Moartea unui basarabean în pădurile din Vaslui. La aproape un an, nu a fost identificat pilotul unui motodeltaplan

La aproape un an de la prăbuşirea unui motodeltaplan într-o pădure din judeţul Vaslui, anchetatorii nu reuşesc să identifice pilotul descoperit mort la câteva luni distanţă după găsirea aparatului de zbor.

Ancheta în cazul motodeltaplanului descoperit prăbuşit în pădurea Seaca din judeţul Vaslui, în luna octombrie 2015, este departe de a fi finalizata, cercetările fiind îngreunate de lipsa unor concluzii ale Centrului de Investigaţii şi Analiză pentru Siguranţa Aviaţiei Civile (CIAS), scrie www.adevarul.ro.

Deocamdată, concluziile preliminare arată că aparatul de zbor, dar şi pilotul, al cărui cadavru a fost descoperit în luna februarie anul curent, la nici 50 de metri de locul în care a fost găsit motodeltaplanul, sunt din Republica Moldova.

Deşi cele două aparate GPS descoperite asupra aparatului de zbor erau considerate iniţial ca fiind o cheie pentru soluţionarea cazului, nici până la această dată specialiştii CIAS nu au reuşit să le descifreze, deşi au cerut sprijinul autorităţilor aeronautice din Franţa şi Rusia.

” Rezultatele provizorii indică faptul că motodeltaplanul este de origine moldovenească. Aparatele GPS descoperite sunt rudimentare, de cea mai joasă calitate. Noi am solicitat reprezentanţilor CIAS urgentarea cercetărilor, însă şi dumnealor întâmpină dificultăţi, tocmai pentru că au de descifrat un GPS foarte slab calitativ, folosit la limita zborului”, a precizat pentru Adevărul procurorul de caz, Iulian Ispir, din cadrul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi.

Pentru descifrarea aparatelor GPS, în vederea restabilirii traseului efectuat de motodeltaplanul găsit în Pădurea Seaca, reprezentanţii CIAS au solicitat şi sprijinul producătorilor din China, aparatele fiind de origine chinezească.

La rândul lor, reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie al Judeţului (IPJ) Vaslui au solicitat suportul autorităţilor din Republica Moldova în vederea identificării bărbatului găsit mort în apropierea motodeltaplanului. Potrivit IPJ Vaslui, niciuna dintre dispariţiile sesizate în Republica Moldova nu se încadrează în tiparul victimei descoperite în apropierea aparatului de zbor.

Aparatul de zbor a fost descoperit în pădurea Seaca din cantonul Chiţoc, în octombrie anul trecut, în timpul unei partide de vânătoare. La patru luni distanţă, pe 7 februarie 2016, un alt localnic care participa tot la o partidă de vânătoare a descoperit, la nici 50 de metri distanţă de locul unde a fost găsit aparatul de zbor un craniu de om, iar la alte câteva zeci de metri, trupul acestuia, aflat într-o avansată stare de descompunere.

Foto: Adevărul.RO

Am absolvit facultatea de litere, dar lucrez în jurnalism din '98. O perioadă îndelungată am fost știristă profilată pe teme economice și sociale. Din 2014 lucrez la Moldova.org, unde am descoperit toată paleta de culori ale presei online. Îmi place să scriu materiale explicative și analitice. Politica editorială a redacției mi-a permis să-mi lărgesc viziunile asupra mai multor aspecte ale vieții.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.