Moldova ar putea ramane fara cernoziom, peste 50 de ani

Peste 50 de ani, Republica Moldova ar putea ramane fara cernoziomuri, daca nu vor fi luate masuri urgente pentru combaterea desertificarii si erodarii.

Potrivit ministrului Ecologiei si Resurselor Naturale, Constantin Mihailescu, procesul de imbogatire a solului este foarte dificil, pentru ca terenurile sunt parcelate si se afla in proprietate privata. Mihailescu a declarat, vineri, in cadrul unei conferinte de presa, consacrata Zilei Mondiale de combatere a desertificarii, ca unica iesire din situatie este informarea populatiei asupra pericolului erodarii solurilor si al desertificarii.

Potrivit estimarilor specialistilor, la moment, in Moldova sunt erodate circa 40-60 la suta din terenuri, sau peste 750 mii ha, iar alte peste 100 mii ha – puternic erodate. Din cauza eroziunii, anual se pierd 26 mln. tone de sol fertil si 600 mii tone de humus.

Restabilirea pierderilor de sol poate fi obtinuta prin incorporarea ingrasamintelor chimice minerale si organice. Daca in anii 1990-1991 se incorporau cate 180-190 mii tone de ingrasaminte minerale, in prezent ele se utilizeaza in volum nu mai mare de 8-9 mii tone, iar cele organice mai mult se arunca pe malurile raurilor si rapelor, in fasii forestiere si pe marginea drumurilor.

Cele mai mari suprafete de terenuri cu alunecari active sunt in sectoarele Hancesti (2314 ha), Calarasi (2018 ha), Ungheni (1554 ha), Telenesti (1071 ha), Soroca (766 ha), Glodeni (471 ha), Rascani (345 ha).  // REPORTER.MD

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.