Moldova mai trimite 41 de militari în Kosovo

Un nou grup de militari moldoveni va pleca în operaţiunea de menţinere a păcii KFOR din Kosovo. Cei 41 de soldați sunt al treilea contingent din Moldova care se alătură misiunii. Contingentul este format dintr-un pluton de 33 de militari, destinat misiunilor de securitate şi pază a obiectivelor militare şi de patrulare, o echipă de genişti compusă din 7 militari, dar şi un ofiţer de stat major.

La ceremonia organizată astăzi cu oceastă ocazie au fost prezenți prim-ministrul Chiril Gaburici, ambasadorul SUA, James Pettit, ambasadorul Italiei, Enrico Nunziata, reprezentanţi ai corpului diplomatic civil şi militar, precum şi familii ale ofiţerilor şi subofiţerilor detaşaţi în operațiune.

Premierul le-a urat succes și drum bun militarilor detaşaţi în misunea de pacificare. „Pentru Republica Moldova, prezenţa militarilor moldoveni, în cadrul exerciţiilor multinaţionale şi a operaţiunilor de menţinere a păcii, este un act de mândrie. Domnilor militari, Vă doresc să aveţi o misiune de succes. Să reveniţi acasă cu experienţă nouă, dar nu în ultimul rând, cu simţul datoriei îndeplinite”, a declarat Chiril Gaburici. La final, premierul a înmânat Drapelul de luptă militarilor și a discutat cu familiile acestora.

Maiorul Ianac Deli, superiorul contigentului KFOR-3, a precizat că militarii au fost selectați în baza unui concurs riguros. “Vă promitem că, fiind departe de casă, o să fim mesageri ai păcii și o să purtăm Drapelul Republicii Moldova cu cinste și onoare, așa cum o fac de fiecare dată militarii Armatei Naționale”, a afirmat maiorul Ianac Deli.

Cei 41 de militari vor activa, timp de şase luni, în baza multinaţională Camp Vilaggio Italia, dislocată în localitatea Pech, Kosovo. Decizia de detaşare a militarilor Armatei Naţionale în misiunea KFOR a fost aprobată de Parlamentul Republicii Moldova, la 1 noiembrie 2013. Primul contingent al Armatei Naţionale a fost detaşat în misiunea KFOR din Kosovo la 8 martie 2014.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.