Ministerul Apararii a inceput nimicirea munitiilor cu termenul de valabilitate expirat

O echipa speciala de genisti a Armatei Nationale, formata din 31 de militari, a inceput operatiunea de nimicire a unor loturi de munitii cu termen expirat, stocate la depozitele unitatilor militare.

Operatiunea de nimicire a arsenalului de circa 4000 de obiecte explozive a inceput la finele lunii mai si va continua pina in luna august. Potrivit locotenent-colonelului Vitalie Stoian, comandantul grupului de pionieri, au fost deja distruse peste 600 de obiecte explozive, preponderent obuze de artilerie de calibru 152 mm.

in afara de munitiile cu termen expirat vor fi dezasamblate si nimicite si circa 220 de componente de lupta ale rachetelor antiaeriene de tip C-75 si C-200. Primele 18 au fost deja distruse saptamina trecuta la Centrul de instruire Bulboaca al Armatei Nationale.

Viceministrul Apararii, Ion Coropceanu, seful Marelui Stat Major al Armatei Nationale a mentionat ca initierea procesului de lichidare a arsenalului respectiv are drept scop asigurarea securitatii populatiei, si depozitelor de armament din dotarea armatei, deoarece munitiile respective, produse in anii 70-80 al secolului trecut, au terenul de exploatare si pastrare depasit.

Valeriu Rusu, seful sectiei relatii publice al MA a declarat pentru BASA-press ca procesul de nimicire a munitiilor nu reprezinta vreun pericol pentru populatie.

in schimbul rachetelor utilizate, trupele de aparare antiaeriana a Armatei Nationale urmeaza a fi dotate cu noi modele de armament, mai modern, care necesita mai putine surse financiare si efectiv pentru deservire. in acelasi timp, potrivit lui Valeriu Rusu, seful sectiei relatii publice al MA, inca nu au fost stabilite sursele de finantare necesare pentru modernizarea sistemului de aparare antiaeriana al tarii.

Echipa de genisti este formata in proportie de 70 la suta din militari angajati pe baza de contract, majoritatea dintre au participat la operatiunea umanitara post-conflict din Irak.

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.