În Moldova a fost creată Mișcarea Femeilor Migrante

Mai mult de 60 de femei cu experiența migrației și-au unit forțele și au creat Mișcarea Femeilor Migrante. Aceastea îşi  propun să se implice mai activ în colaborarea cu autoritățile și în dezvoltarea țării, precum și să militeze pentru drepturile lor.

Conform statisticilor, majoritatea migranților din Moldova sunt femei. Ele contribuie anual cu peste 700,000 de euro, ceea ce reprezintă 10% din Produsul Intern Brut (PIB).

„Mereu am crezut că femeile au potențial de a schimba lumea, mai ales femeile care vin cu experiență, cunoștințe din afară. Urmează să ne axăm pe cele patru obiective principale pe care le avem și ne dorim să inițiem colaborări cu alte mișcări de femei migrante din afara țării. De exemplu, știu că grupul femeilor din Filipine sunt factori de decizie în hotărâri de guvern”,a declarat Nicoleta Apostol, președinta Mișcării Femeilor Migrante.

Ea a precizat că la final mişcarea îşi propune să devină o forță în deciziile care se iau la nivel național în tot ce priveşte femeile migrante.

Printre prioritățile identificate de Mișcarea Femeilor Migrante sunt transferarea pensiilor, recunoașterea diplomelor de studii, integrarea mai ușoară a copiilor reveniți de peste hotare în școlile din Moldova, și altele.

Crearea Mișcării Femeilor Migrante a fost facilitată în cadrul proiectului „Promovarea și protejarea drepturilor femeilor lucrătoare migrante”, implementat de UN Women în strânsă colaborare cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Biroul pentru Relații cu Diaspora, și alți parteneri.

La rândul său, Anastasia Oceretnîi, viceministra Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, a declarat că migrația și dezvoltarea sunt interdependente., iar migranții pot contribui și contribuie la dezvoltarea țării. “Eu mă bucur că prin acest proiect s-a reușit sa se promoveze modelul pozitiv al migrației și femeile care au deschis afaceri și au reușit să susțină familia și comunitatea”, a spus viceministra.

Olga Coptu, șefa Biroului pentru Relații cu Diaspora, a menţionat că diin păcate autorităţile nu pot schimba proporțiile migrației care deja a avut loc și care a afectat practic fiecare familie. “În continuare, ne vom concentra asupra susținerii persoanelor revenite”, a spus Olga Coptu.

„UN Women va continua parteneriatele stabilite în cadrul acestui proiect și vom continua să susținem femeile migrante și promovarea drepturile lor”, a notat Ulziisuren Jamsran, reprezentanta de țară, UN Women.

„Promovarea și protejarea drepturilor femeilor lucrătoare migrante” este un proiect internațional implementat de UN Women și alți parteneri și finanțat de Uniunea Europeană. Proiectul s-a desfășurat în 3 țări: Mexic, Filipine și Moldova. În Moldova acest proiect a fost implementat de UN Women în strânsă colaborare cu Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei, Biroul pentru Relații cu Diaspora, și alți parteneri.

Foto: UN Women Moldova/Marina Vatav

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.