Moldova importă energie electrică din Ucraina prin doi intermediari

Reprezentanţii autorităţilor de la Kiev au anunţat oficial că exportul de energie electrică către Republica Moldova este efectuat prin intermediul a doi operatori.

Potrivit viceministrului Combustibilului şi Energeticii al Ucrainei, Oleg Bugaev, în afară de întreprinderea moldovenească Energocom, un contract de livrare a curentului electric a fost semnat şi cu compania Energo-Partner. „Compania Energo-Partner a propus condiţii de livrare mai avantajoase, comparativ cu cele oferite de Energocom, deoarece are relaţii directe cu consumatorii din Moldova. Cotele de export ale energiei electrice sunt împărţite, practic, echivalent, 50% la 50% între Energocom şi Energo-Partner.

Ambele acorduri prevăd trecerea la livrarea energiei electrice la preţuri de piaţă începând cu vara anului 2009.

În acelaşi timp, într-o investigaţie realizată de Centrul de Investigaţii Jurnalistice de la Chişinău, s-a anunţat despre includerea în schema de import a curentului electric din Ucraina a companiei Energo-Partner, dar această informaţie a fost negată de autorităţile moldovene.

Reamintim că, ministrul Economiei şi Comerţului din Moldova, Igor Dodon, a semnat, la finele lunii mai a anului curent, la Kiev, un acord privind condiţiile şi preţul de import al energiei electrice din Ucraina, după care a anunţat că preţul de import a energiei electrice a fost majorat cu 10 la sută, de la 0,04 dolari, la 0,044 dolari pentru un kWh. Potrivit lui Igor Dodon, acordul privind livrările de energie electrică din Ucraina în Moldova ar fi cel mai favorabil pentru Republica Moldova, deoarece, în prezent, preţurile pe piaţa ucraineană angro de energie electrică constituie peste 0,062 dolari pentru un kWh, iar preţurile la care este exportată energia ucraineană în Ungaria, Slovacia şi România depăşesc 0,07 dolari pentru un kWh.

Până în prezent compania de stat Ukrinterenergo, operatorul ucrainean la importul şi exportul de curent electric, livra energia electrică în R. Moldova prin intermediul societăţii pe acţiuni Energocom. Conform acestei scheme de import, Energocom cumpăra energia electrică din Ucraina, după care aceasta era livrată reţelelor electrice de distribuţie RED Nord, RED Nord-Vest şi RED Union Fenosa, care, la rândul lor, o furnizau consumatorilor.

De notat că Ucraina asigură circa 75 la sută din necesităţile de energie electrică ale Republicii Moldova. // Flux

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.