Ministrul Sănătății comentează informațiile apărute în presă precum că ar fi implicată într-o schemă de afaceri dubioasă

Ministrul Sănătății, Ruxanda Glavan, a comentat informațiile apărute în presa din România precum că ar fi implicată într-o schemă de afaceri dubioasă cu implicarea unui italian.

Potrivit presei române, Dan Anton, un magistrat de la Curtea de Apel Iași ar fi intermediat o întâlnire între omul de afaceri italian și Ruxanda Glavan la Guvern. “Procurorii mai spun că italianul Del Gatto intenţiona să construiască opt spitale în Moldova, în parteneriat cu Guvernul Republicii Moldova. În schimb, italianul urma să obţină o linie de creditare pusă la dispoziţie de o asociaţie nonguvernamentală, lui revenindu-i 10% din afacere”, se arată în articolul publicat de Ziarul de Iași.

În același timp, Ruxanda Glavan confirmă că întâlnirea cu potențialii investitori a avut loc pe 23 septembrie curent, menționând că solicitarea a venit din partea Ministrului de Interne Oleg Bălan.

“Din componența delegației Fondului de Investiții Italian (așa s-au prezentat) făceau parte mai multe persoane și Victor Leșan avocat (dar și colegul de grupă a ministrului Oleg Balan). Timp de 10 minute ei mi-au prezentat un proiect despre un potențial grand de investiții nerambursabile în sistemul de sănătate al Republicii Moldova. De asemenea, ei au prezentat mai multe materiale și chiar proiectele cum ar arăta aceste spitale. În cadrul discuției au spus că pe parcursul ultimului an au încercat să colaboreze cu mai multe autorități publice locale, pe care i-au convins despre necesitatea și posibilitatea de a investi în raionul lor, iar 5 orașe (Rezina, Cahul, Râșcani, Comrat, Edineț) au încheiat contracte de colaborare pentru a deschide spitale cu capacitatea de 500 de locuri. În paralel au prezentat un program de investiții în Republica Moldova pentru construcția a mai multor spitale de 500 de paturi fiecare având valoarea de peste 150 de milioane de euro. Pentru mine a fost dubioasă această propunere de a investi în țara noastră așa sume mari de bani, respectiv am pus întrebări suplimentare, și anume de ce nu au făcut scrisoare oficială la guvernul Republicii Moldova, de ce nu au mers la Ministerul Finanțelor ? Atunci mi s-a spus că vor reveni cu precizări suplimentare”, spune aceasta.

Potrivit ministrului, la 29 septembrie 2015 au trimis scrisoare oficială la Ministerul Sănătății în care au nota „…România vă roagă să precizați dorința dvs de a emite un SG, ratificat de o Bancă Europeană, cu o valoare de 2,5 miliarde, valoare corespunzătoare contractelor existente în Cahul, Rezina, Edineț, Râșcani și Comrat”.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.