Moldova.ORG — Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a făcut publică marţi, 8 aprilie 2008, Hotărârea sa în cauza companiei Megadat.com SRL v. Moldova. Curtea nu s-a pronunţat, însă, pe marginea sumei pe care Moldova urmează s-o achite Companiei moldovene în calitate de prejudiciu material şi cheltuieli de judecată. La cererea Megadat.com, CEDO a acordat petiţionarilor un termen de 3 luni pentru prezentarea pretenţiilor financiare, dat fiind faptul că toate actele Companiei au fost ridicate ilegal de CCCEC şi urmează a fi recuperate sau restabilite.
Din comunicatul de presă remis de avocatul Janeta Hanganu, reprezentantul Companiei Megadat.com la CEDO, reţinem că “Megadat.com a depus o plângere oficială la CEDO în data de 8 iunie 2004, prin care reclama lipsirea sa ilegală de licenţă în octombrie 2003 pentru o pretinsă neinformare despre schimbarea adresei juridice, tratament discriminatoriu precum şi lipsa unui proces echitabil în faţa instanţelor naţionale”.
CEDO a constatat violarea de către Guvernul R. Moldova a dreptului prevăzut de Articolul 1 Protocol 1 la Convenţie – protecţia proprietăţii, considerând că invalidarea licenţei Megadat.com de către ANRTI a fost una arbitrară ca procedură, discriminatorie ca tratament şi disproporţionată ca sancţiune. Curtea observă că instanţele de judecată au examinat cauza formal, neoferind argumente împotriva argumentelor Companiei. CEDO a luat în considerare opinia separată formulată de un judecător de la Curtea Supremă de Justiţie a Moldovei, a relevat indirect intenţia autorităţilor moldoveneşti de a lichida compania Megadat.com şi piedicile puse ulterior de monopolistul de stat Moldtelecom. CEDO a ţinut cont, totodată, atât de arestarea în iulie 2004 a preşedintelui Companiei, Eduard Muşuc, care manifesta paşnic împotriva acţiunilor ilegale ale autorităţilor, cât şi de reacţiile internaţionale la aceste evenimente.
Avocatul Janeta Hanganu reaminteşte opiniei publice că, “la 18 martie 2004, Ambasadele: SUA, a Regatului Unit al Marii Britanii, a Franţei, a Germaniei, a Poloniei, a României şi a Ungariei, precum şi reprezentanţele Consiliului Europei, FMI şi a Băncii Mondiale în Moldova, au făcut publică o declaraţie comună în care îşi exprimau îngrijorarea în legătură cu evenimentele din jurul Companiei Megadat.com, cel mai mare operator internet la acel moment”. Diplomaţii străini au făcut atunci şi o vizită la sediul de tip occidental al Megadat.com, gestul lor, în sprijinul apărării drepturilor fundamentale ale omului, nu a oprit, însă, acţiunile ilegale declanşate de autorităţile moldovene.