Ministru: Lista medicamentelor compensate va fi extinsă

Medicamentele s-au ieftinit cu până la 14%. Micşorarea preţurilor este posibilă ca urmare a modificării metodologiei de aplicare a adaosului comercial pentru preparatele farmaceutice. Cel mai mult a fost redus preţul medicamentelor scumpe. Urmează a fi extinsă și lista medicamentelor compensate, iar pentru asta vor fi alocate suplimentar 50 de milioane de lei. Despre aceasta a anunțat Ruxanda Glavan, ministru al Sănătății, în cadrul unui interviu pentru Europa Liberă.

“Partea bună pentru cetăţeni este că aplicarea acestui adaos comercial diferenţiat pentru diferite categorii de medicamente are loc în funcție de preţurile acestora. Adică acelea care sunt astăzi cele mai scumpe vor avea cea mai mare reducere de preţ. Şi este una din multiplele măsuri pe care urmează să le luăm pentru a îmbunătăţi accesul pacienţilor la medicamente”, a spus aceasta.

Potrivit oficialului, legea a fost aplicată în două etape. „ Prima a fost în luna octombrie pentru distribuitori şi atunci ne-am asigurat că a fost implementată. La modul practic această scădere nu este resimţită atât de mult de cetăţeni, pentru că totuşi a existat fluctuaţia cursului valutar. Şi cu toate acestea, estimările noastre arată că, începând de astăzi circa două mii de denumiri de medicamente se vor ieftini, o parte din ele cu până la 10%, o altă parte cu până la 14%”,  a explicat Ruxanda Glavan.

În același context, ministrul Sănătății a menționat că ar putea fi ieftinite și utilajele medicale, în special dizpozitivele.

“În Republica Moldova există circa trei mii de pacienţi care, în urma unor intervenţii, sunt utilizatori până la finele vieţii de colostome, sunt de fapt dispozitive medicale, dar au nevoie de ele şi se ridică la costuri exagerate pentru aceşti pacienţi şi prevedem introducerea acestora pe parcursul anului 2016. Şi alte categorii care sunt dispozitive medicale, vorbim despre testele pentru glicemie, în Moldova există circa 80 de mii de pacienţi cu diabet înregistrat, există copii printre ei, care, pentru a-şi monitoriza nivelul de glicemie şi a controla şi corecta dozele de insulină, au nevoie permanent de aceste produse. Avem foarte multe sesizări de la părinţi, care, deşi salută faptul că insulinele pentru copii sunt gratuite, totuşi se plângeau pe costurile exagerate ale acestor dispozitive, accesorii. Pentru 2016 preconizăm inclusiv compensarea acestora. Încă nu suntem gata să spunem cât, vom evalua bugetele”, a explicat aceasta.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.