Ministerul agriculturii a dispus sa fie investigat fiecare caz de pieire a gainilor pentru a preveni raspindirea gripei aviare

Ministerul Agriculturii si Industriei Alimentare a dispus, printr-un ordin, investigarea fiecarui caz de pieire a gainilor pentru a anticipa raspindirea gripei aviare. Medicii veterinari din teritoriu sunt obligati sa transmita toate pasarile moarte identificate in gospodarii Centrului republican de diagnosticare.

"Desi, pina in prezent, din cauza pasterilozei, au pierit doar citeva zeci de pasari la Orac (Leova), aceasta este o masura importanta de prevenire a gripei aviare", a estimat Anatol Gorodenco, ministrul Agriculturii si Industriei Alimentare, marti, 18 octombrie, in cadrul unei intrevederi cu reprezentantii inspectoratelor veterinare din raioane.

Ministrul a sugerat expertilor din domeniu sa initieze in teritorii activitati de informare a taranilor privind masurile de prevenire a gripei aviare. Potrivit lui, este important ca sa fie evitate contactele pasarilor cu bazinele acvatice si hrana pasarilor in spatii deschise, luind in considerare faptul ca este o perioada activa pentru migratia ratelor salbatice.

Prezenti la sedinta experti de la Universitatea Agrara a Moldovei au informat ca virusul aviar H5N1, depistat in judetul Tulcea, este cel mai periculos patogen al maladiei. "De la aparitie si pina in prezent acesta a provocat moartea a peste 100 de persoane si pieirea a sute de milioane de pasari", sustin expertii.

Luni seara, intruniti la Suceava (Rominia), ministrii Agriculturii din Rominia, Ucraina si Republica Moldova au stabilit infiintarea unui grup trilateral pe problema gripei aviare, care sa lucreze in comun si sa stabileasca un plan de masuri pentru combaterea acestei maladii in zona. Prezenta virusului aviar a fost descoperita in Turcia si Rominia, iar teste preliminare au aratat ca aceasta maladie este prezenta in Grecia si Croatia. // BASA-Press

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.