„Moldova Business Week”: Investitorii își doresc mai multă stabilitate politică

PE SCURT

„Moldova Business Week”, considerat cel mai important eveniment economic din Republica Moldova, consacrat mediului de afaceri, promovării exporturilor și atragerii investiții, și-a început astăzi lucrările la Chișinău. Timp de patru zile urmează să fie discutate principalele probleme cu care se confruntă mediul de afaceri și strategiile de dezvoltare a antreprenoriatului. La eveniment și-au anunțat prezența circa 1500 de antreprenori, investitori și finanțatori din Republica Moldova și de peste hotare.

În debutul evenimentului, oficialii de la Chișinău au declarat că își doresc o economie bazată pe cunoștințe, care oferă produse și servicii cu valoare adăugată ridicată și care valorifică capacitatea intelectuală a cetățenilor. În același timp, după acordarea votului de neîncredere Guvernului, investitorii declară că își doresc mai multă stabilitate politică, menționând că susțin promovarea reformelor în domeniul justiției și în domeniul luptei cu corupția.

PE LUNG

Directorul general al Agenției de Investiții, Rodica Verbeniuc, a declarat la lansarea evenimentului că „Moldova Business Week” transmite un mesaj pentru mediul de afaceri că Moldova este o destinație importantă pentru business.

Platforma din acest an aduce în prim plan potențialul investițional neeexplorat al sectoarelor de nișă – al industriei și al producției TV, precum și cel al industriei agroalimentare ecologice și regenerabile. Rodica Verbeniuc a menționat că indiferent de situația politică actuală sensibilă, Moldova își manifestă angajamentul de a continua politica economică deschisă, de a-și îmbunătăți eforturile de integrare regională, de a deveni o piață mai atractivă și mai competitivă.

„Pentru toate guvernele – cele anterioare, actuale și cele viitoare – atragerea de investiții de calitate se află pe lista priorităților din agenda strategică a țării. Din această perspectivă, a 6-a ediție a Moldovei Business Week este un simbol al continuității, un mesaj către lumea afacerilor că Moldova este o destinație emergentă, competitivă și relevantă pentru investiții și comerț”.

„Forumul de afaceri „Moldova Business Week” este un eveniment important, care reunește investitori din întreaga lume, care pot afla mai multe despre potențialul țării noastre. Îmi doresc să dezvoltăm o economie bazată pe cunoștințe, care oferă produse și servicii cu valoare adăugată ridicată, o economie care valorifică capacitatea intelectuală a cetățenilor, o economie cu un mediu de afaceri favorabil investitorilor”, a declarat Vadim Brînzan ministrul în exercițiu al Economiei și Infrastructurii în debutul evenimentului.

Astfel, Vadim Brînzan a spus că, în prezent, dar și pe viitor este important ca autoritățile de la Chișinău să se asigure că drepturile investitorilor sunt protejate, printr-o reformă juridică corectă. „Să ne asigurăm că există un set de reguli care nu se schimbă, astfel încât investitorii să creeze afaceri prospere în Republica Moldova”, a menționat Vadim Brînzan.

EBA: evoluțiile politice pot deteriora mediul de afaceri și de investiții și descuraja investitorii UE de a intra pe piața moldovenească

Directorul executiv al Asociației Businessului European( EBA), Mariana Rufa, prezentă la eveniment a declarat presei că EBA nu face politică, dar membrii asociației sunt companii internaționale și locale care își doresc o stabilitate politică, continuarea reformelor lansate și ca acest mediul de afaceri care este în ascendență pozitivă să fie dezvoltat.

„Reforma justiției și reducerea corupției este prerogativa nr.1 pentru orice investitor. Indiferent de ce guvernarea va fi în Moldova, aceasta prioritate trebuie preluată cu sfințenie pentru altfel vom rata ocazii de a atrage și de a crea stimulente pentru a investi în RM”, a menționat ea.

Totodată, Mariana Rufa a menționat că investitorii contează pe un dialog politic la Chișinău. Potrivit ei, investitorii locali și străini se află în spatele creșterii și dezvoltării economice a țării, iar în caz de instabilitate politică nouă și de durată, „apetitul” pentru investiții poate fi redirecționat către alte piețe.

Peter Michalko: UE va continua să ofere asistență R. Moldova doar dacă vor fi implementate reforme adevărate

Șeful Delegației UE la Chișinău Peter Michalko în discursul din debutul evenimentului a menționat că deja de 5 ani, relația dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană a trecut la un alt nivel, grație Acordului de Asociere și a Acordului de Liber Schimb. UE și-a consolidat poziția de partener comercial principal al Republicii Moldova: 2/3 din exporturile moldovenești pleacă în UE, iar 80% din investiții provin din UE. Acordul de Asociere UE-RM oferă oportunități semnificative pentru creșterea exporturilor și îmbunătățirea calității produselor. Acest lucru este posibil, însă, doar dacă reformele ce țin de domeniul economic și comercial, prevăzute în Acord, vor fi complementate de cele guvernamentale.

„UE va continua, ca și anterior, să solicite autorităților să întreprindă reforme cu privirea la îmbunătățirea mediului de afaceri, dar și privind reforma justiției. Salutăm eforturile recente ale guvernului în demonopolizarea unor sectoare economice, lupta cu corupția și sperăm că ele vor fi continuate. Aceste reforme pot oferi RM perspectivă și prosperitate.”

Totodată, oficialul european a declarat presei că este important ca investitorii să simtă efectele reformei din justiție.

Noi suntem îngrijorați că a fost demis Guvernul care a început aceste reforme, vom cere de la orice guvern să continue aceste reforme. Este important ca investitorii să simtă că justiția și reformele se îmbunătățesc, că justiția este imparțială și că Moldova va putea să parcurgă același drum pe care le-au parcurs țările Europei centrale și care au atras prosperitate, iar nivelul de trai al oamenilor s-a îmbunătățit”.

El a mai spus că corupția este răul fundamental care trage țara și societatea jos și nu dă posibilitatea de a se dezvolta. Reformele economiei și afacerilor, potrivit lui Mikhalko, ar trebui să însoțească reformele guvernamentale care să garanteze egalitatea tuturor în fața legii și imparțialitatea instituțiilor statului.

Ce urmează

Agenda „Moldova Business Week” din acest an  include sesiuni cu peste 160 de speakeri, dintre care peste 41 de experți internaționali, nume notorii, din 15 țări vor discuta despre oportunitățile și provocările sectoarelor strategice și a celor de nișă, care generează valoare adăugată înaltă.

Evenimentul înregistrează participanți  și delegații din 24 de țări, printre care – România, Italia, Germania, Israel, Rusia, China, Turcia, Emiratele Arabe Unite, Polonia, Bulgaria, Franța, Olanda, India, Canada, SUA, Iordania, Ungaria și, bineînțeles, Republica Moldova.

Datele BNM arată că anul trecut influxul net de capital sub formă de investiții străine directe a constituit peste 196 de milioane dolari SUA, în creștere cu 31,3% față de 2017. Investițiilor din UE le revin 84,5 %, în timp ce investițiilor din CSI – 6%.

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.