Misterul Naturii

Chişinău / Moldova.ORG/ — Ţestoasele cap-pătrat pot naviga mii de kilometri pentru a se întoarce apoi pe plaja unde au ieşit din ou.

Ele se întâlnesc pe ţărmurile Mediteranei, Africii de Vest, Braziliei şi în sudul SUA.

La 24 de ore după ce ies din ou, intră în mare şi îşi încep măreaţa călătorie prin Oceanul Atlantic, de mii de kilometrii, până când femelele se întorc la locul naşterii pentru a se odihni.

Aceste ţestoase se folosesc de schimbările din câmpul magnetic al Pământului pentru a-şi da seama de nord şi de sud şi pentru a ajunge la latitudinea corectă.

Însă, oamenii de ştiinţă credeau că magnetismul nu le ajuta să îşi dea seama şi de longitudine, fiind un mister cum reuşeau ele să meargă de la est la vest.

Un nou studiu dovedeşte că ele folosesc câmpul magnetic pentru a crea o hartă mentală care acoperă toate punctele cardinale.

Cercetătorii cred că ţestoasele cap-pătrat îşi crează harta mentală magnetică prin combinarea informaţiilor despre unghiul câmpului magnetic cu intensitatea lui.

Deocamdată, nu şi-au dat seama cum ţestoasele dezvoltă această hartă în creierele lor micuţe în cei 20 de ani de la ieşirea din ou până la vârsta adultă, potrivit Realitatea.net.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.