nu iubesc bicicletele

Potrivit unui studiu realizat de Magenta Consulting, cel mai mare număr de biciclete este concentrat în mediul rural și în urbiile mici.
80 la sută din respondenții din Chișinău au declarat că nu dispun de o bicicletă, în timp respondenții din Bălți au declarat, în număr de 89 la sută, că nu au bicicletă acasă.

Bicicletele sunt folosite cu preponderență ca mijloc de transport, pentru deplasarea zilnică la destinațiile necesare. De plăcere acestea sunt conduse mai mult de tinerii de 16-20 de ani, dar și de respondenții din categoria de vârstă 26-40 de ani, această tendință fiind probabil motivată de popularitatea în creștere a ciclismului ca sport plăcut și util pentru menținerea în formă.
Potrivit studiului, cel mai puțin circulă cu bicicleta respondenții de 51-60 de ani.

studiu_biciclete

Ce trebuie să știi atunci când ieși cu bicicleta

În trafic nu doar șoferii au obligații, dar și bicicliștii. Moldova.ORG a solicitat de la Inspectoratul Național de Patrulare setul de reguli de care trebuie să țină cont amatorii de biciclete. În primul rând, bicicliștii trebuie să cunoască că au voie să iasă pe un drum public doar dacă au 14 ani.

Bicicleta trebuie condusă numai pe un singur rând, iar, dacă există pistă de biciclete pe direcția de deplasare, este obligatorie folosirea ei. Regulamentul prevede și purtarea căștilor de protecție, dar echiparea bicicletei cu mijloace de iluminare și dispozitive refletorizant fluorescente funcționale. Bicicliștii nu au voie sa traverseze drumurile publice pe trecerile destinate pietonilor, în timp ce se deplasează pe bicicletă.

Totodată, acestora le mai este interzis:

-să învețe să conducă biciclete pe drumurile intens circulate;

-să circule pe trotuare, cu excepția cazului când pe acestea sunt amenajate piste speciale destinate lor;

-să circule în timp ce se află sub influența alcoolului, a produselor ori substanțelor stupefiante sau a medicamentelor cu efecte similare acestora;

-să se țină de un vehicul aflat în mers ori să fie remorcat de un alt vehicul sau împins ori tras de o persoană aflată într-un vehicul;

-să transporte o altă persoană, cu excepția copilului până la 7 ani, numai dacă vehiculul are montat în față un suport special, precum și a situației când vehiculul este construit și/sau echipat special pentru transportul altor persoane;

-să circule pe partea carosabilă în aceeași direcție de mers, dacă există o cale laterală, o potecă sau un acostament practicabil, ce poate fi folosit;

-să transporte sau să traga orice fel de obiecte care, prin volumul ori greutatea lor, stânjenesc sau periclitează conducerea vehiculului ori circulația celorlalți participanți la trafic;

-să circule pe aleile din parcuri sau din grădini publice, cu excepția cazurilor când nu stânjenesc circulația pietonilor;

-să circule fără a purta îmbracăminte cu elemente fluorescent-reflectorizante, de la lăsarea serii până în zorii zilei sau atunci când vizibilitatea este redusă.

pista_biciclisti_chisinauPista buclucașă din Chișinău

În luna mai autoritățile capitalei au “desenat” mai multe linii galbene. Bicicliștii, dar și internauții au făcut haz, menționând că pistele nu sunt funcționale. În consecință, edilul capitalei, Dorin Chirtoacă, a declarat că pistele construite sunt doar un început, iar acestea vor fi îmbunătățite treptat.

Contactat de moldova.ORG, Vadim Brânzaniuc, purtător de cuvânt la Primăria Chișinău, a declarat că încă nu s-a ajuns la o decizie privind îmbunătățirea pistelor de pe străzile capitalei. “Urmează ca specialiștii să se expună în privința aceasta”, a adăugat Brânzaniuc.

NED logo shortPrintAcest articol a fost realizat în cadrul proiectului “Fortificarea independente mass-media online din Republica Moldova prin de know how din Uniunea Europeană” (Proiect Moldova.ORG) Acesta este implementat cu suportul Parteneriatului European pentru Democrație (EPD) din resursele financiare oferite de Fondul Naţional pentru Democraţie (NED).

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.