Misterul cărților moldovenești vândute pe un site american fără voia autorilor

Mai mulți autori din Republica Moldova, care și-au scos cărți în ultimii ani, au descoperit acum o lună că lucrările sunt vândute, fără acordul lor, de către un site din Statele Unite. Autorii spun că nu au încheiat nici un contract cu firma americană și că au aflat întâmplător despre fapul că cineva le vinde cărțile. Printre ei este și scriitorul Nicolae Dabija. El spune că nici nu încearcă să ia legătura cu site-ul, deoarece ar fi prea costisitor să plătească un avocat american. Alți autori i-au contactat pe administratorii site-ului și astfel au oprit vânzarea cărților.

Pe site-ul shop.eastview.com, înregistrat ca o companie de producție media și difuzare în statul Minnesota din Statele Unite, dar care activează în spațiul ex-sovietic, se vând 7 cărți scrise de Nicolae Dabija, inclusiv romanul „Tema pentru acasă”, apărut la Editura Universul în anul 2011. Cartea costă 42,45$. Tot aici găsim cartea Lilianei Armașu „Singurătatea de Miercuri”, apărută tot în anul 2011 la Editura ARC, pusă în vânzare la preţul de peste 30$; romanul lui Vladimir Coroletchi “Sunt şi eu STEA” (Editura Pontos, 2016) costă 45$. Cărțile actualului ambasador al Republicii Moldova în Germania, Oleg Serebrian, „Despre geopolitică” (Cartier 2009) și romanul „Cântecul Mării” (Cartier 2011) se vând cu 54$ și, respectiv, 42,45 $.

Nicolae Dabija: Asta se numește furt intelectual

Chiar dacă este deranjat de situație și spune că nu are nici un venit din vânzarea cărților sale prin intermediul acestui site, Nicolae Dabija spune că nu a încercat să ia leagătura cu administrația ca să ceară oprirea vânzărilor. „Nu doar site-urile din America folosesc această metodă, am găsit cărțile mele pe mai multe site-uri din Franța, Romania, acesta se numește furt intelectual. Aceste persoane fac excrocherii. Nu am incercat să fac nimic, deoarece am un prieten care este avocat și mi-a spus că să iei un avocat americat ca să-ți apere drepturile de autor este foarte scump, din acest motiv am renunțat la idee”, ne-a spus Nicolae Dabija.

Enlarge

fOTO-2
Site-ul Eastviewshop propune pentru vânzare 7 cărți tipărite ale lui Nicolae Dabija

Singurele cârți care se vând autorizat în SUA sunt romanul „Înviere în infern” („Resurrection from hell”), tradus de Dr. Nicholas Andronesco, profesor la Universitatea din Stamford, Connecticut, și romanul „Tema pentru acasă”. Ambele au fost puse în vânzare în librării.

Ecaterina Deleu a solicitat, prin mail, administrației site-ului să retragă cartea din vânzare.

O altă autoare din Republica Moldova care și-a găsit cartea pe site-ul american este Ecaterina Deleu. Lucrarea sa “Generaţii secunde de migraţie: Cazul Republicii Moldova” a fost pusă în vânzare cu 48$. „Am avut surpriza să văd un site care propune spre vânzare de câteva zile cartea mea “Generaţii secunde de migraţie: cazul Republicii Moldova” la preţul de 48$ — deja au vândut un exemplar. Fără să încheie un contract de difuzare, fără să trimită o notificare autorului sau editorului”, a scris Ecaterina Deleu pe Facebook. Autoarea ne-a spus că, după ce le-a scris administratorilor site-ului, pagina cu oferta cărții ei a fost blocată, vânzarea fiind oprită.

Vladimir Corolețchii, autorul romanului „Sunt și eu STEA”, consideră, la fel ca Nicolae Dabija, că ar fi vorba despre furt. „În ziua de azi îi foarte simplu să creezi un site cu date false, să te dai drept o altă persoană și să vinzi lucruri care nu-ți aparțin dându-te drept autor sau proprietar. Sigur sunt lucruri pe care orice persoană care are o minimă idee de informatică înțelege cum funcționează faza cu furatul. Eu am ceva experiență în informatică și de aceea știu că dacă voi interprinde ceva de unul singur — nu se va schimba nimic. Este nevoie de autorități, cred. Eu nu am încercat să fac nimic întrucât știu ce se află în spatele acestui website, cel puțin intuiesc — sper să greșesc, dar puțin probabil. În caz că cineva cumpără, ei probabil au 2 opțiuni: ori iau banii și nu răspund la cumpărători, ori iau și comandă cartea de pe site-ul librariei din Chișinău și o trimit direct la domiciul celui ce a cumparat (mai mult ca probabil prima variantă)”, ne-a spus Vladimir Corolețchi.

În același timp, ambasadorul Oleg Serebrian, ale cărui cărți se vând, la fel pe site-ul amercian, ne-a declarat, la rândul său, că nu are nici o obiecție legată de această situație, întrucât, din câte își amintește, pentru edițiile care au fost preluate de acel site, dreptul de autor aparține editurilor cu care are încheiate contracte de tipărire.

O minimă investigație pe net ne arată că site-ul shop.eastview.com a fost creat în anul 1994, pagină de Facebook și-a făcut în anul 2011, însă cele mai frecvente postări au început să apară în anul 2015. Eastview propune doar cărti din țările de est.

Cum au ajuns cărțile moldovenești să se vândă pe un site american?

Reprezentanții câtorva edituri din Chișinău (ARC, Pontos, Cartier), ale căror cărți au apărut în vânzare pe shop.eastview.com, ne-au comunicat că nimeni nu a luat legătura cu ei în vederea vânzării cărților pe site. Ei presupun că persoanele care lucrează la acel site au legături cu librăriile sau au „metodele lor de cumpărare”.

Directorul Editurii Cartier, Gheorghe Erizanu, ne-a spus că, de exemplu, în cazul unei cărți apărute la Cartier în anul 2011, el nu vede o problemă în faptul că ea se vinde pe acel site, de vreme ce editura a epuizat stocul de vânzare și nu mai are cartea. „A nu se confunda dreptul de vânzare cu dreptul de autor. Editura nu are contract cu ei, dar asta nu înseamnă că ei nu au dreptul să vândă cartea”, ne-a spus Gheorghe Erizanu.

În cazul în care autorii văd cartea lor pe un site care o vând ilegal, ei pot să scrie un mail acelui site pentru a scoate carte din vânzare, iar în cazul în care site-ul dorește să păstreze cartea, pot face un contract, iar autorul prestează aceste servicii contraplată. Autorul vorbește cu cei de la site-ul în cauză și negociază un contract”, ne-a explicat avocatul Ion Țigănaș.

Compania care vinde cărțile: pentru revânzarea unei cărți tipărite nu e nevoie de acordul autorului

La solicitarea noastră, administrația site-ului shop.eastview.com ne-a explicat, prin mail, că aceasta este o companie de distribuție, care are furnizori în aproape toate tarile europene, care îi livrează cărţi și care apoi sunt puse în vânzare pentru cumpărători. Administrația susține că acest lucru nu este ilegal, dar în cazul în care nu doresc ca lucrările lor să fie vândute pe acest site, autorii trebuie doar să îi anunțe și astfel ofertele vor fi retrase. Am fost informați, de asemenea, că aceste cărți sunt procurate din mai multe librării din Europa.

În răspunsul oferit Ecaterinei Deleu, care spune că le-a expediat mai multe mail-uri, compania susține: „Vom întreba staff-ul nostru din Europa de Est de unde au cumpărat cartea Dvstră. Dacă își vor aminti ne vor spune. Vă putem da asigurări că ea a fost cumpărată legal, cel mai probabil într-un magazin de cărți. În librării sunt vândute diferite cărți de la diferiți vânzători. Pentru a revinde cărțile tipărite nu este nevoie de acordul autorului. Aceasta este o regulă generală pentru cărțile tipărite vândute pe piață. Orice persoană poate cumpăra orice carte tipărită și o poate vinde sau dărui sau face orice altceva cu ea fără acordul autorului. Menționăm că noi nu am făcut un duplicat al cărții, nu am republicat-o și nu am făcut o versiune electronică a ei. Pentru astfel de acțiuni este nevoie de contract. Dar noi nu am făcut niciodată asta și nu avem de gând să facem”.

Totuși, chiar dacă susține că pentru re-vânzare nu este nevoie de acordul autorului, compania a retras de pe site, la solicitarea Ecaterinei Deleu, cartea acesteia „Generații secunde de migrație: cazul Republicii Moldova”.

Acest material a fost  realizat în cadrul proiectului „Propaganda în discursul public. Cum  o evităm? ” implementat de Centrul pentru Jurnalism Independent în perioada ianuarie- septembrie 2017, cu suportul financiar al organizației Baltic to Blak Sea Alliance.

Autoare: Ionela Costiș, Studentă USM

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.