Mii de români de pe ambele maluri ale Prutului au celebrat Unirea în diasporă/ VIDEO

În perioada 24 martie – 1 aprilie, în diaspora românească s-au desfăşurat o serie de manifestări dedicate Zilelor Basarabiei – împlinirii a 95 de ani de la Unirea Basarabiei cu România. Manifestările au fost organizate de asociații ale diasporei românilor din România şi din Republica Moldova.

Duminică, 24 martie, la Strasbourg a fost organizat un Marş al Unirii. Manifestația a început la 11:30 în fața sediului Reprezentanței Republicii Moldova pe lângă Consiliul Europei și a luat sfârșit la orele 13:00, în fața Parlamentului European. Manifestația a fost organizată de grupul de inițiativă „Neodacii” Strasbourg, în colaborare cu „Jeunes Moldaves” Strasbourg. Mai mulţi membri ai Clubului Liberal Strasbourg s-au alăturat Marşului Unirii şi s-au implicat în coordonarea evenimentului. Tinerii au ţinut un moment de reculegere în memoria marilor personalităţi care au marcat Mişcarea de Eliberare Naţională precum Grigore Vieru, Leonida Lari, Ion şi Doina Aldea-Teodorovici ş.a.

La 25 martie, în incinta Accademiei di Romania de la Roma a avut loc un eveniment dedicat aniversării a 95-a de la Unirea Basarabiei cu România. În debutul manifestării, directorul Accademiei di Romania, Prof. Mihai Bărbulescu, a ținut o conferință în care a trasat parcursul Basarabiei, începând cu cele mai vechi timpuri și până în zilele noastre, subliniind momentele cruciale care au marcat destinul acestui pământ. În a doua parte a evenimentului a fost prezentat şi proiectat filmul „Odessa în flăcări” (regizor Carmine Gallone), film care o are ca protagonistă pe celebra soprană basarabeană Maria Cebotari. Aceasta este cea de-a patra ediție a evenimentului omagial, organizat de Accademia di Romania în colaborare cu Asociația „Dacia”, oaspeții edițiilor precedente fiind scriitorii Vitalie Ciobanu, Vasile Gârneț, Eugenia Bulat și Efim Tarlapan.

În seara zilei de 27 martie, la Paris a avut loc Conferința științifică „Rolul Franței în realizarea și recunoașterea internațională a Unirii Basarabiei cu România la 1918”. Evenimentul a fost organizat de 4 asociații ale diasporei românilor de pe ambele maluri ale Prutului: Asociația Connexions Moldavie, Asociația Doctorilor și Doctoranzilor Basarabeni din Franța, Asociația Toți Români și Asociația Clubul Liberal Franța. Invitatul de onoare al Conferinței a fost Octavian Ţâcu – doctor în istorie, conferențiar, specialist în chestiunea Basarabiei, actualmente – Ministru al Tineretului și Sportului din Republica Moldova.

Pe data de 30 martie, la Câmpul Românesc din Hamilton, Asociaţia Culturală Română si Worldwide Romanian Forum au organizat un banchet omagial cu ocazia celei de-a 95-a aniversare a votării actului Unirii Basarabiei cu România. În cadrul evenimentului a fost prezentat un program istorico-literar despre Basarabia, urmat de un program de dans și voie bună. Omagierea acestui moment istoric crucial de către membrii fondatori ai Asociaţiei Culturale Române a început în urmă cu mulţi ani. Evenimentul este şi un moment de amintire, reflecţie şi dorinţă de a reunifica vechile provincii Româneşti cu patria mamă în viitorul apropriat.

În zilele de 30-31 martie, membrii Asociaţiei Moldo-Elene “ORFEU” din Atena au omagiat şi ei evenimentul prin două acţiuni deosebite. Pe 30 martie a avut loc Şedinţa omagială a Cenaclului “Legământ”, condus de doamna profesor Larisa Bîlhac, închinată Unirii Basarabiei cu România de la 27 Martie 1918. Invitată de onoare a fost Asociaţia Româno-Elenă “Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena” din Aspropyrgos – Attiki (Preşedinte – doamna Mariana Kondourarou). Pe 31 martie, membrii celor două asociaţii au fost într-un pelerinaj la mănăstirea Agia Lavra, locul unde la data de 25 Martie 1821 s-a oficiat Sfânta Liturghie de începere pe teritoriul Greciei a Revoluţiei de Eliberare de sub Imperiul Otoman şi unde revoluţionarii greci au primit binecuvântarea pentru a pleca la luptă.

Luni, 1 aprilie, Orchestra “Lăutarii” condusă de maestrul Nicolae Botgros, alături de interpreţi îndrăgiţi din România şi Republica Moldova, au concertat în faţa unei sălii arhipline în sala Le Palace din Paris. Români de pe ambele maluri ale Prutului au asistat în premieră la Paris la un concert de zile mari în cadrul Festivalului Zilele Basarabiei la Paris. Melodia "Dorul Basarabiei" în interpretarea lui Ion Paladi a dat startul unui program variat care a încântat publicul pe parcursul a peste 3 ore pline de emoţii. Cele peste 1000 de persoane prezente în sală au avut o întâlnire de neuitat cu interpreţii basarabeni Lidia Bejenaru, Nicolae şi Sidor Glib, Ioana Căpraru şi Nicolae Cibotaru. Invitata de onoare a acestei seri, cântăreaţa de muzică populară Sofia Vicoveanca a adus din Bucovina, flori de cântec drag pentru românii parizieni, ridicând în picioare întreaga sală. 

Concertul festiv al Orchestrei Lăutarii din Chişinău a încheiat Festivalul Zilele Basarabiei la Paris din acest an. Organizatorii acestui eveniment, asociaţiile Connexions Moldavie şi Toţi Români din Paris au reuşit să-şi unească forţele pentru ca românii de pe ambele maluri ale Prutului, stabiliţi în Franţa să se reunească pentru câteva ore în inima Parisului într-o atmosferă muzicală de excepţie.

Urmăriţi mai jos video de la concertul din 1 aprilie, la Paris

Preluarea textelor de pe Moldova.org se realizează doar în limita maximă de 2000 de semne, cu 2 link-uri directe spre articolul citat în prima și ultima propoziție a fragmentului preluat. Fotografiile/infograficele de pe platforma moldova.org pot fi preluate în număr de maxim 2 bucăți per material și doar cu menționarea Moldova.org și numele autorului/autoarei.