Ministerul Justiției a elaborat un proiect de modificare a legislației, care urmează să scoată presiunea de pe mediul de afaceri

Ministerul Justiției a elaborat un proiect de modificare a legislației, care urmează să scoată presiunea de pe mediul de afaceri. Despre aceasta a anunțat deputatul democrat Sergiu Sîrbu, în cadrul briefingului săptămânal de după ședința formațiunii, menționând că PDM urmează să susțină acest proiect, după ce va fi supus audierilor publice.

„Acest concept este inspirat în mare parte și de observațiile pe care mediul de afaceri ni le-a transmis, inclusiv investitorii străini, observații care țineau de abuzurile ce timp de mulți ani s-au făcut în ceea ce privește activitatea din acest domeniu.

Propunerea legislativă, pentru care ni s-a cerut astăzi suportul politic, are scopul de a elibera mediul de afaceri de presiunea organelor de drept, sporirea mecanismelor de protecţie împotriva controalelor excesive ale acestora, percheziţii abuzive şi ridicarea actelor, acţiuni care fac imposibilă activitatea economică”, declarat Sergiu Sîrbu.

Potrivit deputatului, proiectul elaborat de Ministerul Justiției prevede remedierea voluntară a încălcărilor săvârșite de agenții economici, prin decriminalizarea acestora. Astfel, în cazul unor abateri, agenții economici vor avea posibilitatea să evite sancțiunile penale în cazul în care vor repara prejudiciul cauzat.

„Conform proiectului, o faptă va putea fi considerată penală doar după ce au fost epuizate mecanismele de remediere sau este de nivelul gravității care prezintă un risc iminent pentru ordinea publică, securitatea și siguranța persoanelor, mediului înconjurător, etc. În acest sens, va fi creată o punte de legătură strânsă între legea cu privire la controlul de stat, Codul penal și Codul Contravențional. Aşa cum vedeți, se intenționează ca la infracţiunile economice să se pună mai întâi accentul pe recuperarea prejudiciului, îndreptarea greșelilor și prevenirea unor greșeli viitoare”, a adăugat Sîrbu.

Parlamentarul mai spune că este discutabilă și necesitatea păstrării competenţelor extinse ale Poliţiei în constatarea şi investigarea mai multor infracţiuni economice. Potrivit inițiativei legislative, Organele cu funcţii de control de stat ar urma să capete competențe exclusive de constatare a unui șir de acțiuni cu caracter economic prevăzute de Codul Penal și contravenții prevăzute de Codul Contravențional. De altfel, în acest sens, organizarea și activitatea mai multor organe de drept urmează a fi revăzută.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.